Asiantuntijat erimielisiä vanhustenhoidosta –Tarpeeksi hoitajia vai ei?

Mikä lääkkeeksi tulevaisuuden hoitajapulaan? 25:00

Studio55.fi -ohjelmassa vierailleet SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja työyhteisövalmentaja Anna Pylkkänen ovat eri mieltä siitä, kuinka vanhustenhoitoa pitäisi tulevaisuudessa kehittää.

Lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan hoitajien aika ei riitä enää vanhusten laadukkaaseen hoitoon siitä syystä, että hoitoa saavat vanhukset ovat yhä huonokuntoisempia.

– Kunnat ovat jo vuosia priorisoineet ketkä hoitoa saavat. (Nämä potilaat ovat) entistä sairaampia ja enemmän hoitoa ja hoivaa vaativia. Mutta samaan aikaan ei henkilöstöä suinkaan ole voitu lisätä, Paavola sanoo.

Työyhteisövalmentaja ja Proud Age -liikkeen koordinaattori Anna Pylkkänen on kuitenkin sitä mieltä, että vanhustenhoidon ongelma ei ole niinkään liian vähäiset henkilöstöresurssit, vaan hoitoalalla vallitseva työkulttuuri, joka kuluttaa hoitajien voimavaroja.

– Työn organisointi on esimerkiksi suunniteltu niin, että se vie hukkaan aikaa hoitajilta. On tietynlaisia rajoitteita, joiden seurauksena ihmiset eivät pääse toteuttamaan sitä työtä niin monimuotoisena kuin he haluavat, sanoo Pylkkänen.

Pylkkäsen mukaan näitä asioita korjattaisiin muun muassa kehittämällä hoitajien koulutusta.

Paavola ei tue Pylkkäsen ajatusta, vaan kertoo, että hoitajajärjestöjen tutkimukset osoittavat pääsääntöisesti, että ongelma on liian vähäinen henkilöstön määrä.

– Kotihoidossa on aivan normaalia, että yhdellä aamukäynnillä voi olla viisitoistakin käyntiä, ja siinä vielä sitten matkat päälle, niin ei voida puhua ollenkaan kunnon hoidosta. Ympärivuorokautisessa hoidossa on myös ihan normaalia, että on kahdeksan hoidettavaa yhden päivän aikana, kertoo Paavola.

Paavolan mukaan hoitajien ylikuormittuneisuus näkyy SuPerin järjestämissä kotihoitoilloissa.

– Näissä illoissa hoitajat itkevät sitä, että heidän pitää hoitaa niin huonosti. Se on mielestäni niin törkeätä, että (heille) tulee sellainen tunne, sanoo Paavola.

Millaisessa kunnossa oleva vanhus pääsee Paavolan mukaan kunnalliseen hoitoon? Katso haastattelu kokonaisuudessaan!

Lue myös:

    Uusimmat