Tietokirjailija: Näin kartat vääristävät maailmankuvaa

Kartta on oman aikansa ja osaamisensa tulos. Sitä vääristävät paitsi poliittiset näkemykset, myös fysiikan rajoitukset. Kun palloa yritetään kuvata kaksiulotteisella pinnalla, lopputuloksena suomalaisetkin "oppivat" koulun penkillä ja uutisia lukiessa, että Suomi on suurempi kuin Espanja ja Afrikka yhtä suuri kuin Grönlanti. Tietokirjailija Ari Turunen toivoisi ihmisten siirtyvän perinteisestä maailmankartan mallista uuteen.

Noin 600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua Babyloniassa eli nykyisen Irakin valtion eteläosassa tehtiin kartta, jossa maailman keskipisteessä oli Babylonia, Babylonin kaupunki ja Baabelin torni. Ari Turunen kertoo, että tämä todennäköisesti jo huomattavasti vanhempaa maailmankäsitystä heijasteleva kartta on tiettävästi vanhin löydetty ja olemassa oleva maailmankartta.

– Uusia karttoja piirretään koko ajan, koska poliittinen maantiede ja valtioiden rajat muuttuvat alati. Kartat – se, mihin jonkin valtion raja vedetään tai millä nimellä jotakin valtiota kutsutaan – ovat myös kiistanalaisia, sillä valtioilla on eri käsityksiä omista rajoistaan ja terminologiasta. Esimerkiksi digitaalisia karttoja tekevä Google on joutunut miettimään Israelin valtion kanssa, miten Palestiinaa kuvataan, Turunen kertoo.

Oman maan keskeisyyttä on haluttu korostaa Babylonian aikojen jälkeenkin.

– Lähinnä niin osoitetaan suurvalta-asemaa. Esimerkiksi Ranska, Iso-Britannia, Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä ovat sijoittaneet oman maansa keskelle karttaa.

– Kyseessä voi olla toisenkinlainen poliittinen kannanotto. Esimerkiksi australialaisessa maailmankartassa Australia on kuvattu keskelle. Samoin Latinalaisessa Amerikassa on haluttu kuvata maailmankarttoja, joissa eteläinen pallonpuolisko on ylhäällä. Heitä ärsyttää olla useimmissa kartoissa alhaalla.

Pohjoismaat eivät ole piirtäneet itseään keskelle maailmankarttaa.

– Pohjoismaalaisille sopii hyvin karttaesitys, jossa nollameridiaani kulkee Lontoon kautta, sillä näymme siinä joka tapauksessa mukavasti lähes keskellä ja ylhäällä, Turunen selittää.

Pinta-alojen suhteet vääristyvät

Nykyään maailmassa on yli sata erilaista karttaprojektiota eli menetelmää, jossa maapallon pinta projisoidaan osittain tai kokonaan kaksiulotteiselle tasolle kartaksi.

– Yksi tärkein asia kartassa on, että se antaa vaikutelman siitä, että maapallo on pallo. Neliömäinen maailmankartta ei minusta ole hyvä. Mutta kaikki kartat totta kai vääristävät, koska maapalloa ei voi kuvata hyvin kaksiulotteiselle pinnalle.

Suomessa yleisimmin käytetty maailmankartta on edelleen Mercatorin projektio.

– Siinä Suomi näyttää yhtä isolta kuin Intia, lähes isommalta kuin Turkki ja huomattavasti isommalta kuin Espanja. Todellisuudessa Intia on kymmenen kertaa Suomea isompi, Turkki yli 400 000 neliökilometriä isompi ja Espanja yli 100 000 neliökilometriä isompi.

– Mercatorin projektiossa Grönlanti ja Afrikkakin näyttävät yhtä suurilta, vaikka Afrikka on 15 kertaa Grönlantia suurempi. Samoin Norjan Huippuvuoret näyttävät mielettömän isoilta niiden oikeaan kokoon verrattuna. Mitä pohjoisemmaksi tai etelämmäksi kartassa mennään, sitä enemmän mittasuhteet vääristyvät.

Mercatorin projektiota käytetään myös tiedotusvälineissä.

– Lehtien ja uutistoimitusten pitäisi käyttää karttoja, jotka eivät anna väärää mielikuvaa valtioiden ja maanosien kokoeroista. Meidän kaikkien puolestaan pitäisi opetella kartanlukutaitoa ja ymmärtää pinta-alojen suhteita. Visuaalisen informaation tuijottamisen sijaan olisi hyvä tietää, kuinka isoja jotkin alueet ovat neliökilometreittäin. Tiettyä paikkakuntaa tai aluetta hyvin läheltä kuvatessa tällä ei tietenkään ole niin paljoa merkitystä, mutta kun kuvataan jopa noin 3 000 kilometrin eroja, on hyvin tärkeää osata valita oikeaa tietoa välittävä karttaprojektio.

– Maailmasta löytyy vaihtoehtoisia karttaprojektioita, joissa pinta-alojen suhteet on yritetty kuvata mahdollisimman hyvin. Tällaisia ovat esimerkiksi Robinsonin projektio ja Mollweiden projektio. Yksi suosikkejani on Ginzburg V -projektio, jota on väitetty maailman parhaaksi maailmankartaksi, Turunen sanoo.

Kuvat: Maailman kuvat -kirja, Wikimedia Commons, NASA, G.Projector – Global Map Projector

Lue myös:

    Uusimmat