KUVAT: 11 hämmästyttävää kohdetta, joita ei uskoisi todeksi

Miltä tuntuisi kokea hitaasti sulava jääluola Alaskassa tai nähdä oma peilikuva maahan muodostuvasta jättimäisestä peilistä suolatasangolla Bolivian Andeilla? Matkahakukone Momondo listasi yksitoista kiehtovinta luontoelämystä ympäri maailmaa, jotka ihastuttavat niin perusturisteja kuin seikkailijoitakin.

Gallerian kuvat saa isommiksi klikkaamalla. 

Lake Hillier – Recherchen saaristo, Australia

Pulahda Hillier-järven vaaleanpunaiseen veteen Australian länsirannikon saaristossa. Kukaan ei ole täysin varma, mikä on muuttanut järven veden purukumin pinkiksi, mutta tiedemiesten mukaan veden ei kuitenkaan pitäisi olla haitallista ihmisille.

The Wave, Coyote Buttes – Arizona, USA

The Wave (’aalto’) kuuluu osana suojeltuun Vermilion Cliffs National Monument -alueeseen. Ennen vierailua alueelle tulee hankkia vierailulupa. Aallon kurvimaiset muodostelmat muistuttavat elävästi legendaarisen katalaanisurrealistin Salvador Dalín maalauksia.

Mendenhallin jäätikkö – Tongassin kansallismetsä, Alaska, USA

Mendenhallin jäätiköllä kannattaa vierailla pian, ennen kuin ilmastonmuutos sulattaa jääpeitteen. Jäätikkö on kuin elävä olento: se muuttuu päivittäin, muovaten samalla myös jään alla olevia luolia. Jäänalaiset luolat ovat muovautuneet sulaneen veden virratessa jään alla kuluttaen sen jääpeitettä. Mitä ohuemmaksi jääpeite muodostuu, sitä vaaleamman siniseksi luolien väri muuttuu.

Luonnonkauniin paikan näkeminen vaatii sitoutumista – ensimmäiseksi pitää matkustaa vaeltaen tai kajakilla jäätikölle, jonka halki kuljetaan jäärautojen avulla, ja viimeisenä vuorossa on varovainen hivuttautuminen jään alle.

Derweze – Karakumin aavikko, Turkmenistan

Derweze – tai tuttavallisemmin “ovi helvettiin” – on vanha öljylähde, joka sytytettiin palamaan yli 40 vuotta sitten. Jos haluat nähdä paikan, se on tehtävä pian. Vuonna 2010 Turkmenistanin presidentti vieraili aukolla ja vaati sen sammutettavaksi, mutta mitään ei kuitenkaan ole tehty – vielä.

Salar de Uyuni – Andit, Bolivia

Kun tällä maailman suurimmalla suolatasangolla sataa, Salar de Uyuni muuttuu loppumattomaksi peiliksi. Ohut vesikerros jää tasangon pinnalle sateen jälkeen, koska vesi ei pysty imeytymään nopeasti tiiviin suolakerroksen läpi. Näin tästä lähes Jamaikan kokoisesta muinaisesta järvenpohjasta muodostuu upea peili.

Antelope Canyon – Arizona, USA

Antelope Canyon sijaitsee Navajo-reservaatin mailla Arizonan osavaltiossa, jossa lukemattomat äkkitulvat ovat syöksyneet hiekkakiven läpi muokaten upeita kanjoneita.

Vierailu tässä aavemaisen hiljaisessa kanjonissa on kuitenkin riskialtista hupia sadekaudella. Äkkitulvat voivat syöksyä alueen läpi koska tahansa ilman ennakkovaroitusta, jos kilometrien päässä ylävirralla sataa.

Grand Prismatic Spring – Yellowstonen kansallispuisto, USA

Voit nähdä kaikki sateenkaaren värit tässä geotermisessä kuumassa lähteessä – aivan kuin katsoisit optisen prisman läpi. Sen vuoksi kuuma lähde onkin saanut nimen Grand Prismatic Spring. Punaisen, oranssin, keltaisen, vihreän ja sinisen eri sävyt aiheutuvat mineraalirikkaassa kuumassa vedessä asustavista bakteereista.

Grand Prismatic Springin vesi on aina noin 85 celsiusastetta, ja siitä haihtuu joka päivä enemmän kuin olympia-altaallinen vettä.

Deadvlei – Namib-Naukluftin kansallispuisto, Namibia

Deadvlei on yhdistelmä englannin kielen sanasta dead (’kuolema’) ja afrikaansin kielen sanasta vlei, joka tarkoittaa kosteikkoa. Aavikon akasiapuut ovat seisoneet sijoillaan elottomina viimeiset tuhat vuotta, ja aavikon reunoilla kohoaa osa maailman korkeimmista dyyneistä. Näistä korkein on punaisena hehkuva Sossusvlein dyyni, joka kohoaa 383 metrin korkeuteen – yhtä korkealle siis kuin Empire State Building.

Fly Ranch Geyser – Nevada, USA

Vuonna 1916 nevadalaisen ranchin omistaja kaivoi itselleen kaivoa ja rikkoi tietämättään maanalaisen geotermisen vesitaskun. Ranchin omistaja hylkäsi kaivon, ja luonto sai rauhassa toteuttaa itseään. Nyt, lähes sata vuotta kuuman lähteen syntymisestä, on paikalle syntynyt tämä värikäs geysir. Geysir on muodostunut kirkkaan värisistä mineraaleista, jotka vesilähde on tuonut maan syvyyksistä.

The Pinnacles – Nambungin kansallispuisto, Australia

Läntisen Australian Nambungin kansallispuiston luonnon muovaamat kivipilarit huokuvat mystiikkaa, kun kävelet niiden keskellä iltahämärässä. Osa pilareista on yli neljä metriä korkeita. Tiedemiehet eivät ole varmoja kivipilareiden syntyhistoriasta, vaikkakin he ovat yhtä mieltä siitä, että ne ovat muotoutuneet miljoonien vuosien kuluessa.

Perito Morenon jäätikkö – Los Glaciaresin kansallispuisto, Argentiina

Eteläisessä Argentiinassa sijaitseva Perito Moreno on yksi harvoista jäätiköistä maailmassa, jotka yhä kasvavat. Tällä hetkellä se on 29 kilometriä pitkä ja viisi kilometriä leveä.

Kesäaikaan on mahdollista nähdä massiivisien jäälohkareiden irtoavan jäätiköstä ja putoavan Argentino-järveen.

Lähde: Momondo

Lue myös:

    Uusimmat