Huikeat arkeologiset löydöt – nämä hämmästyttivät tänä kesänä

Joskus arkeologin työ on todella kuin Indiana Jones -elokuvissa.  Nämä ajankohtaiset löydökset osoittavat, että todellisessakin maailmassa riittää vielä ihmeteltävää.

1. Tuntemattoman kansan kuninkaallinen hauta

Perusta on löydetty harvinainen kuninkaallinen mausoleumi. Koskemattomasta haudasta on heinäkuussa löydetty kolme wari-kansaan kuuluneen kuningattaren ruumista. Ruumiit on haudattu kulta- ja hopeakorujen, pronssikirveiden ja kultatyökalujen kanssa.

Wari-kuningaskunta kukoisti vuosina 1000-700 ennen ajanlaskun alkua, ja sen elämäntapa on pysynyt melko tuntemattomana, sillä haudat on usein ryöstetty. Harvinaisesta koskemattomasta haudasta löytyneiden esineiden merkitys on suuri wari-kuningaskunnan historian selvittämisessä.

Kuningatarten haudat ovat mausoleumin sivukammioissa. Kaivaessaan hautaa esiin, arkeologit löysivät myös 60 istuma-asennossa olevaa ruumista, joiden epäillään olevan kuningattarille uhrattuja ihmisuhreja. Palvontamenoista on selvinnyt muitakin arveluttavia piirteitä ­- kuningatarten ruumiista on löytynyt jälkiä hyönteisenpuremista, mikä viittaisi siihen, että ruumiit olisi otettu hautaamisen jälkeen vielä maan päälle palvottaviksi.

2. Arvoituksellinen ruumisarkku Richard III:n haudan viereltä

Lontoolaisen parkkipaikan alta löydettiin viime kesänä luostarin rauniot ja Richard III:n hauta. Nyt Richard III:n haudan läheltä on löydetty toinenkin hauta, jonka on arvioitu olevan ainakin sata vuotta vanhempi kuin Richard III:n.

Toistaiseksi on arvoitus, kenen haudasta on kyse. Haudassa levännyt oli todennäköisesti merkkihenkilö, sillä arkku on poikkeuksellisen koristeellinen. Raskas, ristein koristeltu arkku on laskettu vielä sarkofagin sisään. Todennäköisimmin mysteerisessä haudassa on levännyt yksi luostarin perustajista Peter Swynsfield, sen myöhempi johtaja William Nottingham tai ritari William de Mouton.

3. Tori olikin satoja vuosia vanha sairaala

Ottomaanien ajoilta vuoteen 2000 toripaikkana toiminut rakennus paljastui heinäkuussa lähes 1000 vuotta vanhaksi sairaalaksi Jerusalemissa. Kristillisen ritarikunnan perustama sairaala palveli aikanaan koko Jerusalemia uskontokunnasta riippumatta. Sairaala oli Lähi-idän suurin, sen hallit olivat jopa kuusi metriä korkeat ja tilaa oli 2000 potilaalle.

Vuonna 1457 osa sairaalasta romahti ja jäljelle jääneet rakennukset valjastettiin toripaikaksi. Rakennus toimi vihannestorina vuoteen 2000 asti, kunnes rekonstruktio-projekti aloitettiin.

4. Maya-pyramidin kätköissä säilynyt kaiverrus

Guatemalassa sijaitsevasta hautautuneesta maya-pyramidista löydettiin kesän aikana useita metrejä pitkä kivinen paasi, johon on kaiverrettu kolme ihmishahmoa. Kaiverrus on lähes täysin säilynyt ja siinä on vielä jälkiä punaisesta, sinisestä, vihreästä ja keltaisesta maalista.

Vuosikymmenelle 590 eaa. ajoitettu kaiverrus kertoo esimerkiksi sen, että Maya-kaupunki Holmulista on käyty kamppailua kahden hallitsijasuvun välillä, ja että kaupungin hallitsija on vaihtunut sen vuoksi vuosien kuluessa. Friisin kirjoitus myös vahvisti oletuksen, että mayojen kuuluisa kalenteri todella päättyy vuoden 2012 loppuun.

5. Tarujen kauppapaikka

Norjasta on löydetty 1000 vuotta vanha viikinkien kauppapaikka, johon viitataan Norjalaisissa saagoissa. Sen jäljille on päästy kartoittamalla, minne arkeologiset löydöt - kuten meripihkahelmet ja miekat - keskittyivät. Kauppapaikat sijaitsevat useimmiten jokien suilla ja paikka löytyikin Trondheim-vuonon varrelta.

Löydön oikeellisuudesta varmistuttiin, kun alueelta löytyi kaksi selvästi muualla tehtyä esinettä. Brittein saarilta lähtöisin ollut hopeinen nappi ja vaaka, jonka alkuperä jäljitettiin länteen, paljastavat, että paikalla on käyty kauppaa.

Studio55.fi

Lähteet: Discovery News, National Geographic, Science Daily

Kalliomaalaukset, viestejä vuosituhansien takaa. 26:51

Lue myös:

    Uusimmat