Kirjeenvaihtajan matkavinkit Kiinaan − näin vältät ongelmat!

MTV3:n Aasian kirjeenvaihtaja Petri Saraste listaa asioita, joiden suhteen Kiinaan matkaava turisti on usein alkuun ymmällään. Vältä karikot varautumalla niihin etukäteen!

- Taksikuskit osaavat harvemmin muuta kieltä kuin kiinaa. Kun heille antaa kartan, he menevät vielä enemmän sekaisin. Myös katujen numeroinnin logiikka on täysin erilainen kuin meillä. Tämä on turistille jatkuva kommellusten aihe.

- Rahan vaihtaminen voi olla vaikeaa, sillä Kiina on byrokraattinen maa. Jos matkashekissä lukee Petri Saraste ja passissa Petri Markus Saraste, et saa sillä mitään. Asioiden selvittäminen vie aikaa. Kiinalaiset ovat kuitenkin aika auttavaisia.

- Moni ei tule ajatelleeksi, että kansainvälinen ajokortti ei oikeuta vuokraamaan tai ajamaan autoa Kiinassa. Jos paperit eivät ole kunnossa, ei kannata lähteä sooloilemaan auton kanssa. Kolarin sattuessa olet ulkomaalaisena aina syypää.

- Vaalean tukan silittäminen tuo Kiinassa onnea. Erityisesti pieniä vaaleita lapsia tullaan herkästi lääppimään. Se ei ole aina kovin hygieenistä.

- Ruuan kanssa voi tulla yllätyksiä. Turisti tilaa usein vahingossa alkuun jotain aivan käsittämätöntä.

- Kaduilla liikkuu paljon huijareita, jotka tulevat pyytämään turistia taidenäyttelyyn tai vaikka karaokeen. Perillä odottaa ikävä yllätys, kuten ravintolassa iso lasku. Näissä tilanteissa kyse on lähinnä rahahuijauksesta, ei hengenvaarasta.

- Kiinassa ei juuri näe rappio-puliukkoja. Kyllä kiinalaisetkin silti juovat. Siellä voidaan olla lounasaikaankin melko kovassa tuiskeessa.

- Kiinalaisilla markkinoilla asioidessa pidä mielessä seuraava nyrkkisääntö: kun myyjä pyytää satasen, maksa tuotteesta kymppi.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat