Syövän jälkeen jatkoaikaa: Lilja perusti lastenkodin Kolumbiaan

Turkulainen 61-vuotias Lilja Roth toteuttaa visiotaan kiertämällä maailmaa auttamassa huono-osaisia lapsia ja perustamalla lastenkoteja. Lähetystyön kutsumuksekseen kokeva Lilja on työskennellyt jo kolmella mantereella – kielitaidottomana ja vailla suuria tukijoukkoja. Työtä maailmalla riittää, ja suunnitelmissa siintävät niin Afrikka, Nepal kuin Papua Uusi-Guineakin.

Lähetystyöntekijä Lilja Rothin ajatukset ovat yhä joulukuun vaihteessa tehdyssä Intian-matkassa ja vierailussa köyhän alueen lastenkodissa Madrasin lähistöllä.

– Siellä oli niin paljon ongelmia. Isosta kivirakennuksesta puuttuivat ikkunat, eli sateella vesi tulee sisälle. Lapset oli vaatetettu, mutta kenkiä heillä ei ollut. Heiltä puuttuivat sängyt ja vaatekaapit, Lilja huolehtii.

Mielessä pyörii myös paikallinen vammaisten talo, jossa oli pulaa pyörätuoleista, kainalosauvoista ja muista sairaalatarvikkeista.

Syöpä johdatti maailmalle

Lilja tuli uskoon vuonna 1985, ja hän on kokenut lähetystyön kutsumuksekseen, mutta käytännössä hän aloitti työnsä maailmalla noin 15 vuotta sitten.

– Vuonna 1998 sairastuin syöpään, mutta sain jatkoaikaa. Sen aion käyttää muiden hyväksi, Lilja toteaa.

Erityisesti lasten auttaminen on hänen sydäntään lähellä, ja hän haluaa perustaa lastenkoteja osattomille lapsille.

Liljan ensimmäinen työ oli Fidan projekti vuonna 2000, jossa hän keräsi rahaa omakotitalon rakentamiseksi Romaniassa.

– Vanhemmat sairastivat tuberkuloosia. Pienet lapset hoitivat toisiaan, ja isommat oli lähetetty kaupunkiin, jossa he joutuivat viemäreihin ja pahoinpitelyjen uhreiksi. Mutta ainakin perhe sai kotitalon, Lilja muistelee.

– Makedoniassa eräässä perheessä oli kaksi sairasta lasta. Toisen leikkauksen ehdin maksaa ennen kuin perhe joutui lähtemään pois. Toista lasta emme ehtineet saada hoitoon. Hän oli sokea.

Seuraava hanke Kolumbiassa vuonna 2004 oli kuitenkin todellinen koitos. Kolumbiaan Liljan ajoi näky katulapsista.

– Kolumbia on maailman vaarallisin paikka. Siellä on paljon huumeita ja narkomaaneja.

Ensimmäisen ruohonjuuritason matkansa paikan päälle Lilja teki kielitaidottomana ilman minkään järjestön tukea.

Koti Kolumbian katulapsille

Hankkeen lopullisessa toteutumisessa oli johdatuksen makua. Lilja oli kirjoittanut jo kolmesti Kolumbiassa olleelle suomalaiselle lähetystyöntekijälle näystään rakennuttaa maahan lastenkoti. Mies ei kuitenkaan ollut ottanut asiaa todesta, kunnes sattumalta paikallisen seurakunnan pastori oli näyttänyt hänelle hylättyä lastenkotirakennusta ja kertonut rukoilleensa apua uuden järjestämiseksi – samana aamuna, kun hän oli lukenut Liljan kirjeen.

– Minulla ja pastorilla oli sama näky, ja saimme Jumalalta kumpikin toisistamme tietämättä samat ohjeet, miten työ tehdään.

Seuraavat kolme vuotta Lilja omisti lastenkodin perustamiselle. Hän etsi sopivan talon ja alkoi kerätä rahaa.

Lilja kartutti varoja lipaskeräyksellä, kirpputoreilla, saarnaamalla ja järjestämällä tilaisuuksia. Hän on myös laulanut henkistä musiikkia ja tienannut tekemällään cd:llä 2 000 euroa lastenkotiprojekteihinsa.

Nyt lastenkodissa asuu toista sataa lasta.

– Tänä päivänä se on itsenäinen, työni kestää. Kaupunki tukee sen toimintaa. Toki käyn yhä tervehtimässä, Lilja hymyilee.

Oma yhdistys

Lilja kokee, että hänen maailmankuvansa on avartunut matkustamisen ja auttamistyön myötä. Hän on perustanut vastikään Liljan apu ry. yhdistyksen tukemaan lastenkoteja.

– Otan siihen jäseniä ja pidän tilaisuuksia. Tarvitsen tukijoita ja apua, jotta saan sairaalatarvikkeet lähetettyä Intiaan. Olen jo saanut lahjoituksina pyörätuoleja ja rollaattoreita, Lilja kertoo.

Liljalla on jo tiedossa, minne hän suuntaa sitten, kun Intian lastenkoti on autettu jaloilleen. Ainakin Nepal, Indonesia, Afrikka ja Papua Uusi-Guinea pitää vielä nähdä. Huvikseen hän ei kuitenkaan matkusta.

– Kutsu on tullut Jumalalta, ja menen sinne, minne Jumala aina lähettää.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat