Töihin ulkomaille? Lue vinkit unelman toteuttamiseen!

Kun työt Suomen ulkopuolella houkuttavat, täytyy miettiä tarkkaan, kohtaako kohdemaan työvoiman tarve oman osaamisen. Huomioon täytyy ottaa myös lukuisia käytännön asioita.

Maan yleinen taloustilanne kannattaa ottaa huomioon, kun harkitsee muuttavansa työskentelemään ulkomaille. Jos haaveiden maa on syvässä lamassa eikä työtä riitä edes maan kansalaisille, niitä ei välttämättä ole ulkomaisille työnhakijoille.

Vaikka maan taloustilanne olisi heikko ja työttömyysaste korkea, jonkun tietyn alan osaamisesta saattaa olla pulaa. Kannattaa siis tarkistaa, kuinka haluttua oma ammattitaito on unelmien maassa. Haluttuja työntekijöitä lähes kaikkialla ovat esimerkiksi myyjät ja muut kaupallisen alan työntekijät, mutta myös eri alojen insinöörejä ja tietotekniikan osaajia kaivataan monissa maissa. Kansainvälistä kokemusta on tarjolla myös kokeille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Aiemmasta kansainvälisestä kokemuksesta on hyötyä, kun halajaa töihin ulkomaille. Tärkeintä on kuitenkin kokemus maasta, jonne on muuttamassa. Esimerkiksi se, että maassa on opiskellut, on hyödyksi ja voi osoittautua jopa kotimaan työkokemusta tärkeämmäksi. Ulkomaille töihin hakeutuminen edellyttää usein paikallisen kielen osaamista.

Vapaaehtoistyöhön lähdettäessä kokemusta kohdemaasta ei edellytetä ja usein yhteinen kieli on englanti. Vapaaehtoiseksi voi hakea monien eri järjestöjen kautta, ja usein vapaaehtoistyöstä peritään osallistumismaksu. Vapaaehtoistyötä on tarjolla enimmäkseen Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, mutta myös Euroopassa on mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä.

Työluvat kuntoon

Käytännössä helpointa on työnhaku Euroopan talousalueen maista. Niissä Suomen kansalainen voi työskennellä samoilla ehdoilla kuin maiden omatkin kansalaiset. Euroopan Unionin ja Euroopan talousalueen maiden avoimet työpaikat löytyvät yhteen paikkaan koottuna EURES-portaalista. Portaalissa ilmoitetaan työpaikoista, jonne ollaan erityisen kiinnostuneita palkkaamaan työntekijöitä muista Euroopan maista.

Jos halajaa töihin Euroopan ulkopuolelle, tarvitsee työskentelyyn oikeuttavan luvan – tavallisella turistiviisumilla ei voi ottaa vastaan palkkatyötä. Työluvan myöntämisestä päättävät muuttomaan maahanmuuttoviranomaiset ja sen saaminen helpompaa, jos omaa osaamista kaivataan kohdemaassa.

Suomen työ- ja elinkeinotoimisto voi myöntää ulkomailta töitä hakevalle työttömälle työnhakijalle korvausta työnhakuun liittyvistä matka- ja yöpymiskustannuksista.  Myös muuttokustannuksista on mahdollista saada korvausta.

Ulkomaille töihin halajavilta kysytään usein suosituksia, ja ne tulee tietysti kääntää kohdemaan kielelle. Työnhakumaan hakukäytäntöjä kannattaa hieman penkoa, työhakemuksesta halutaan tietää ehkä hieman eri asioita kuin Suomessa.

Lähteet: mol.fi, maailmalle.net, monster.fi

Lue myös:

    Uusimmat