Meteorologi myöntää ylpeästi olevansa turisti: En halua lähteä matkalle kärsimään

Meteorologi Visa Salojärvi ei häpeile matkustaa turistina. Kanariansaariin ja Torremolinokseen ihastunut reissaaja haluaa lomalta aurinkoa, hyvää ruokaa, toimivan liikenteen sekä siedettävän pituisen lentomatkan. Viimeisen hän taittaa ehdottomasti mieluummin charter- kuin reittilennolla.

– En halua lähteä matkalle kärsimään. Tahdon jonkinlaista mukavuutta, ja ymmärrän olevani turisti joka ikisessä paikassa paitsi kotona. Kohteessa on oltava maittavaa ruokaa, hyvät liikennejärjestelyt sekä siedettävää paremmat hotellit, meteorologi Visa Salojärvi sanoo.

Paitsi helppoutta, Salojärvi arvostaa turismissa sen kohdekaupungille ja -maalle tuomia tuloja.

– Toki minäkin nuorena vaeltelin itsekseni ympäri Kreetaa vuokratulla autolla, ja se oli kivaa. Mutta ilman turismia ei olisi ollut autovuokraamoakaan.

Tilauslennolla suoraan ja nopeasti perille

Monet Salojärven tuttavat ihmettelevät, kuinka hän voi matkustaa lomalennoilla.

– Itse he eivät voisi kuvitellakaan menevänsä sellaiselle. Minun mielestäni he ovat oivaltaneet asian aivan väärin – se, että kohteeseen mennään yhdessä, tarkoittaa, että saadaan matka halvemmalla. Ei perille saapuessa enää pidetä toisia käsistä kiinni. Kukin "leviää" tekemään juuri sitä, mitä itse haluaa.

– Toki jos välttämättä tahtoo maksaa matkasta selvästi enemmän ja tehdä aikaa vieviä välilaskuja, voi varata reittilennon, Salojärvi sanoo.

Järjellinen lentomatka ja takuuvarma lämpö

Etenkin talvisaikaan Salojärvi matkustaa rehellisesti auringon perässä.

– Menen paikkaan, joka on järjellisen lentomatkan päässä ja lähes takuuvarmasti lämmin. Usein se on Kanariansaaret.

Kanariansaarten lisäksi yksi Salojärven suosikkikohteista on Torremolinos.

– Sieltä Suomen turistimatkailu 1950-luvun lopulla alkoi. Ensimmäiset matkustajat roudattiin paikalle lentokoneella yli puolen vuorokauden ja kolmen–neljän välilaskun jälkeen.

– Nyt Torremolinoksesta on tullut kaiken halveksunnan kohde. Ihmiset katsovat kaupunkia nenän vartta pitkin, vaikka se on uusiutunut ja pitänyt palveluita yllä. Omasta mielestäni kohde on hirveän mukava! Myös sen ympäristössä on paljon nähtävää.

"Yhdet rauniot nähtyään nähnyt kaikki"

Turistiksi Salojärvi tunnustautuu siinäkin mielessä, ettei kulttuuri ole hänen matkoillaan kaikilta osin pääroolissa.

– Vaikka olen toki kiinnostunut historiasta, niin rumasti sanottuna yhdet rauniot nähtyään on nähnyt ne kaikki.

– Jos menen museoiden kaltaisiin paikkoihin, siellä pitää ehdottomasti olla ammattitaitoinen opas, joka tietää, mitä kannattaa näyttää. Esimerkiksi Pariisin suurimmasta museosta Louvresta jäi päähäni vain sekamelska. Jonkun olisi täytynyt olla alleviivaamassa, mikä asia on tärkein ja mikä esine kallisarvoisin, Salojärvi sanoo.

Eiffel-tornista tavanomainen

Salojärven tapaa matkustaa ovat muuttaneet myös vuodet.

– 1980-luvulla menin kerran lentokentälle pelkät passi ja rahat mukanani. Halusin ostaa halvimman mahdollisen matkan samalle illalle. En tiennyt, millaiseen hotelliin joutuisin ja kenen kanssa.

– Käytäntö oli noihin aikoihin yleinen, sillä televisioon ei voinut laittaa mainoksia puolen tunnin varoitusajalla, ja matkatoimistotkin olivat auki vain arkisin kahdeksasta neljään. Jämäpaikkoja haluavan piti mennä lentokentälle lauantaina tai sunnuntaina.

Nuorena Salojärvi matkusti myös paljon kesäisin.

– Nyt, kun minun pitää hoitaa omaa puutarhaa, en voi olla poissa kauhean kauaa. Kasvukaudella teen enimmäkseen vain lyhyitä viikonloppumatkoja Keski-Euroopan kaupunkeihin, Salojärvi sanoo.

Haavekuvat matkustamisen suhteen ovat muutenkin muuttuneet.

– Vaikka on toki mukavaa unelmoida vesiputouksien kaltaisista upeista luonnonmuodostelmista, niin kun ne lopulta näkee, huuma kestää vain muutamia kymmeniä minuutteja. Sitten se on ohi. Eiffel-tornikin muuttuu siellä käynnin jälkeen tavanomaiseksi.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat