KUVAT: 10 katoavaa kohdetta – vieraile näissä vielä kun voit

Maailma on täynnä mitä uskomattomampia nähtävyyksiä ja luontokohteita, mutta joidenkin olemassaoloa uhkaa muiden tekijöiden ohella muuttuva ilmasto. Hotellien hintavertailusivusto Trivago kokosi listan kymmenestä kohteesta, joihin on syytä matkustaa ennen kuin se on liian myöhäistä.

Gallerian kuvat saa isommiksi klikkaamalla.

Kuollutmeri

Jordanian ja Israelin rajalla sijaitseva Kuollutmeri on todellisuudessa järvi eikä meri, vaikka nimi antaakin ymmärtää toisin. Kuollutmeri on matalin paikka koko maailmassa, sillä sen rantaviiva on nykyään lähes 430 metriä merenpinnan alapuolella ja se jatkaa vajoamistaan metrin verran vuosittain. Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus on huomattavasti normaalia korkeampi ja tästä syystä vedellä uskotaan olevat lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia. Sen vettä ja pohjamutaa käytetään muun muassa erilaisten iho- ja nivelsairauksien hoitoon. Kuolleenmeren pinta-ala on kuitenkin kutistunut 1050 km²:sta noin 600 km²:iin viimeisen 85 vuoden aikana ja asiantuntijoiden mukaan suolajärvi saattaa kadota täysin seuraavien 40-50 vuoden kuluessa. Joten mikäli haluat kellua Kuolleenmeren pinnalla ja nauttia sen terveysvaikutuksista, on sinun syytä kiirehtiä.  

Venetsia

Venetsia on yksi Italian suurimmista turistimagneeteista, mutta kuinka kauan – sitä on mahdotonta tietää. Italiaan matkustaessa onkin syytä vierailla Venetsian romanttisilla kanaaleilla ennen kuin se on liian myöhäistä. Veden pinnan noustessa nopeammin kuin milloinkaan aikaisemmin, Venetsian arvellaan vajoavan keskimäärin 2 millimetriä vuodessa. Myös tulvat ovat sekä lisääntyneet että voimistuneet huomattavasti viimeisen sadan vuoden aikana. Vielä on mahdollista astella Venetsian silloilla tai ajella gondolilla kaupungin upeaa arkkitehtuuria ihaillen. Pystytäänkö lumoava Venetsia säilyttämään tuleville sukupolville? Vain aika näyttää.

Malediivit

Malediivit on noin 1 200 korallisaaresta ja atollista koostuva saariryhmittymä Intian valtameressä. Se on myös maailman matalin valtio, sillä yli 800 kilometrin mittaisesta saaristosta 80 % yltää alle metrin merenpinnan yläpuolelle. Mikäli merenpinnan taso jatkaa kohoamistaan, tämän eksoottisen ja suositun lomakohteen kohtalo on sinetöity. YK:n ilmastopaneelin ennustusten mukaan Malediivien saaret saattavat olla täysin asumiskelvottomia vuoteen 2100 mennessä. Taatakseen asukkaiden tulevaisuuden, Malediivien hallitus on päättänyt ostaa osan Sri Lankasta varmistaakseen, että  paikallisilla asukkailla on paikka, jonne asettua, ennen kuin nouseva merivesi peittää alleen heidän kotinsa.

Taj Mahal

1600-luvulla rakennettu Taj Mahal on yksi maailman kauneimmista rakennuksista ja houkuttelee Intiaan miljoonia turisteja vuosittain. Vierailijoiden määrällä on kuitenkin hintansa, sillä suurista väkijoukoista johtuva heikentynyt ilmanlaatu murentaa tämän upean mausoleumin rakenteita. Lisääntyneet ilmansaasteet vahingoittavat marmoripintaa ja koettelevat jo ennestään vaurioitunutta monumenttia. Taj Mahalin suurin uhka on kuitenkin maapohjan kuivuminen, mikä vahingoittaa ja lahottaa rakennuksen puisia perustuksia. Kuivumisen aiheuttaa ilmastonmuutoksesta ja sademäärien vähenemisestä johtuva Yamuna-joen virtauksen heikkeneminen. Ongelman korjaaminen on vaikeaa ja erittäin kallista, mutta jotain on tehtävä, tai pahimmassa tapauksessa tämä upea rakennus on vaarassa romahtaa.  

Kilimanjaro

Kolmesta tulivuoresta muodostuva Kilimanjaro on Afrikan korkein vuori ja suosittu kiipeilykohde loivien seinämiensä vuoksi. Kilimanjaron korkein huippu on Kibo-vuorella, joka kohoaa jopa 5,9 kilometriä merenpinnan yläpuolelle. Kibo on Kilimanjaron vuorista ainoa, jolla on yhä vulkaanista toimintaa sekä ainoa, jonka huipulla on pysyvä lumipeite. Koillis-Tansaniassa sijaitsevan Kilimanjaron kaunis lumikerrostuma on kuitenkin vaarassa sulaa tulevien vuosikymmenten aikana. Afrikan ilmasto on entistä kuivempi ja tästä johtuen Kilimanjaron ylle muodostuu yhä vähemmän pilviä, jotka suojaisivat lumihuippuja auringon paahteelta. 85 % Kilimanjaron lumipeitteestä onkin kadonnut viimeisen sadan vuoden aikana. Vaikka asiantuntijoilla onkin eriäviä mielipiteitä Kilimajaron lumien todellisesta sulamisnopeudesta, arviot kohdistuvat 15 ja 45 vuoden välimaastoon. 

Belizen valliriutta

Keski-Amerikassa sijaitsevasta Belizestä löytyy UNESCO:n maailmanperintökohteisiin kuuluva Belizen rantariuttojen suojelualue, toisin sanoen pohjoisen pallonpuoliskon suurin koralliriutta. Vuoden 1998 jälkeen 300 kilometrin mittaisesta Belizen valliriutasta jopa yli 40 % on vahingoittunut eri tekijöistä johtuen. Hirmumyrskyt, merenkulku, liikakalastus, saasteista johtuva merien happamoituminen sekä ilmaston ja merivesien lämpeneminen ovat syitä tämän värikkään sukellusparatiisin karuun kohtaloon. Spesialistien mukaan saattaa viedä vain parisenkymmentä vuotta ennen kuin suurin osa Karibian – ja koko maailman – upeista koralleista ovat täysin kadonneet. 

Glacierin kansallispuisto

Montanan osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitseva Glacierin kansallispuisto oli aikoinaan tunnettu suuresta jäätiköiden määrästään. Vielä sata vuotta sitten jäätiköitä olikin yhteensä yli 150, mutta tänä päivänä lukema on vain kuudesosa alkuperäisestä – viimeistenkin jäljellä olevien 25 jäätikön ennustetaan sulavan vuoteen 2030 mennessä. Valtaosa puistossa asustelevista eläimistä ja kasveista tarvitsee jäätiköiden luomaa viileyttä ja kylmää vettä selvitäkseen hengissä, joten alueen koko ekosysteemi on vaarassa tuhoutua. Ei ole suinkaan liian aikaista alkaa suunnittelemaan matkaa Atlantin yli, mikäli haluat kokea unohtumattoman vaelluksen villin luonnon ja raikkaan ilman ympäröimässä Glacierin kansallispuistossa.

Napoli

Vesuvius on yksi maailman vaarallisimmista tulivuorista, sillä hiljaiselosta huolimatta Napolin kaupunki asukkaineen sijaitsee vain yhdeksän kilometrin päässä Vesuviuksesta. Vaikka viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtuikin vuonna 1944, jolloin ihmishenkien menetykseltä onneksi säästyttiin, ovat Vesuviuksen aikaisemmat tuhot painettuina historiankirjoihin: 24. elokuuta vuonna 79 jKr. Vesuviuksen historian katastrofaalisin purkaus tuhosi Pompejin sekä Herculaneumin kaupungit ja tuhannet ihmiset menettivät henkensä. Yhä tänä päivänä tulivuorta tarkkaillaan läheisesti, jotta hätätilanteen iskiessä mahdollisimman moni vaara-alueella elävästä neljästä miljoonasta asukkaasta ehtisi turvaan ajoissa.  

Patagonian jäätiköt

Erityisesti jäätiköistään tunnettu Patagonian alue sijaitsee Argentiinan ja Chilen rajalla Etelä-Amerikassa. Eteläinen Patagonian jäätikkö sekä Pohjoinen Patagonian jäätikkö yhdessä muodostavat eteläisen pallonpuoliskon suurimman jäämassan heti Antarktiksen jälkeen – vielä toistaiseksi. Ilmaston lämpenemisen johdosta lohkeileva Eteläinen Patagonian jäätikkö yksinään menettää vuosittain jopa 20 miljardia tonnia jäätä nostaen merenpintaa 50 % nopeammin kuin aikaisemmin. Upeat Patagonian jäätiköt ovat taatusti näkemisen arvoinen kohde ennen kuin ne katoavat virran mukana. Maailmassa ei ole montaa paikkaa, jossa voisit kokea täydellisen rauhan ja hiljaisuuden jäätiköiden ja vuorten ympäröimissä jylhissä maisemissa.

Atsinananan sademetsät, Madagaskar

Madagaskarin kasvisto ja eläimistö ovat kehittyneet täysin omissa oloissaan Madagaskarin irtaannuttua Afrikan mantereesta yli 60 miljoonaa vuotta sitten. Jopa 80-90 % Atsinananan sademetsien kasvi- ja eläinlajeista ovat kotoperäisiä, eli niitä ei esiinny alkuperäisinä missään muualla maailmassa. Saasteiden sekä metsien hävittämisen myötä saaren uhanalaiset kasvi- ja eläinkunnat ovat suuressa vaarassa, sillä itäisen Madagaskarin sademetsistä on jäljellä enää 8,5 %. Metsien tuhoutumisen lisäksi Madagaskarin ainutlaatuisia eläinasukkeja ja kasvistoa uhkaa laiton salakujettaminen. 

Lähde: Trivago.fi

Lue myös:

    Uusimmat