Suomalaiset hullaantuivat kesäkanoista – Buumi levisi taajamien pihoille

Suomalaiset ovat hullaantuneet kesäkanoista. Yhä useamman taajaman omakotitalon pihalla kotkottaa tänä vuonna tuoreita munia pöytään tuova kanalauma. Muutaman kanan ylläpito maksaa halvimmillaan noin 20 euroa kesässä. Kesän lopussa ruokapöytään saattaa päätyä myös itse kana – jos sen vain raaskii syödä.

– Olemme olleet kaikki aivan ihmeissämme siitä, kuinka suuri kesäkana-buumi suomalaisilla on. Ihmiset rakentelevat kanaloita leikkimökeistäkin. Kysyntää on huomattavasti enemmän kuin vielä viime vuonna, Suomen Rotukanayhdistys ry:n hallituksen jäsen Heli Kärnä kertoo.

Kesäkanalla tarkoitetaan kanaa, joka hankitaan kesän ajaksi omaan kotiin ja josta luovutaan syksyn tullen.

– Monelta pienkasvattajalta kanat ovat jo loppuneet. Itse myin viimeiset munivat kanani maaliskuussa. Tipuja on kyllä tarjolla, ja niitä minäkin haudotan koko ajan lisää. Kuitenkin joka viikko tulee kyselyjä nimenomaan munivista kanoista.

– Syy kesäkanojen hankkimiseen lienee juuri se, että ihmiset haluavat munia omasta takaa. Lisäksi tietoisuuteen on tullut, että kanoja voi pitää taajamassakin. Niitä hankitaan omakotitalojen pihoille.

Kärnä ylläpitää Rotukanayhdistyksen nettisivuilla kesäkanojen markkinapalstaa. Siellä kuka tahansa voi ilmoittaa halusta myydä, ostaa sekä vuokrata kanoja kesän ajaksi.

– Myös muut perinteiset osto- ja myyntipalstat kannattaa käydä läpi. Lisäksi onneaan voi koittaa kyselemällä kanoja suoraan isommista kanaloista, Kärnä neuvoo.

Kotkottavat tervetulleeksi

Koska kana on laumaeläin, se tarvitsee lajitoverien seuraa.

– Itse myyn kanat joko vähintään kolmen kanan laumassa tai ihmiselle, jolla on ennestään kanoja. Harvoin kukaan tosin vain yhtä kanaa haluaisikaan.

Moni hankkii myös kukon. Se ei kuitenkaan ole pakollista tai välttämättä tarpeellista.

– Kana munii ilman kukkoakin, mutta jos halutaan tipuja, tarvitaan kukko. Moni taajamassa asuva jättää kukon hankkimatta siksi, että sen ottamiseen tarvitaan naapureiden suostumus. Aamuvarhainen kieunta ei välttämättä miellytä kaikkia.

– Kanat sen sijaan ovat hyvin hiljaisia. Ne kuoputtelevat ja rapsuttelevat maata hiljaa itsekseen. Joskus esimerkiksi jokin outo ääni saattaa saada parven hetkellisesti kotkottamaan ihmeissään melko äänekkäästikin. Myös viedessäni ruokaa minut toivotetaan tervetulleeksi kotkottamalla, Kärnä sanoo.

Hinta paristakympistä ylöspäin

Suomessa on viitisenkymmentä eri kanarotua, joihin kuuluu kääpiö-, jätti- ja keskikokoisia kanoja erilaisine värimuunnoksineen. Valtaosa roduista on Suomessa melko harvinaisia ja asuu yksittäisten kasvattajien hoivissa.

– Suomalaisia maatiaiskanarotuja on reilu kymmenkunta, ja niille on paljon kysyntää. Toisaalta monet haluavat myös jotain vähän erikoisempaa. Rodusta riippuen kanojen luonteet saattavat erota kovastikin.

– Kanojen hintahaitari on suuri. Nuorikosta eli kanasta, jonka sukupuoli on tunnistettu, mutta joka ei vielä ole munintaiässä, maksetaan 20 eurosta ylöspäin. Munivan kanan pyyntihinta taas lähtee 40 eurosta. Heittoa on jonkin verran suuntaan jos toiseen, Kärnä sanoo.

Kana voi masentua

Se, kuinka paljon kanat munivat, riippuu rodusta.

– Osa on enemmänkin koristekanoja. Mutta ellei munintaominaisuutta ole jalostettu täysin pois, munia tulee melko varmasti viikoittain. Niiden koko vaihtelee rodun koon mukaan.

– Munat on syytä kerätä pois päivittäin. Toiset rodut ovat kovempia hautomaan kuin toiset: jos jätämme esimerkiksi omien Mille Fleur -rotuisten kanojemme munat pesiin edes pariksi päiväksi, niin joku varmasti jo aloittelee haudontahommia. Noin 21 vuorokauden hautomisen jälkeen syntyy tipu.

Jos kana ei muni, syy voi olla kalkinpuutteessa tai jossakin sairaudessa.

– Muninta voi loppua hetkeksi myös paikanvaihdoksen takia. Kana voi niin ikään olla masentunut. Sen tulisi päästä toteuttamaan lajilleen tyypillistä käyttäytymistä eli kuoputtelemaan maata tai kuivikkeita, munimaan suojaisassa ja rauhallisessa paikassa sekä nukkumaan orrella tai vastaavalla korkeammalla tasolla.

– Meillä kanat nauttivat päivittäin myös hiekka-, multa-, puru- tai turvekylvyistä. Jos kana ei pääse toteuttamaan luontaisia tarpeitaan, se saattaa sairastua tai stressaantua, mikä voi puolestaan johtaa erilaisiin käytöshäiriöihin.

Vaatii rekisteröitymistä

Kesäkanojen pitäjänkin on nykyään rekisteröidyttävä. Rekisteröinti on maksuton ja tapahtuu täyttämällä Eviran eläintenpitäjä- ja pitopaikkalomakkeet sekä toimittamalla ne oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

– Kesällä kanoja voi pitää pihalla joko verkkohäkistä rakennetussa tarhassa tai vapaana niin, että ne pääsevät tarvittaessa sääsuojaan.

Voiko kanoja ottaa kerrostalon parvekkeelle?

– En suosittele, vaikkei mikään laki sitä tietääkseni kielläkään, mikäli olot ovat sopivat. Lupakäytännöissä ohjeistavat maaseutuviranomaiset.

Lähes yhdellä säkillä kesän läpi

Kanojen ylläpito ei ole kovin kallista. Ne tarvitsevat elääkseen kalkkia, soraa tai hiekkaa sekä vettä. Helpoin tapa ruokkia on munarehulla, mutta lisänä voi tarjota kotiruoan tähteitä.

– 40-kiloinen munarehusäkki riittää kolmelle kanalle lähestulkoon koko kesäksi. Kalkkisäkkejä myydään maatalouskaupoissa, mutta kooltaan ne ovat usein yhdelle kesälle suurehkoja. Pienempiä eriä kalkkia saa esimerkiksi Rotukanayhdistykseltä.

– Kaiken kaikkiaan muutaman kanan elättäminen maksaa noin 20–50 euroa kesässä riippuen siitä, mitä niille syöttää. Kanat tarvitsevat tietenkin myös sorahiekkaa kuoputtamiseen ja syödessä ruoan murskaamiseen, mutta sitä saa yleensä melkein ilmaiseksi. Itse olen käyttänyt tarkoitukseen normaalia hiekkaa, jota löytyy myös lastemme hiekkalaatikosta, Kärnä sanoo.

Jos kanat haluaa testauttaa salmonellan varalta, rahaa kuluu hieman enemmän.

– Salmonellatestien hinnat vaihtelevat 30 eurosta jopa 80 euroon. Rotukanayhdistyksen jäsenet saavat testin hieman edullisemmin. Yhdistykseen ovat tervetulleita myös harrastajat, jotka eivät omista tai kasvata rotukanoja.

Tunnistavat hoitajansa

Kärnän mielestä kaikki kanat ovat omia persooniaan.

– Omat tyttäreni ovat nimenneet tilallamme lähes jokaisen kanan – äiti ei vain aina tahdo muistaa niitä nimiä, Kärnä nauraa.

– Kanat kyllä selkeästi esimerkiksi tunnistavat, kuka niitä ruokkii. Koska itse käyn yleensä päivittäin antamassa kanoille ruokaa, niin muutama yksilö tulee istumaan olkapäilleni silloinkin, kun vaikka vain siivoan kanalassa. Isännän mennessä sisään kaikki sen sijaan lähes juoksevat karkuun.

Kanat eivät välttämättä tarvitse ihmisseuraa.

– Kunhan tarjolla on ravintoa ja juomista, ne pärjäävät itsekseen. Suositeltavaa on, että joku käy tarkistamassa vesi- ja ruokatilanteen ainakin kerran päivässä.

"Nyt ihanteellinen aika hankkia"

Vaikka kesäkanat tuntuvat tältä vuodelta jo loppuneen, etsivä saattaa vielä tehdä löytöjä.

– Koska kanojen ulkonapitorajoitukset loppuivat toukokuun viimeisenä päivänä, nyt olisi oikeastaan ihanteellinen aika hankkia kesäkanoja. Periaatteessa niitä voi pitää niin kauan kuin lämpöasteet pysyvät plussan puolella, eli melko pitkälle syksyyn.

Mitä kanoille tapahtuu kesän jälkeen?

– Muutamat paikat vuokraavat kanoja niin, että ne voi palauttaa sinne talveksi. Eräältä tilalta samat kanat saa myös vuokrattua takaisin itselleen seuraavana kesänä.

Jos kana on myyty, ostaja päättää itse, mitä sillä tekee.

– Kanoista voi laittaa myynti-ilmoituksen tai antaa pois. Ainakaan isot kanalat eivät tosin tautiriskin takia välttämättä suostu ottamaan muualla olleita kanoja tiloihinsa. Kanoille voi myös etsiä talvihoitopaikan tai rakentaa itse talviolosuhteisiin kelpaavan kanalan, Kärnä sanoo.

– Moni myös syö kanat kesän lopuksi – ja moni suunnittelee sitä, muttei loppujen lopuksi raaski.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat