Hilkka, 86, ajaa työn puolesta jopa 50 000 kilometriä vuodessa: Sakkoja rapisee

Tyrnimarjabisnestä pyörittävä teräsleidi Hilkka Ahonen kertoo Studio55.fille, miten hän jaksaa työskennellä yhä täysillä.

Työnteko tuli Karjalan korvessa syntyneelle Hilkka Ahoselle tutuksi jo nuorella iällä. Kävelemään opittuaan Hilkka passitettiin paimentytöksi laitumelle. Myöhemmin talon vanhemman väen huhkiessa heinäpellolla Hilkka sai vastuulleen kasvimaat.

− Sodan myötä lähdimme Karjalasta pakoon. Lopulta ajauduin Pohjanmaalle. Minulla on ollut hyvät enkelit johtajina pienestä lähtien, Hilkka kiittää.

Pohjanmaalla Hilkka solmi avioliiton paikkakuntalaisen kanssa. Kaksikko osti pienen tontin ja rakensi ensimmäisen talonsa. Vähitellen sekä tontti että talo laajentuivat. Metsää pariskunnalle kertyi toistasataa hehtaaria, lehmiä seitsemän.

− 40 vuoden ajan hoidin maataloutta ja karjaa ja siinä sivussa kasvatin kuusi lasta. Päivät olivat pitkiä. Ei siinä ollut eroa pyhästä ja arjesta.

Tyrnillä elämän kuntoon

Parisenkymmentä vuotta sitten raskas elämäntyö alkoi vaatia veronsa. Hilkka oli täysin voimaton. Lääkärireissun myötä hän tajusi, että nykyiset työt olivat tulleet tiensä päähän.

Kun tuttu naapurin mummo kuuli tilanteesta, hän lausui Hilkalle ytimekkään neuvon: tartu tyrniin. Siinä on ihmeellinen elämää ylläpitävä voima.

Hilkka päätti kokeilla.

− Sain merenrannasta talteen tyrnejä ja rupesin ottamaan niitä joka päivä. Keväällä olin elämäni kunnossa!

Hilkka hurahti tyrniin ja haali kasaan kaiken mahdollisen tiedon ihmeitä tekevästä marjasta. Pian myös muut naapurit panivat merkille Hilkan uuden olemuksen.

− Aloin tehdä heille tyrnimehua. Löysin merenrannasta hyvän paikan, jossa oli kaksitoista pistokasta.

Uusi elämänura

Samaiset kaksitoista pistokasta ovat sittemmin poikineet ainakin viisikymmentä tuhatta tyrnimarjaa lisää. Pienestä keltaisenoranssista terveyspommista on kasvanut kokonainen bisnes, joka työllistää Hilkkaa yhä täyspäiväisesti.

Jalostetut lajit eivät tahdo viihtyä Pohjois-Suomessa, mutta paikallinen tyrnin merenrantakanta kestää niin tuulet kuin pakkasetkin.

− Minulla on nykyään saksalainen automaattinen mehuntekolinja. Se puristaa marjoista mehut. Jäljelle jäävät kuoret ja siemenet, jotka kuivatan, jauhan ja pussitan. Niillä on mehun ohella kova kysyntä, Hilkka kertoo.

Vauhdikas kuski liikenteessä

Hilkka ei ainoastaan vastaa tyrnituotannostaan, vaan toimittaa lisäksi tuotteitaan ympäri Suomea aina Helsingistä Sodankylään. Ajokilometrejä tyrnitehtailijalle kertyy vuosittain 40−50 0000 kilometriä.

Hilkka nauttii ajamisesta, ja kaasujalka on yhä herkässä.

− Minulla oli aikanaan hyvä mersu, jolla liikennöin. Se oli tosin liiankin tehokas. Yhdessä vaiheessa minulta pääsi lipsahtamaan kolmet ylinopeussakot, ja ajokortti otettiin kuivamaan.

− Kun kaupunkiin on 20 kilometriä matkaa, sitä tuli sitten ajettua ilman korttia, ja siitäkin käry kävi. Sakkoja kertyi ja kortinsaanti siirtyi.

Jossain kohtaa paikallinen poliisi alkoi jo kytätä, milloin hieman turhan vauhdikas mersu on taas liikenteessä.

− Lopulta he ehdottivat, että kun täytän 85 vuotta, uusitaan ajokortti viideksi vuodeksi. Nyt kaikki on hyvässä mallissa ja saan ajaa taas.

"Nautin työstäni"

Hilkka on kunnioitettava esimerkki siitä, että mieluinen tekeminen antaa ikäihmisellekin voimaa jaksaa puskea eteenpäin.

− Olen niin kiinnostunut tästä tyrnihommasta, että oikein nautin, että saan olla työssä mukana. Liikenteessä oleminen on virkistävää, ja näen samalla monenlaisia ihmisiä, Hilkka kertoo innostuneena.

Tyrnimarjabisneksestään Hilkka ei hyödynnä taloudellisesti muuta kuin kilometrikorvaukset. Maatalousyrittäjäeläke pitää leivän pöydässä.

− Kyllä minä hyvin pärjään taloudellisesti, Hilkka lisää.

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat