Kulttuurieroja suomalais-turkkilaisessa liitossa

20 vuotta turkkilaisen miehen rinnalla viihtynyt Marjo kertoo, millaisia haasteita kahden kulttuurin liitosta kumpuaa ja mitkä käsitykset islamilaisesta maailmasta johtaisivat romukuoppaan.

Marjo ja Hairi avioituivat 1990-luvun alussa Turkissa ja asuivat 15 ensimmäistä aviovuotta Suomessa. Viisi vuotta sitten kaksikko asettui takaisin Hairin synnyinmaahan.

Pariskunnan keskinäinen kommunikaatio sujuu nykyään sekä suomeksi että turkiksi. Tilanne oli toinen suhteen alussa, kun ainoa yhteinen kieli oli englanti. Välillä oli vaikea ymmärtää, mitä vastapuoli oikeasti tarkoittaa.

Myös suomalainen keskustelukulttuuri tuli Turkin kasvatille yllätyksenä.

− Ihmiset eivät puhu Suomessa kenellekään mitään. Linja-autossa jos sanot jotain, sinua luullaan hulluksi. Turkissa taas tuntemattomat tulevat puhumaan. Ventovieras saattaa kysyä, että sinulla on kiva hame, mistä olet ostanut sen, Marjo kuvaa.

Pariskunta ei antanut alkuasetelman lannistaa. Sekä kielimuurit että kulttuurierot ylitettiin pala palalta.

− Jouduin selittämään, miksei voi tehdä noin, ja hän kyseli paljon minulta, miten täällä toimitaan. Totta kai se koettelee, mutta se vaatii joustamista molemmin puolin.

Erilaisia käsityksiä ja tapoja

Sittemmin Marjo ja Hairi ovat kuljettaneet Turkkiin mukanaan palasia Suomesta sekä mukautuneet osaltaan paikallisiin tapoihin. Marjo muistuttaa, ettei elämä ole missään maassa täydellistä.

Suomalaisen tuppisuukulttuurin vastapainoksi Marjo kaipaa pohjolasta systemaattisuutta ja ajankäyttöä. Turkkilainen liukuva aikakäsite käy välillä suomalaisella mentaliteetilla hermoon.

− Jos sanotaan yksi päivä, se on hyvin laaja käsite: tunti, kaksi, viikko, kaksi tai kuukausi, Marjo sanoo nauraen.

Käsitykset islamista kismittävät

Islamilaisessa Turkissa uskonto on läsnä kaikkialla. Viisi kertaa päivässä kaikuva rukouskutsu pysäyttää ihmiset hiljentymään.

− Se rytmittää päivän ihan hyvin. Olen itse kääntynyt muslimiksi, tai niin sanotusti palannut islamiin.

Terrorismi ja islam ovat sanapari, joiden yhdistäminen toisiinsa kismittää Marjoa. Hän on pahoillaan, että media tuo herkästi esille islamiin liittyen ääritapaukset, jotka eivät liity tavallisten muslimien elämään mitenkään.

− Islam on rauhaa rakastava uskonto. Täällä kukaan ei hyväksy terroritekoja, Marjo painottaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat