Älä sorru vääryyksiin lomallasi - Lue 5 vinkkiä reiluun matkailuun!

Helmi Liiketalousopiston matkailualan aikuiskoulutuksen kehittämispäällikkö ja Reilun matkailun yhdistyksen aktiivijäsen Anu Nylund kertoo vinkit reiluun matkailuun.

1. Kunnioita kulttuuria

Matkailualan aikuiskoulutuksen kehittämispäällikkö sekä Reilun matkailun yhdistyksen aktiivijäsen Anu Nylundin mukaan matkustaessa kannattaa ajatella perinteisesti: olet matkakohteessa vieraana.

– Kunnioita isäntiä ja emäntiä kuten kylässä käydessä. Pukeudu ja käyttäydy paikalliseen kulttuuriin sopivasti.

2. Suosi paikallista

– Käytä kohteessa paikallisia ravintoloita, älä isoja kansainvälistä ravintolaketjuja. Tuliaisiksi on suositeltavaa ostaa paikallisten käsitöitä, ei muovikrääsää. Majoitukseksi valitse pieni paikallinen majoitusliike, älä isoa hotellia, Nylund sanoo.

– Parhaita tuliaisia ovat paikalliset käsityöt, ruuat ja juomat. Parhaat ovat työstetty luonnonmateriaaleista ja aidoista raaka-aineista, Nylund selventää.

Lisäksi kohteissa kannattaa suosia paikallista julkista liikennettä. Kaiken kaikkiaan on tärkeää tukea paikallisia asioita ja elinkeinoja.

3. Huomioi ympäristö

Nylund sanoo, että matkakohteissa on suositeltavaa säästää energiaa ja vettä ja olla roskaamatta. Hyvä sääntö on, että elää kuten kotonakin. Myös yksittäispakattujen kertatuotteiden käyttöä kannattaa välttää.

– On aika yleistä, että kohteessa matkailija muuttaa käytöstään ja vastuu unohtuu.

Kotiin ei saa myöskään viedä luonnonvaroja.

– Älä vie kotiin esimerkiksi hiekkaa, kiviä tai koralleja kohteesta. Ne ovat luonnonvaroja, jotka eivät uusiudu. Jos jokainen nappaa mukaansa kiviä tai hiekkaa, se on luonnonvarojen pois viemistä, Nylund kertoo.

4. Hanki tietoa etukäteen

– Selvitä asioita matkakohteesta ja sen kulttuurista etukäteen. Osoita kiinnostusta. Voit valmistautua paremmin matkaan ja vaikkapa opetella muutaman sanan paikallista kieltä etukäteen, Nylund vinkkaa.

5. Valitse vastuuntuntoinen matkanjärjestäjä

– Jos suuntaat valmismatkalle, haasta matkanjärjestäjä. Selvitä onko matkanjärjestäjän valmistelut ja toiminta reilua matkailua tukevaa. Matkanjärjestäjien verkkosivuilla pitäisi olla tietoa asioista.

Kuvat:Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat