Näin pääset tutustumaan todelliseen Venäjään

Haluatko tutustua todelliseen Venäjään? Lue Moskovassa asuneen Venäjän erikoistoimittaja Mirja Sipisen ohjeet. Sipinen suosittelee muun muassa lähtemään junalla seikkailumatkalle ja hämmästelemään Neuvostoliiton rappiota.

– Junamatkailu itsessään on mielenkiintoista, koska siinä näkee normaaleja ihmisiä. Kun menee Moskovan lähiöihin, saa paremman kuvan siitä, mitä on Venäjä. Moskovan keskustassahan näkee lähinnä makeita autoja ja vauraita länsimaisia ihmisiä, opastaa Mirja Sipinen.

Junalippujen ostaminen hoituu asemalla. On hyvä opetella sanomaan määränpään nimi tai edes näyttämään se kartalta. Suositeltavaa on myös tietää, mikä tarkoittaa edestakaista lippua ja mikä pelkkää menolippua.

Sipinen rohkaisee yksityisen vaunun sijaan hakeutumaan yhteisvaunuun, jossa miehet ja naiset matkustavat sekaisin. Vaunussa saattaa olla jopa 40 ihmistä.

– On todella mielenkiintoista nähdä, miten ihmiset matkustavat. Siinä on tietenkin pieni epämukavuustekijä, mutta jos sen hyväksyy, se voi olla kiinnostavaa.

Sipisen mukaan venäläiset ovat kiinnostuneita ulkomaalaisista ja avautuvat myös mielellään.

– Yksi mies esimerkiksi kertoi minulle, että hänellä on perhe Moskovassa ja toinen Pietarissa, eivätkä nämä perheet tiedä toisistaan mitään. Hän oli juuri matkalla toisen perheensä luokse.

– Juna on venäläisessä kulttuurissa sellainen juttu, että siellä voi sanoa tai tilittää ihan mitä huvittaa. Ventovieraalle kanssamatkustajalle kerrotuista jutuista ei yleensä jää kiinni.

Kieli haltuun

Venäläiset ovat ylpeitä rikkaasta ja ilmaisuvoimaisesta kielestään ja arvostavat ulkomaalaisten halua oppia venäjää. Myös yritys palkitaan.

– Ihmisiin saa aivan erilaisen kontaktin, jos edes yrittää tervehtiä tai kiittää venäjäksi. Palvelu muuttuu paljon.

Vaikka kielitaito ei riittäisi kattavaan keskusteluun, on olemassa tutustumiskeinoja jotka ylittävät kielimuurin.

– Junissa on ihan normaalia, että jakaa ventovieraiden kanssa omat eväänsä. Se onnistuu vähäiselläkin kielitaidolla.

Takaisin Neuvostoliittoon

Sipisen mukaan mielenkiintoinen nähtävyys Moskovassa on VDNH (Yleisvenäläinen näyttelykeskus), jossa jokaisella Venäjän alueella on oma paviljonki.

VDNH oli ennen mahtipontinen näyttely, jossa oli muun muassa suihkulähteitä, kullattuja neitsytpatsaita ja Lenin-patsas.

– Mikä siitä tekee surullisella tavalla hauskan, on nykyhetki. Sen jälkeen kun Neuvostoliitto romahti ja rahat loppuivat, niin paviljongeissa myydään kaikenlaista tuontitavaraa ja halpaa ryönää. Koko paikasta on tullut markkinatalouden irvikuva. Ja kaiken keskellä on edelleen Lenin.

– Jos haluaa välähdyksen Neuvostoliiton rappiosta, niin kannattaa käydä siellä.

Venäjällä on rikas ruokakulttuuri

Sipinen suosittelee jokaiselle Venäjälle matkaavalle tutustumista georgialaiseen keittiöön. Georgialaisessa keittiössä makunystyröitä hivelevät lammaskeitto tai khatšapuri.

– Kkhatšapuri on pizzamainen lätty, jonka voi täyttää vaikka pinaatilla tai juustolla. Ja kaikessa ruoassa on pähkinää, munakoisoa, granaattiomenan siemeniä tai villiluumuja.

Muita makuelämyksiä ovat Sipisen mukaan azerbaidzanilainen ja uzbekistanilainen ruoka.

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat