Sauli Kemppainen on työskennellyt yli 15 vuotta kokkina ulkomaisissa keittiöissä. Nyt hän neuvoo, miten vieraissa maisemissa löytää hyvää ruokaa – kuulemma ei ainakaan sisäänheittäjiä seuraamalla.
Vältä levähdyspaikkoja
Hyviä ravintoloita ei löydy moottoriteiden levähdyspaikoilta. 99-prosenttisesti ruoka ei ole niissä edes ihan OK.
Vältä kansainvälisiä ketjuja
En ymmärrä, miksi vieraassa maassa mennään syömään tuttuun ja turvalliseen kansainväliseen ketjuun periaatteessa sitä samaa ruokaa kuin kotonakin. Esimerkiksi Teneriffalla suomalaiset menevät ensimmäiseksi syömään lihapullia johonkin baariin. Eikö ulkomailla olon yksi suuri mahdollisuus ole juuri saada uusia elämyksiä ruoan parissa?
Etsi paikallista tietoa
Pääturistikadulla tuskin saa mitään ihan huikeaa ruokaa. Kannattaa aina etsiä käsiin jokin paikallinen lehti, josta saa ajankohtaiset vinkit ravintoloihin. Juuri ne pienemmät ja vähemmän rahaa mainoksiin laittavat ravintolat ovat mahdollisesti niitä aitoja paikkoja, joista voi saada unohtumattomia elämyksiä.
Hakeudu paikallisten joukkoon
Yleisesti ottaen tyhjiä ravintoloita kannattaa välttää. Sen sijaan kannattaa mennä ravintoloihin, jotka ovat pullollaan paikallisia ihmisiä. Saattaa tosin olla vaikeaa tietää, ovatko asiakkaat todella paikallisia vai turisteja – jos katsoo ulkoa täyttä ravintolaa, niin mistä voi tietää, mistä ne ihmiset ovat tulleet?
Ota selvää keittiömestarista
Kannattaa ottaa etukäteen selvää, kuka ravintolan keittiössä on mestarina. Maailmalla mennään ravintolaan oikeastaan sen perusteella, kuka ravintolassa on chef. Suomessa sen sijaan on yhä yllättävän paljon ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita siitä, kuka keittiössä ruoan suunnittelee ja valmistaa. Minusta se tuntuu erittäin oudolta.
Karta sisäänheittäjiä
Laadukkailla ravintoloilla ei ole kadulla sisäänheittäjiä. Niillä voi olla "rekrytoijia", mutta se tapahtuu muita reittejä pitkin, kuten netin kautta tai postitse. Suoraan ravintolan edessä ei, ei ja ei.
Tarkkaile hintoja
Hintatasosta voi päätellä ravintolan laadun. Liian halvalla ei saa ruokaa, joka olisi hyvää, superlaadukasta sekä valmistettu mistään tinkimättä ja riman alta menemättä. Mikään bisnes maailmassa ei voi pyöriä niin.
Erikseen ovat esimerkiksi neljä viikkoa auki olevat pop up -ravintolat. Niiden taustalla saattaa olla rahakas sponsori, joka on isojen asiakasmassojen toivossa jo etukäteen halukas maksamaan tappiot.
Halpa hinta voi joskus olla myös markkinointikeino johonkin seuraavaan asiaan: tällä kertaa myydään superhalvalla, jotta tutustuttaisiin asiakkaisiin ja saataisiin heidät koukkuun.
Lue myös Makuja-juttu:Mysteerinen Michelin-tarkastaja haastattelussa: Millaista on suomalainen ruoka?
Missä Sauli Kemppainen sitten kehottaa syömään? Katso huippukokin haastattelu, aiheena kulinaristin Berliini!
Uusimmat
-
16:39
Hittielokuva Oppenheimer sai vihdoin ensi-iltansa Japanissa – näin katsojat kommentoivat Hiroshimassa
-
16:27
Ott Tänak avautui pirullisesta yllätyksestä – rallitähden ulosajossa musertava piirre
-
16:25
Satelliitti kuvasi Kiinan aavikolta paljastavan jättirakennelman
-
16:25
Tappara-tähti Veli-Matti Savinainen teki härskin tempun – TPS löi 5 000 euroa pöytään, pelikielto uhkaa
-
16:19
Windows95man julkaisi lausunnon, jossa vaaditaan tulitaukoa Gazaan
-
16:05
Lumilautailija teki poikkeuksellisen tempun ensimmäisenä maailmassa – katso suoritus!
-
15:56
Ukrainan drone törmäsi päin asuntoa: Venäläinen mies kuollut
-
15:53
Kalle Rovanperältä huima voittosuora, Hyundaille katastrofipäivä keskeytyksistä – näin Kenian MM-rallin perjantai eteni
-
15:46
Israel teki ilmaiskun Pohjois-Syyriaan – ainakin 42 ihmistä kuollut
-
15:42
Amerikkalaistoimittaja vangittuna Venäjällä jo vuoden: Näin Joe Biden kommentoi
-
15:40
Lukas Hradeckyn pomolta merkittävä päätös – antoi kylmää kättä Bayern Münchenille ja Liverpoolille
-
15:32
Jussi Tapola sanaili kalsareista – suurseura tiukassa paikassa
-
15:32
Lapsen taiteen liian aikainen arvostelu voi olla haitallista: "Jos lapsi tekee nopeasti niin sanotun töherryksen, hänelle voisi sanoa..."
-
15:26
Jäihin pudonnut ryömi rantaan Taivassalossa – ihminen ja koira olivat pinteessä surffilaudalla Kemiönsaaressa
-
15:22
USU: Yli 1 400 korjannut juridisen sukupuolensa vuoden aikana
-
15:10
Kahdeksan vuotta äitinsä murhan suunnittelemisesta istunut Gypsy Rose Blanchard erosi puolisostaan vain kolme kuukautta vapautumisensa jälkeen
-
14:35
Hurja pamaus! Ott Tänakin Hyundai romuksi silmänräpäyksessä – "Nosti auton ilmaan"
-
14:04
Tornitalo liekeissä Brasiliassa – tulipalo valaisi yön
-
14:04
Varkaat murtautuivat DNA-liikkeeseen – poliisi: Huomattava saalis
-
14:04
Suomen ainoa parfymööri Max Perttula kertoo, mihin kohtaan hajuvettä kannattaa suihkuttaa: "Tuoksu tulee aika lempeästi esille"
-
Lataa lisää