Vanhukset tekivät pyörätuoliretken Tuska-festareille

Helsingin Kaisaniemessä 26.–28.6.2009 juhlittava Tuska-festivaali kerää Helsinkiin metallimaailman huippuartistit. Erikoista tässä musiikkitapahtumassa on se, että se ei ole pelkästään nuorisolle suunnattu. Festivaalin historian alusta alkaen yli 65-vuotiaat ovat päässeet Tuskaan maksutta. Viime vuonna festivaaleille saapui kaksi Koskelan sairaalan potilasta pyörätuoleineen ja hoitajineen.

– Ilmainen sisäänpääsy on aina ollut festivaalin politiikka. Toki se on tietynlainen kädenojennus eläkeläisille, jotta he voivat halutessaan tulla tutustumaan tällaiseen "pelottavaan" nuorisokulttuuriin, Finnish Metal Eventsin toimitusjohtaja Outi Alander kertoo.

Vuosittain Tuska-festivaaleilla on ollut noin kymmenkunta eläkeikäistä kävijää, joista suurin osa on tullut paikalle sattumalta. Viime kesänä seniorien määrä kasvoi huomattavasti, sillä tieto ilmaisesta sisäänpääsystä oli kattavasti esillä mediassa. Metallimusiikkia oli kuuntelemassa yli 200 eläkeläistä. Muu festarikansa on suhtautunut iäkkäämpään kävijäkuntaan oikein hyvin.

– Tuska-kansa on muutenkin aika rauhallista ja suvaitsevaista, ja eläkeläisten näkyminen tapahtumassa on herättänyt vain positiivisia tuntemuksia, Alander toteaa.

Eläkeläiset ovat antaneet tapahtumajärjestäjille hyvää palautetta Tuskasta. Ikäihmiset ovat ihmetelleet, että onpas tapahtumassa siistiä ja että yleisö hyvin käyttäytyvää.

– Musiikista joku on todennut, että "aika lujaa tulee".

Sairaalasta Tuska-retkelle

Viime kesänä Koskelan sairaalan perushoitaja Antti Lampinen sattui lukemaan lehdestä, että eläkeläiset olivat tervetulleita festareille ilman sisäänpääsymaksua.

– Tuolloin ajattelimme osastolla, että muutama potilas voisi lähteä katsomaan, mitä kaikkea Kaisaniemen puistossa tapahtuu. Toinen ajatus oli tuoda näkyvyyttä pitkäaikaissairaanhoidolle, ja tehdä myös sitä kautta pientä omaa pr-työtä, Lampinen kertoo.

Sairaalasta soitettiin festivaalin toimitusjohtajalle, ja hän toivotti porukan tervetulleiksi. Retkueeseen kuului kaksi hoitajaa ja kaksi naispotilasta pyörätuoleineen. Hoitajat ja potilaat olivat pukeutuneet hieman mustanpuhuvasta joukosta poiketen, jotta seurue huomattaisiin.

– Olin pukeutunut valkoiseen hoitajan asuun ja rouvilla oli kukkamekot.

Asuja päiviteltiin, muttei paheksuttu

Potilaista oli hienoa nähdä niin paljon eriskummallisiin ja hienoihin asuihin pukeutuneita nuoria, moni asu herätti päivittelyä ja ihmetystä, mutta ei paheksuntaa. Musiikkiin ikäihmiset suhtautuivat avoimesti ja mielenkiinnolla.

– Raskasta metallimusiikkia soittanut Kalmah-bändikään ei saanut rouviamme pelkäämään.

Kysyttäessä mielipiteitä he kertoivat, että "täällä on hauskaa". Parasta oli ehdottomasti se, että saimme paljon myönteistä huomiota ja potilaat saivat uusia elämyksiä. Tuska-festivaalin yleisö osaa käyttäytyä erittäin kohteliaasti ja kauniisti ikäihmisiä kohtaan.

Eräät goottitytöt tulivat juttelemaan vanhuksille. He sanoivat, että hoitajat tekevät tärkeää ja hyvää työtä.

– Lisäksi he toivoivat, että kun he ovat vanhoja ja sairaita ja joutuvat sairaalaan, niin kunpa joku heidätkin toisi Tuska-festareille. Palaute tuntui todella hyvältä. Tärkeää oli myös se että nuoret ja ikäihmiset kohtasivat tällä tavalla, päivästä jäi hyvä muisto ja hyvä mieli.

Lue myös:

    Uusimmat