Vinkit maailmanympärimatkalle – tyypilliset kohteet ja budjetit

Maailmanympärimatkoja tekivät entisaikaan lähinnä löytöretkeilijät – ensimmäisenä maapallon ympäri kerrotaan purjehtineen portugalilaissyntyisen Fernão de Magalhãesin seurueineen 1500-luvulla. Nykyään maailmanympärimatkan voi tehdä jokainen, jolla on laittaa siihen joitakin tuhansia euroja. Maita ei kannata ahnehtia liikaa, jotta kohteista on aikaa nauttia.

– Maailmanympärimatkan määritelmä on, että matkustetaan pallon ympäri. Lähdetään vaikka itään ja palataan lännestä takaisin lähtöpaikkaan. Kaikkien mantereiden läpikäymistä maailmanympärimatka ei edellytä, matkailuyrittäjä Anneli Nordberg kertoo.

Maailmanympärimatkalle haluavan on ensin päätettävä, milloin haluaa lähteä ja kuinka kauaksi aikaa.

– Reitin määrää paljolti vuodenaika ja käytettävissä oleva aika. Tyypillisesti maailmanympärimatka kestää ainakin kolme ja puoli viikkoa. Suomesta lennetään usein Kaukoitään vaikka Hongkongiin tai Bangkokiin, sieltä edelleen Australiaan tai Uuteen-Seelantiin, sieltä esimerkiksi Fidžin kaltaiselle Tyynenmeren saarelle ja lopuksi Pohjois-Amerikan kautta kotiin. Tällainen matka pystytään tekemään suhteellisen lyhyessä ajassa, koska välipysähdyksiä ei tule kovin paljon.

– Jos aikaa on vaikka kuusi viikkoa, mukaan voidaan ottaa useampi kohde. Käydään esimerkiksi sekä Australiassa että Uudessa-Seelannissa, vieraillaan useammalla Tyynenmeren saarella ja tullaan Etelä-Amerikan maiden kautta kotiin.

Afrikkaan menee harvempi maailmanympärimatkaaja.

– Se johtuu muun muassa siitä, että Afrikasta esimerkiksi Tyynellemerelle tai Etelä-Amerikkaan suuntautuvia lentoreittejä on aika vähän. Lisäksi Afrikka usein koetaan paikkana, jonne on samalla aikavyöhykkeellä sijaitsemisen ansiosta yksinkertaisempaa tehdä ihan oma reissu.

Vakuutukset kommervenkkisiä

Ennen matkaa on huolehdittava muun muassa rokotuksista ja matkavakuutuksesta. Nordberg kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, että matkavakuutuksen peruutusturva on riittävän suuri suhteessa matkan hintaan.

– Jos on vaikka maksanut 5 000 euron maailmanympärimatkan eikä pääsekään reissuun, koska jalka murtuu päivää ennen lähtöä, rahoista ei yleensä saa mitään takaisin. Kotivakuutuksiin liitetyissä matkavakuutuksissa saattaa olla rajoituksia peruutusturvan määrässä. Vakuutusasiat ovat kommervenkkisiä ja vaativat perehtymistä.

– Tavalliset matkavakuutukset ovat yleensä voimassa kolmen kuukauden ajan. Pidemmillekin matkoille toki saa vakuutuksia, mutta ne ovat kalliimpia.

Mitä tulee lentolippuihin, lentoyhtiöallianssien liput ovat kaikki muutoskelpoisia.

– Sekä lentoreittiä että -päiviä voi vaihtaa jonkinlaista muutosmaksua vastaan, Nordberg sanoo.

Se, kannattaako hotelleja varata maailmanympärimatkalle etukäteen, riippuu aikataulusta.

– Jos tarkoitus on kiertää kuukaudessa viisi–kuusi kohdetta, yhdessä paikassa ei ehdi olla kovin kauaa. Silloin yöpymispaikat kannattaa varata etukäteen, ettei aika itse kohteessa kulu niiden etsimiseen.

– On myös ajankohtia, jolloin hotellit on ihan pakko varata etukäteen, kuten joulun ja uudenvuoden tienoo. Uudessa-Seelannissa helmikuu on ajankohta, jolloin majoitusta on tosi vaikea löytää ilman etukäteisvarausta. Monena vuonna sieltä ovat loppuneet tuolloin myös vuokra-autot, Nordberg sanoo.

Budjetit vaihtelevat

Jos maailmanympärimatkalla käydään niin eteläisellä kuin pohjoisella pallonpuoliskolla, mukaan on syytä pakata sekä kesä- että talvivaatteita.

– Tosin kyllä pelkälle eteläiselle pallonpuoliskollekin mahtuu monenlaista säätä ja korkeutta. Esimerkiksi Etelä-Amerikassa alhaalla rannikolla voi olla kuuma, mutta korkealla vuoristossa kylmä.

– Myös yö- ja päivälämpötiloissa on paljon eroja samassakin kohteessa. Esimerkiksi Australian punaisessa keskustassa voi olla päivällä 35 astetta lämmintä ja yöllä viisi astetta. Kannattaa siis ottaa mukaan mahdollisimman kevyitä, mutta lämpimiä vaatteita, joita voi pukea päälle kerroksittain, Nordberg sanoo.

Suomessa muutamilta matkanjärjestäjiltä saa ostettua maailmanympärimatkoja "pakettimatkoina", jolloin matkaan lähdetään ryhmässä oppaan mukana. Yleensä maailmanympärimatka kuitenkin räätälöidään itselle ja ostetaan lennot ja hotellit erikseen.

– Tyypillisen maailmanympärimatkan lentobudjetti alkaa noin 2500 eurosta. Majoitus maksaa omista mieltymyksistä riippuen yhdeltä henkilöltä keskimäärin 100 euroa yöltä. Eteen voi tulla hyvin edullisiakin paikkoja, mutta esimerkiksi suurkaupungeissa hinnat voivat olla korkeammat.

– Ruokaan kuluva rahamäärä riippuu hyvin paljon henkilöstä. Yksi tykkää samppanjasta ja kaviaarista, toiselle käyvät purkkinuudelit.

Varaudu ongelmiin asenteella

Nordberg varoittaa haalimasta maailmanympärimatkalle liikaa nähtävää.

– Jos on valtavasti lentoja ja paikanvaihtoja, niin lentokoneessa ja ennen kaikkea lentokentillä vietetään todella paljon aikaa. Nykyisinhän kentille pitää mennä hyvin aikaisin, että ehtii esimerkiksi turvatarkastuksiin. Loppumatkasta sellainen alkaa olla rasittavaa eikä reissusta varmasti nauti.

– On myös otettava selvää realiteeteista eikä vain haaveilla, että "näin teen". Tyynellämerellä esimerkiksi ei ole kovin paljon lentoja: Cookinsaariltakin kyllä lennetään Los Angelesiin, mutta vain kerran viikossa.

Oma terveydentilakin on huomioitava reittiä suunniteltaessa.

– Iäkkäämmän ihmisen ei kannata valita pitkiä lentoja vaan ottaa enemmän pysähdyksiä matkan varrelle – vaikka Hongkong ei niin kiinnostaisi, siellä kannattaa pysähtyä yöksi tai kahdeksi, jotta pääsee liikkumaan ja nukkumaan kunnon sänkyyn.

– Ennen kaikkea maailmanympärimatkalle on otettava mukaan avoin mieli. Sinne ei pidä lähteä murjottamaan. Matkat menevät yleensä tosi hyvin, mutta ongelmiakin voi sattua. Täytyy olla valmiina kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja kulttuureja sekä matkustamiseen liittyviä epämukavuuksia, kuten lentojen myöhästymisiä, myrskyjä, savupilviä sun muita. Asenteen on oltava kohdillaan, Nordberg sanoo.

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat