Burmassa matkustanut toimittaja: Demokratialta odotetaan parannuksia elämään

Myanmaria eli Burmaa johti sotilasdiktatuuri useiden vuosikymmenten ajan. Nyt kuitenkin maassa on parlamentaarinen hallinto, ja Burma on demokratisoitumassa. Toimittaja Terttu Levonen vieraili maassa viime kevään vaalien aikaan.

Toimittaja Terttu Levonen kuvaa Myamaria ”kolme neljäsosa demokratiaksi”, sillä parlamentissa sotavoimille on varattu neljäsosa paikoista.

Burma itsenäistyi Britti-imperiumista vuonna 1948. Alkujaan oli tarkoitus, että siitä tehdään yhtenäinen valtio, jossa etnisillä vähemmistöillä on omat oikeutensa. Näin kuitenkaan käynyt.

– Vähemmistöjä on toista sataa. Osa niistä on vastustanut ase kädessä ensin burmalaisten, ja sitten brittien ja sotilasjuntan ylivaltaa, Terttu Levonen toteaa.

Oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin isä, itsenäisyysliikkeen johtaja Aung San oli ollut taitava neuvottelija ja sai puolelleen etniset vähemmistöt. Hänet kuitenkin murhattiin vuonna 1947, eli vuosi ennen Burman itsenäistymistä.

Sotilasjuntan toimintaa

Burma on osa oopiumia kasvattavasta ”kultaisesta kolmiosta”. Oopiumin tuotannosta tuli tuottoisaa liiketoimintaa, kun brittiläiset siirtomaaisännät keksivät rahoittaa sillä sotatoimiaan kapinallisia vastaan.

– Sotilasjuntan kenraalitkin ovat hyödyntäneet huumekasvin viljelyä. Moni heistä onkin upporikas huumeparoni. Kun viljelmiä oli määrä kansainvälisen huumekaupan ehkäisemiseksi tuhota, vahingot kohdistuivatkin usein tavallisten talonpoikien pelloille.

Kun hirmumyrsky Nargis vuonna 2008 iski Burmaan surmaten noin 130 000 kansalaista, sotilasjuntta ei päästänyt ulkomaisia avustusjärjestöjä maahan.

– Sotilasjuntan johtaja Than Swe oli kuullut ennustajalta, että jos maahan tulee ulkomaalaisia sotilaita, se merkitsee sotilashallinnon loppua. Burmassa uskotaan astrologiaan ja ennustamiseen, huomauttaa Levonen.

Demokratia luvassa?

Huhtikuun 1 päivänä Aung Sangin tytär Suu Kyi valittiin täytevaaleissa maan parlamenttiin.

Suu Kyi muistetaan maailmalla vuoden 1991 Nobelin rauhanpalkinnon saajana, joka ei voinut noutaa itse palkintoa, sillä Oslon matkan jälkeen häntä ei olisi enää päästetty Burmaan.

“The Lady” vietti 15 vuotta kotiarestissa Yangonissa, mutta oli koko ajan junttaa vastustavan kansanliikkeen johtohahmo.

Aung San Suu Kyin demokratiavaatimus on nyt hyväksytty tosiasia, mutta viimeinen sana on edelleen sotavoimilla

– Kansalaisten toivo on Suu Kyissä. He odottavat demokratialta myös parannuksia jokapäiväiseen elämäänsä. Burmassa on valtavia luonnonrikkauksia, mineraaleja, kultaa, hopeaa ja jalokiviä sekä öljyä ja kaasua, mutta siitä huolimatta se on yksi maailman kymmenestä köyhimmän maasta.

Studio55.fi

Kuvat: Terttu Levonen, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat