Suomalaistunut somalialainen: Molemmat kansat voisivat katsoa peiliin

Somalialainen Mohamed saapui Suomeen vanhempiensa kanssa pakoon maansa sekasortoista tilannetta. Suomalaistunut mies huomaa molempien kansojen heikkoudet ja kehottaa tarkastelemaan omaa suhtautumistaan toisesta kulttuurista tulevaa ihmistä kohtaan.

Sisällissodan vuoksi Somalian tasavaltaa ei ole käytännössä ollut olemassa vuoden 1991 jälkeen. Perheensä kanssa Suomeen 1990-luvun alussa saapunut Mohamed kertoo, että tilanne maassa oli kaoottinen.

– Saavuimme perheeni kanssa Kenian kautta Suomeen. Aluksi menimme Kuopioon, josta muutimme myöhemmin Poriin, tällä hetkellä Vantaalla asuva Mohamed kertoo.

90-luvun alussa Kuopiossa ei ollut vielä järjestetty erityisopetusta maahanmuuttajille. Yläasteikäinen Mohamed asetettiin muutaman kuukauden kielikurssin jälkeen suomalaisten kanssa samalle luokalle.

– Olin onneksi vasta yläasteikäinen Suomeen tullessa. Jos tulee vieraaseen maahan hieman vanhempana ja kielitaidottomana, tilanne on aivan toinen, mies kertoo ja lisää, että sopeutuminen ainoana maahanmuuttajana suomalaisten keskuuteen sujui hänellä yllättävän hyvin.

– Koulussamme ei ollut muutamaa venäläistä lukuun ottamatta muita ulkomaalaisia. Varsinkin kielen opiskelemisen kannalta oli tärkeää olla suomalaisten keskuudessa, mies jatkaa.

Kommunikointi tärkeintä

Ammattikorkeakoulussa tietoliikennetiedettä opiskellut Mohamed kirjoittaa Suomen Somali -sivustolla blogia, johon hän on kääntänyt somalian kielelle uutisia ja ongelmia, joita maahanmuuttajan kannattaa ottaa huomioon. Hän myöntää, että kulttuurierot suomalaisten ja somaleiden kesken ovat suuret.

– Molemmista kulttuureista voisi ottaa vain parhaat palat ja jättää huonot pois, mies ehdottaa kahden kulttuurin sekoittamista.

Ennakkoluulot somaleita kohtaan ovat edelleen suuret. Epämieluisin naapuri suomalaisen mielestä olisi somali, mikä voi johtua miehen mukaan siitä, etteivät suomalaiset ole esimerkiksi tottuneet yhtä suuriin perheisiin.

– Molemmat kansat voivat katsoa peiliin. Ihan kaikkeen, mitä esimerkiksi lehdestä lukee, ei kannata uskoa. Somalit voisivat myös miettiä, mistä suuri negatiivisuus heitä kohtaan johtuu.

– Heti jos olet somalialainen, ennakkoluulot heräävät. Uskon kuitenkin, että jos kommunikaatio pelaisi molempien kesken, niin asiat voisi olla paremmin, mies pohtii.

Tulevaisuus löytyy Suomesta

Mohamedin mukaan somalialaiset työllistyvät Suomessa hyvin. Taloudellisen tilanteen vuoksi kaikkien on tällä hetkellä vaikea saada kunnon töitä, mutta ennen lamaa tilanne oli toisenlainen.

– Työllisyys oli hyvä ainakin ennen lamaa. Kaikki somalit, jotka tunnen, ovat joko opiskelijoita tai työelämässä, hän painottaa.

Mohamed ei aio palata kotimaahansa. Tilanne on edelleen erittäin huono Somaliassa, eivätkä elinolosuhteet houkuttele suunnittelemaan tulevaisuutta siellä.

– Somaliassa ei ole tällä hetkellä minkäänlaista tulevaisuutta ja tuntuu, ettei tilanne ole ratkeamassa minkäänlaiseen suuntaan. Koulujärjestelmää maassa ei käytännössä ole lainkaan. Ehkä muutama yksityinen koulu tarjoaa opetusta lukukausimaksuja vastaan, mies kertoo.

Studio55.fi/Jonna Jauhiainen

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat