Halvin hotellihuone saattaa löytyä helpolla kikalla – varauspalvelujätit vievät ison siivun hinnasta

Puhelinsoitto tai sähköposti voi olla avain halvimman hotellihuoneen löytymiseen. 

Kansainväliset hotellivarauspalvelut ovat käteviä, kun matkakohteena on paikka, jonka tarjonnasta ja hintatasosta ei entuudestaan ole mitään käsitystä. Varauspalvelujen avulla esimerkiksi turistit löytävät Suomesta majoitusta, mutta jos matkakohde on selvillä ja suunnittelet kotimaanmatkaa, kannattaa majoitus hoitaa ilman välikäsiä. Näin tuet suomalaista työtä. 

– Varauspalveluja on turha käyttää. Ne markkinoivat omaa kiintiötään. Jos varauspalvelulla ei esimerkiksi ole sopimusta jonkun hotellin kanssa, se voi ilmoittaa, ettei hotellissa ole saatavuutta, mikä ei välttämättä pidä paikkaansa, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi

– Varauspalvelujen suurin heikkous on, etteivät ne välttämättä kerro mitään hotellin todellisesta tilanteesta. 

Moni varauspalvelu mainostaa takaavansa halvimman hinnan kauttaan. Onko tämä mahdollista?

– Heillä on sopimukset, joissa he ovat sähköisissä kanavissa velvoitettuja tarjoamaan aina parhaan hinnan. Nykyään näyttää siltä, että sähköisissä kanavissa paras hinta -ehto täyttyy, mutta jos hotellihuoneen varaa suoraan hotellista sähköpostilla tai puhelimitse, voi hotelli tarjota parempaa hintaa kuin kansainvälinen varauspalvelu. Hotellillahan on luonnollisesti intressi tarjota hyvää hintaa, koska näin se välttää provision, Aittoniemi selittää. 

Provisio jopa 30 prosenttia

Kansainvälisten varaussivustojen provisiot vaihtelevat sopimuksesta riippuen, mutta yleensä haarukka osuu Aittoniemen mukaan 15–30 prosentin välille.

– Se on hämmästyttävän iso summa. Jokaisen hotellin on tehtävä oma sopimuksensa, mitään yhtenäistä hintaa ei ole eikä saakaan olla.

– Suomalaisen työn tukemisen lisäksi kannattaa miettiä sitäkin, verotetaanko rahat Suomessa vai menevätkö ne veroparatiisiin. Silläkin on merkitystä.

Nähtäväksi jää, tuleeko käytäntöihin muutoksia. Aittoniemen mukaan Euroopassa on meneillään useita oikeusjuttuja aiheeseen liittyen.

– Keskustelua käydään nimenomaan siitä, ovatko varausehdot liian tiukkoja. Kansainväliset jätit sanelevat nyt ehtoja yksittäisille hotelleille. 

Lue myös:

    Uusimmat