Michelin-kokki: Vältä tällaisia ravintoloita ulkomailla

Sauli Kemppainen on työskennellyt yli 15 vuotta kokkina ulkomaisissa keittiöissä. Nyt hän neuvoo, miten vieraissa maisemissa löytää hyvää ruokaa – kuulemma ei ainakaan sisäänheittäjiä seuraamalla.

Vältä levähdyspaikkoja

Hyviä ravintoloita ei löydy moottoriteiden levähdyspaikoilta. 99-prosenttisesti ruoka ei ole niissä edes ihan OK.

Vältä kansainvälisiä ketjuja

En ymmärrä, miksi vieraassa maassa mennään syömään tuttuun ja turvalliseen kansainväliseen ketjuun periaatteessa sitä samaa ruokaa kuin kotonakin. Esimerkiksi Teneriffalla suomalaiset menevät ensimmäiseksi syömään lihapullia johonkin baariin. Eikö ulkomailla olon yksi suuri mahdollisuus ole juuri saada uusia elämyksiä ruoan parissa?

Etsi paikallista tietoa

Pääturistikadulla tuskin saa mitään ihan huikeaa ruokaa. Kannattaa aina etsiä käsiin jokin paikallinen lehti, josta saa ajankohtaiset vinkit ravintoloihin. Juuri ne pienemmät ja vähemmän rahaa mainoksiin laittavat ravintolat ovat mahdollisesti niitä aitoja paikkoja, joista voi saada unohtumattomia elämyksiä.

Hakeudu paikallisten joukkoon

Yleisesti ottaen tyhjiä ravintoloita kannattaa välttää. Sen sijaan kannattaa mennä ravintoloihin, jotka ovat pullollaan paikallisia ihmisiä. Saattaa tosin olla vaikeaa tietää, ovatko asiakkaat todella paikallisia vai turisteja – jos katsoo ulkoa täyttä ravintolaa, niin mistä voi tietää, mistä ne ihmiset ovat tulleet?

Ota selvää keittiömestarista

Kannattaa ottaa etukäteen selvää, kuka ravintolan keittiössä on mestarina. Maailmalla mennään ravintolaan oikeastaan sen perusteella, kuka ravintolassa on chef. Suomessa sen sijaan on yhä yllättävän paljon ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita siitä, kuka keittiössä ruoan suunnittelee ja valmistaa. Minusta se tuntuu erittäin oudolta.

Karta sisäänheittäjiä

Laadukkailla ravintoloilla ei ole kadulla sisäänheittäjiä. Niillä voi olla "rekrytoijia", mutta se tapahtuu muita reittejä pitkin, kuten netin kautta tai postitse. Suoraan ravintolan edessä ei, ei ja ei.

Tarkkaile hintoja

Hintatasosta voi päätellä ravintolan laadun. Liian halvalla ei saa ruokaa, joka olisi hyvää, superlaadukasta sekä valmistettu mistään tinkimättä ja riman alta menemättä. Mikään bisnes maailmassa ei voi pyöriä niin.

Erikseen ovat esimerkiksi neljä viikkoa auki olevat pop up -ravintolat. Niiden taustalla saattaa olla rahakas sponsori, joka on isojen asiakasmassojen toivossa jo etukäteen halukas maksamaan tappiot.

Halpa hinta voi joskus olla myös markkinointikeino johonkin seuraavaan asiaan: tällä kertaa myydään superhalvalla, jotta tutustuttaisiin asiakkaisiin ja saataisiin heidät koukkuun.

Missä Sauli Kemppainen sitten kehottaa syömään? Katso huippukokin haastattelu, aiheena kulinaristin Berliini!

Kulinaristin Berliini. 25:44

Lue myös:

    Uusimmat