Huomioi Kiinassa: Seksipalvelujen ostaminen on rikos

Kiinalaisessa suurkaupungissa turistiin kohdistuvat uhat poikkeavat tietyiltä osin monista muista maailman suurkaupungeista. Konsuli Eili Andersson Suomen pääkonsulaatista Shanghaista kertoo, mitä turistin kannattaa Kiinan matkalla varoa.

Konsuli Eili Andersson painottaa Kiinaan matkaavalle etukäteen erityisesti kahta asiaa: ota kattava matkavakuutus ja tutustu matkustustiedotteeseen.

Myös viisumiasiat kannattaa hoitaa kuntoon. Ilman viisumia turisti ei voi viettää Kiinassa päivääkään. Jos matka-aikataulu jostain syystä muuttuu, eikä viisumi kata koko aikaa, luvassa on sakot − noin 50 euroa päivässä.

− Ja jos on tarkoitus poistua Manner-Kiinan alueelta esimerkiksi Hongkongiin tai Macaoon, viisumiin tarvitaan useampia maahantuloja, Andersson lisää.

Ongelmia on luvassa myös silloin, jos passi katoaa tai varastetaan.

− Viisumin uudelleenhankkiminen on työlästä. Se voi kestää viisikin päivää, ja asian hoitavat Kiinan viranomaiset. Me emme konsulaatissa valitettavasti pysty auttamaan siinä millään tavoin.

Lompakko ei ole vaarassa

"Kiinnitä huomiota taitaviin taskuvarkaisiin", on varoitus, joka lienee jokaiselle suurkaupunkiin matkanneelle tuttu. Kiinassa taskuvarkaudet eivät kuitenkaan muodosta turistille mainittavaa ongelmaa.

− Täällä niitä tapahtuu paljon vähemmän kuin muissa samankokoisissa suurkaupungeissa. Kiinalainen moraalikäsitys on sen tyyppinen, ja lisäksi rangaistukset rikoksista ovat kovat, Andersson kertoo.

Shanghain maailmannäyttelyn aikaan kaupunki täyttyi ääriään myöten turisteista. Sen myötä myös taskuvarkaudet yleistyivät hieman.

− Ongelma kohdistui selvästi turistien suosimille alueille, Andersson lisää.

Varo autoja ja huijareita

Käsilaukkua tärkeämpää kiinalaisessa katukuvassa liikkuessa onkin kiinnittää huomiota liikenteeseen. Se muodostaa turistille suurimman uhan.

− Ei sillä, että onnettomuuksia tapahtuisi valtavasti, mutta liikenteeseen pitää kiinnittää jatkuvasti huomiota. Liikennekulttuuri ja säännöt ovat täällä erilaiset. Esimerkiksi punaisista valoista autoilija saa kääntyä oikealle, Andersson kertoo.

Kaduilla liikkuu autojen ohella paikallisia, jotka lähestyvät turisteja, näennäisenä aikeenaan harjoittaa englannin kieltä. Jos sinisilmäinen turisti erehtyy lähtemään tällaisen henkilön ehdotuksesta esimerkiksi ravintolaan, tapaaminen voi jättää turistin lompakkoon ison loven.

Andersson tuntee tapaustyypin, joskaan suomalaisten ei tiedetä joutuneen kyseisten huijareiden uhreiksi viime aikoina.

− Paikallisiin ihmisiin kannattaa suhtautua ystävällisesti, mutta samalla kriittisesti. Toki voi keskustella, mutta ei kannata ryhtyä mihinkään sellaiseen, josta voi syntyä kustannuksia.

Prostituution ostaminen on rikos

Aasia niputetaan herkästi seksin suhteen liberaaliksi maanosaksi. Yleistäminen on harhaanjohtavaa, erityisesti Kiinan suhteen.

− Toisin kuin esimerkiksi Thaimaassa, täällä seksin ostaminen on rangaistava teko. Siitä oikeasti pidätetään ja joutuu vankilaan.

− Ongelma ei ole suuri, mutta se pitää tiedostaa. Tarjontaa kyllä on, varsinkin Expon loppumetreillä prostituoitujen toiminta oli aktiivista, Andersson kertoo.

Tervetuloa "idän Pariisiin"

Liikuntaesteisia ei ole Kiinassa huomioitu kovin hyvin. Myös vaikeaselkoinen kieli on asia, johon turistin kannattaa varautua etukäteen. Kiinassa liikkuessa tulee lähtökohtaisesti olla aina määränpää printattuna kiinaksi paperilapulle.

− Taksit eivät ymmärrä englanniksi edes hotellien nimiä. Kiinaan saavuttaessa hotellin nimi kannattaa tulostaa vaikka hotellin verkkosivuilta, ja hotelleista saa mukaansa myös kiinankielisiä kortteja, Andersson neuvoo.

Kaiken kaikkiaan Andersson pitää Shanghaita kokoonsa nähden erittäin turvallisena kaupunkina turistille. Paikan päällä matkailijaa odottavat edulliset ostokset sekä hyvä ruoka kaikista kiinalaisista keittiöistä.

− Itse vien vieraani mieluusti katsomaan kiinalaista sirkusta, Andersson kehuu ja toivottaa suomalaiset tervetulleeksi Shanghaihin, jota on kutsuttu myös idän Pariisiksi.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat