Amerikansuomalaiset yhä kiinnostuneempia Suomesta

Minnesotassa asuva suomalainen kertoo, että kiinnostus omia juuria kohtaan on kasvanut amerikansuomalaisten yhteisössä. Kosketusta omaan menneisyyteen haetaan opiskelemalla kieltä ja osallistumalla järjestötoimintaan.

Minnesotassa Yhdysvalloissa asuva suomalainen Jukka Kukkonen kertoo, että aiemmat Yhdysvaltoihin muuttaneiden suomalaisten sukupolvet ovat unohtaneet suomen kielen. Kun englantia pyrittiin oppimaan mahdollisimman nopeasti, vanha kieli unohtui.

 Monet ensimmäisen polven yhdysvaltalaiset ovat kuitenkin pyrkineet säilyttämään äidinkielensä perintönä lapsilleen. Kukkosella itsellään on kaksi lasta, joille hän on alusta asti opettanut suomea. Kytkös Suomeen on vahvempi kuin aiemmilla sukupolvilla ja oppimiseen on uusia apuvälineitä.

– Perheemme 7- ja 9-vuotiaat lapset ovat nyt kaksikielisiä. Se on tietenkin haasteellista maassa, jossa suomea ei muuten kuule, mutta nykyään on hyviä apuvälineitä, kun on Skypet ja internetit. Sukulaiset ja tuttavat ovat siinä suurena apuna, kun pystyy soittamaan Skypellä vaikka päivittäin.

Myös toisen ja kolmannen polven yhdysvaltalaisten kiinnostus suomalaisia juuria kohtaan on Kukkosen mukaan lisääntymässä. Monet ovat matkustaneet Suomeen tai innostuneet suomen kielestä ja suomalaisesta kulttuurista. Uudelleen juurensa löytäneitä varten on Minnesotassa oma koulunsa.

– Meillä on täällä kaksi kertaa kuukaudessa tapaava Suomi-koulu, jossa on opintoryhmä lapsille ja aikuisille. Aikuisten opintoryhmässä on paljon puolisoita, joiden mies tai vaimo on suomalainen, mutta myös toisen ja kolmannen polven yhdysvaltalaisia. Moni Suomi-koulun lapsikin on toisen tai kolmannen polven yhdysvaltalaisen lapsi.

Kukkosen mukaan amerikansuomalaisten kiinnostus kohdistuu juuri nyky-Suomeen ja perinnetanhut ovat hyvin pienen piirin harrastus. Kiinnostus näkyy kielenopiskelun lisäksi myös aktiivisena ystäväkaupunki-toimintaan osallistumisena.

– Toiminta on aika vilkasta esimerkiksi Minneapolis-Kuopio akselilla.

Vaikka suomen kieltä ei vielä puhuttaisikaan tai maasta tiedettäisi juuri mitään, Kukkonen kertoo monien suomalaistaustaisen tuovan esiin suomalaisuuttaan. Yhdysvaltalainen identiteetti jäsentyy vahvimmin osavaltion mukaan, mutta myös juurilla on merkityksensä.

– Ihmiset, joilla on suomalaisia sukujuuria, saattavat ilmoittaa olevansa itsekin suomalaisia. Se yllätti, kun muutin tänne, Kukkonen pohtii.

– Vaikka osavaltiot muodostavat taustaa vahvemman identiteetin, keskustelun edetessä saatetaan viskata joku vitsi siitä, mistä alun perin ollaan kotoisin.

Parhaiten tunnetaan jääkiekkoilijat

Suomalaisten muuttoaalto Yhdysvaltoihin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, ja myöhempi maahanmuutto, näkyy Minnesotassa edelleen. Minnesotan yliopistossa voi opiskella suomen kieltä, kaupasta on saanut ruisleipää ja suomalainen ravintolakin on pystyssä. Myös suomenkielisiä lehtiä on julkaistu, mutta Kukkonen ei ole varma nykytilanteesta – Yhdysvalloissa julkaistavien suomenkielisten lehtien levikit ovat hiipuneet muun printtimedian tahdissa.

Myös suomalaista perinnetanssia ja -laulua harrastetaan Minnesotassa.

– Suomalaiset naiset ovat perustaneet parikin erilaista laulu- ja soitinyhtyettä. Esimerkiksi Saana Ensemblen, joka on viiden laulajan porukka, joka laulaa moderneja ja vähän perinteisempiä lauluja täällä. Myös kansantanssiryhmä on.

Kukkonen huomauttaa, että vaikka kiinnostus omia juuria kohtaan onkin kasvamaan päin amerikansuomalaisten keskuudessa, suomalainen kulttuuri ei Minnesotassa ole kuitenkaan aivan arkipäiväistä. Chinatownia vastaavia suomalaisia kaupunginosia ei ole ja tavallinen minnesotalainen tuntee Suomen parhaiten jääkiekkoilijoista.

– Jos täällä keskustelee jonkun sellaisen kanssa, joka ei ole suomalainen niin ensimmäisenä tulevat mieleen jääkiekon pelaajat. Mutta ihmiset tietävät erilaisia asioita. Jotkut tietävät jääkiekon tai Angry Birdsin, jotkut viittaavat Nokiaan.

Lue myös:

    Uusimmat