Katajanokan vankila toimi 165 vuotta: Tällaista oli vankien elämä

Katajanokan vankilassa elettiin ahtaasti vailla mukavuuksia. Vankilaelämä oli rauhatonta, työntäyteistä ja ahdasta.

Katajanokan vankilaa alettiin rakentaa vuonna 1832, koska Helsingin tultua pääkaupungiksi halusi uusi hallitsija Keisari Nikolai I nykyaikaistaa kaupungin vankilaoloja. Rakennustyöt saatiin valmiiksi vuonna 1837.

– Katajanokka oli Helsingin lääninvankila, joka toimi myös tutkintavankilana. Tutkintavangit ja sakkomuuntorangaistuksen kärsijät viettivät siellä suhteellisen lyhyitä aikoja. Suurin osa vankeuksista kesti alle kuukauden, kertoo Pirjo Nurmi, nykyään vankilan tiloissa toimivan hotellin myyntipäällikkö.

Omaa rauhaa ei ollut

Elämä vankilassa ei ollut helppoa, sillä tilat olivat ahtaat ja kuri tiukkaa. Selleissä ei ollut juoksevaa vettä eikä vessoja. 1970-luvulla sellien oloja modernisoitiin hieman, kun niihin hankittiin keskusradion rinnalle televisiot.

– Vankipaikkoja oli 133: 128 miehille ja seitsemän naisille, mutta vankeja oli usein paljon enemmän. Seitsemän neliömetrin sellissä saattoi asua neljäkin vankia yhtä aikaa, Nurmi kertoo.

Katajanokan vankila oli levoton paikka. Päivisin sellien ovet pidettiin tilanpuutteen vuoksi auki, joten hälinää riitti. Vangit tekivät paljon puu-, sähkö- ja sepäntöitä. Lisäksi vankilassa toimi erilaisia harrastekerhoja. Vaikka vankilassa riitti tekemistä, eivät kaikki vangit tyytyneet tuomioonsa. Pakojakin tapahtui.

– Vankilassa oli puuseppäverstas, jossa joku vanki rakensi tikapuut. Niiden avulla hän sitten pakeni muurin yli. Kerrotaan myös, että vastapäisestä rakennuksesta näkee suoraan vankilan pihalle, ja että sieltä annettiin merkkejä vartijoiden liikkeistä. Sopivalla hetkellä pakoon pyrkivä riensi muurin vierelle, ja hänelle heitettiin toiselta puolelta köysi. Tällä yhteistyöllä pakeneminen joskus onnistuikin, Nurmi kertoo.

Koska Katajanokan vankila oli tutkintavankila, vankikuljetuksia oikeuteen ja kuulusteluihin saattoi olla kymmeniä päivässä. Kun portti oli paljon auki, oli kiusaus paeta sen kautta suuri. Nurmi kuitenkin muistuttaa, että vankien määrään nähden pakoja tapahtui yllättävän vähän.



Merkittäviä ajanjaksoja Katajanokan vankilan historiassa

- Vankila valmistui vuonna 1837.

- Klassisen Philadelphia-mallin mukaan rakennettu lisäosa valmistui 1888.

- Rakennus vahingoittui ilmapommituksissa vuonna 1944. Yksi vanginvartija sai pommituksissa surmansa, ja viisi vankia pakeni.

- 1945 Risto Ryti ja muut sotarikoksista syytetyt tuotiin Katajanokan vankilaan. He istuivat Katajanokalla marraskuusta 1945 helmikuuhun 1946.

- 1960-luvulla vankilan läpi kulki noin 10 000 vankia vuodessa. Vankilaan alettiin tehdä ryhmävierailuja.

- Vankila lopetti toimintansa vuonna 2002, ja vangit siirrettiin uuteen lääninvankilaan Vantaalle.


Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat