Toimittaja matkusti Burmassa: "Kohtasimme aitoa ystävällisyyttä"

Myanmar eli Burma on kaksi kertaa Suomen kokoinen valtio Kaakkois-Aasiassa. Maassa on 55 miljoonaa asukasta. Burmassa matkailija kohtaa hienon vanhan kulttuurin ja maan, jota turistibisnes ole vielä pilannut. Toimittaja Terttu Levonen kiersi maata viime keväänä – ja ihastui.

– Se oli upea aikamatka kultaisten pagodien maan historiaan ja nykyisyyteen. Pitkään eristyksissä elänyt maa on historiallisen nyt käänteen edessä. Burma on kiehtova matkakohde. Ei ihme, että se on Lonely Planetin top-ten listan kakkonen, Terttu Levonen sanoo.

Kiertomatkalla kokee suurkaupungin vilinää Yangonissa ja Mandalayssa, kun taas maaseudun kylissä aika tuntuu pysähtyneen. Elämä kulkee samoja ratoja kuin pari sataa vuotta sitten.

– Burman kiertomatka sopii sellaiselle ihmiselle joka on kiinnostunut kulttuurista ja erityisesti buddhalaisuudesta. Se on läsnä kaikkialla, sillä burmalaisista 89 prosenttia on buddhalaisia.

Maassa maan vaatteissa

Tropiikkiin matkustaessaan Levosella on kevyt kantamus eli pelkkä käsimatkatavara. Paikan päältä hän hankkii olosuhteisiin sopivimmat vaatteet.

– Burmassa se onnistui saapumispäivänä Yangonin Scotts marketilla. Sain kaksi käsin kirjailtua puseroa ja longyi-hametta 20 dollarilla.

Sekä miesten että naisten käyttämä pitkä longyi-puuvillahame on mukavan viileä. Burmalaisten tavoin pukeutuneena sulautuu paremmin ympäristöön ja viestii samalla arvostusta maan kulttuuriin. Jalkaan käyvät parhaiten - paikalliseen tapaan – kätevät varvastossut.

– Temppeleihin mennessä jalkineet jätetään aina oven eteen, joten lenkkitossut tai korkokengät eivät ole kovin käytännöllinen valinta.

Meikäläistä pukukoodia ei Kaakkois-Aasiassa ole eikä se tropiikin kosteaan kuumuuteen sopisikaan, joten liikaa vaatteita ei kannata Suomesta rahdata.

Ystävällisiä ihmisiä

Sotilasjuntan hallinnon aikoihin paikallisia ihmisiä saatettiin kuvata surullisiksi. Levosen mukaan se on ehkä johtunut pelosta. Ulkomaalaisen kanssa ei uskallettu näyttäytyä tai ottaa heihin kontaktia. Epäluuloisen sotilasjuntan valvovaa silmää oli syytä varoa.

Nyt juntan ote on hellittänyt ja olot ovat vapaammat. Levonen kuvaa ihmisiä sydämellisiksi ja vieraanvaraisiksi, joskin ujoiksi. Aito hymy leviää aina silmiin asti eikä se sammu selän takana.

– Ihmiset saattoivat tulla ihastelemaan asuani ja samalla jutteleman. Onneksi meillä oli opas tulkkaamassa. Kohtasimme aitoa ystävällisyyttä, ja Mandalayssa saimme jopa kutsun lähteä kyläilemään maaseudulle.

Maahan turisteja maltilla

Levonen toivoo, ettei Burman ainutlaatuista kulttuuriympäristöä ja upeaa luontoa päästä pilaamaan massaturismilla. Suuria turistijoukkoja siellä ei vielä kyetäkään ottamaan vastaan, mutta uusia hotelleja rakennetaan. Nykyisellään maan turistikapasiteetti on puoli miljoonaa vuodessa, vastaava luku Thaimaassa on 20 miljoonaa.

– Kiertomatkallani näin suurimman ryhmän Inlejärvellä. Italialaisseurueessa oli kymmenkunta henkeä, Levonen muistelee.

Studio55.fi

Kuvat: Terttu Levonen

Lue myös:

    Uusimmat