Muslimien pyhiinvaellusmatka voi olla vaarallinen

Helsingissä asuva Sugulle Abdirazak lähtee ensi kuussa yhdennelletoista pyhiinvaellusmatkalleen Saudi-Arabian Mekkaan. Kokemuksensa vuoksi hän toimii pyhiinvaellusmatkoilla Helsingin Islamkeskuksen oppaana muille Suomesta lähteville muslimeille. Oppaan läsnäolo matkalla on tärkeää. Hotellivarausten lisäksi Sugulle huolehtii muun muassa siitä, että seurueen jäsenet tulevat matkalta hengissä kotiin.

– Lähdin ensimmäisen kerran pyhiinvaellukselle vuonna 1997 Helsingin Islamkeskuksen kautta. Silloin näimme, mitä vaikeuksia matkalla voi kohdata. Esimerkiksi hotellit pitää ehdottomasti varata etukäteen, Sugulle Abdirazak tietää.

Sugulle ja muut matkalaiset raportoivat ensimmäisestä reissustaan Helsingin Islamkeskuksen hallitukselle. Silloin päätettiin yhdessä, että keskuksen jäsenille järjestetään tulevaisuudessa pyhiinvaellusmatka niin, ettei ihmisille tule vaikeuksia. Imaamina toimiva Sugulle sai hallituksen päätöksellä oppaan tehtävän.

– Sen jälkeen olen ollut joka vuosi oppaana pyhiinvaellusmatkalla. Minun tehtävänäni on taata ihmisille turvallinen matka.

Mekkaan kokoontuu vuosittain yli kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Majoituksen hankkiminen etukäteen on hyvin tärkeää. Sugullen ryhmä ei tehnyt ensimmäisellä reissullaan varausta etukäteen, minkä vuoksi he joutuivat odottamaan pari päivää ennen kuin saivat katon päänsä päälle. Matkalla voi kuitenkin törmätä majoitusongelmia huomattavasti hankalampiin tilanteisiin.

– Ihmiset voivat olla vaarassa, jos he eivät tiedä, mitä paikanpäällä tehdään. Siellä on paljon ihmisiä, kivien heittämisessä kuolee ihmisiä joka vuosi, Sugulle tietää.

Kivienheitossa 200 kuolonuhria

Kivien heittäminen on yksi pyhiinvaelluksen rituaaleista. Kiviä heitetään, koska perimätiedon mukaan profeetta Abraham heitti niitä aikoinaan kohti Saatanaa Mina-nimisessä kaupungissa. Nykyään kiviä heitetään samassa kaupungissa kohti kolmea Saatanaa symboloivaa Jamarat-kivipilaria.

– Ihmiset tunkevat paikalle yhtä aikaa, ja jotkut eivät kuuntele ohjeita. Vuosittain tapahtuu onnettomuuksia. Yhtenä vuonna kuoli 200 ihmistä, joiden joukossa oli muun muassa turkkilaisia ja afrikkalaisia.

Sugulle tietää, miten kivitykseen osallistuminen on turvallisinta. Hän johdattaa joukkion paikalle vasta auringonlaskun aikaan, jolloin ihmisiä on liikkeellä vähemmän. Silloin ei myöskään ole liian kuuma. Muutamien viime vuosien aikana pyhiinvaellusmatkat ovat muuttuneet Sugullen mukaan yhä turvallisemmiksi.

– Viimeisten kolmen vuoden aikana on tapahtunut paljon muutoksia. Muun muassa siihen, miten ja milloin ja mihin kiviä heitetään.

Pyhiinvaellusmatka maksaa lähes 3 000 euroa

Pyhiinvaellus Mekkaan kuuluu jokaisen muslimin velvollisuuksiin, ja se on tehtävä ainakin kerran elämän aikana. Sugulle muistaa hyvin, miltä ensimmäinen matka tuntui. Miehen mukaan aluksi tunnelma oli outo, koska hän ei tiennyt mitä odottaa.

– Mutta sitten päivä päivältä siitä tuli yhä hienompi kokemus.

Sugulle muutti Somaliasta Suomeen vuonna 1992. Afrikkaan jäi paljon ystäviä ja sukulaisia, joita Sugulle on tavannut Mekassa pyhiinvaellusmatkoillaan.

– Yksi pyhiinvaellusmatkan tarkoituksista on tavata sukulaisia ja ystäviä ympäri maailmaa, mies toteaa.

Pyhiinvaellusmatkan tekeminen ei ole halpaa huvia. Helsingin Islamkeskuksen kautta kolmen viikon matka maksaa 2 900 euroa henkilöltä. Summaan sisältyy matkojen lisäksi majoitus sekä kaikki opaspalvelut etukäteisohjeineen. Omatoimisesti pyhiinvaellusmatkalle ei voi lähteä, sillä jokaisen Mekkaan aikovan on oltava osa jotain ryhmää

– Seuraavalle matkalle Suomesta lähtee noin 60–70 henkilöä, Sugulle selostaa.

Vuosittain yli kaksi miljoonaa muslimia tekee pyhiinvaellusmatkan Saudi-Arabian Mekkaan, joka on Islamin uskon pyhin paikka. Islamin perimätiedon mukaan profeetta Muhammad syntyi kaupungissa 600-luvulla, ja siellä sijaitsee myös islamin pyhin moskeija Masjid al-Haram. Moskeija ympäröi Kaaban mustaa kiveä, pyhiinvaelluksen tärkeintä kohdetta.

Lisätietoa: Islamkeskus.fi

Lue myös:

    Uusimmat