Älä joudu varkaan uhriksi − Näillä ohjeilla pärjäät Venäjällä

MTV3:n Venäjän-erikoistoimittaja Mirja Sipinen joutui nuorempana metrossa varkaan uhriksi, kahdesti. Nyt hän kertoo vinkkejä vastuuntuntoiseen ja järkevään Venäjän matkailuun.

– Joskus vuosituhannen taitteessa en vielä puhunut venäjää kovin hyvin enkä tiennyt miten maassa toimitaan. Silloin minut putsattiin kaksi kertaa metrossa. Peräkkäisinä päivinä, muistelee Mirja Sipinen.

Ensimmäisellä kerralla lompakko vietiin Sipisen taskusta. Seuraavalla kerralla varas leikkasi veitsellä laukun pohjan vieden mukanaan kaikki jäljellä olleet rahat.

– Olemukseni huusi, että olen nuori travellerityttö. Minulla oli ulkomaalaisnaamari päällä, eli ensinnäkin silmälasit. Kukaan itseään kunnioittava nuori nainenhan ei Venäjällä pitänyt silmälaseja.

Toinen ongelma oli suomalaista designia oleva kangaslaukku.

– Kangaslaukku on helppo leikata rikki pohjasta. Kukaan venäläinen ei kantaisi sellaista laukkua yleisillä paikoilla, koska metrossa sen leikkaaminen on hyvin helppoa.

Ulkomaalaisnaamari pois

Ensikokemusten jälkeen Sipinen tunsi olonsa turvalliseksi. Venäjä länsimaalaistuu koko ajan, eivätkä suomalaisen opiskelijatytön näköiset ihmiset ole enää yhtä erikoinen näky kuin ennen.

Moskovassa pätevät normaalit suurkaupungin vaarat. Yksin myöhään illalla liikkuminen voi altistaa rikoksen uhriksi joutumiselle. Toisaalta sen voi tehdä suuressakin porukassa liikkuminen, jos kukaan ei katso toistensa perään. Liian humalassa oleminen tai isottelu rahan kanssa ovat myös vaaratekijöitä.

– Ei ehkä kannata levitellä rahojaan ja laskeskella, että mikäs tämä 5 000 ruplaa on.

– Eikä kannata antautua huijattavaksi. Jos ei yhtään piittaa siitä, mitä taksi maksaa, niin kyllähän sen taksin saa. Vieressä saattaa joku katsoa, että tyhmät turistit kerjäävät tulla ryöstetyksi.

Sipinen neuvoo käyttämään käsitaksia oman turvallisuushakuisuuden mukaan. Käsitaksi on mikä tahansa auto, joka ottaa kyytiin liftausperiaatteella.

– Itse käytän niitä, mutta tunnen Moskovaa ja puhun venäjää, joten tiedän mihin ollaan menossa. Taitaa olla Madventures-ohjelman Riku Rantalan ohje, että jos on paha perstuntuma, niin älä mene.

Ulkomaalaisuuttaan ei tarvitse salailla, mutta sitä ei myöskään kannata kailottaa. Julkisissa kulkuvälineissä venäläiset puhuvat hillitysti, tai eivät ainakaan huuda. Turistiksi ei myöskään kannata jämähtää.

– Metroissa ihmiset liikkuvat nopeammin kuin Suomessa. Se on huomiota herättävä juttu, jos kuljet todella hitaasti. Kannattaa vain mennä reippaaseen tahtiin muiden mukana.

Moskovalle Suomi on pieni kolkka

Sipisen mukaan käsitys oikeanlaisesta humalakäyttäytymisestä muuttuu Venäjällä.

– Suomessa tuntuu olevan sellainen käsitys, että Venäjällä on kaikkien mielestä sopivampaa olla ympärikännissä. Vaikka Venäjällä on tietynlainen juomakulttuuri, se on enemmän miesten juttu. Venäläiset paheksuvat sitä, jos turistinaiset ovat ympärikännissä.

Vanhat kliseet Suomesta pitävät Venäjällä edelleen paikkansa.

– Kuulostaa ehkä oudolta, mutta heti kun kertoo olevansa Suomesta, kuulee että meillä on niin hienot tiet joka paikkaan. Jokainen venäläinenhän huomaa konkreettisesti heti, kun tulee autolla Suomeen, että teiden pinnat ovat tasaisia ja sileitä. Myös metsät ovat meillä laitetumpia, ja tien penkka on siisti.

Suomi on Moskovassa pieni kolkka jossain kaukana, mutta yleisesti suomalaisista on luotettava käsitys.

– Suomalaiset ovat venäläisille hieman hitaita. Eivät tyhmiä, mutta huumori aukeaa hitaasti. Sellaisia jäyhiä insinöörejä, jolta ostaa hissin tai matkapuhelimen, muttei välttämättä tv-ohjelma-formaattia.

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat