Ahdistusta, paniikkia ja epätietoisuutta – Näin turistin mieli sairastuu matkoilla

Stendhalin ja Jerusalemin syndroomat ovat hyvin harvinaisia turisteihin iskeviä mielenhäiriöitä. Sen sijaan on melko tavallista, että matkailija kokee jonkinlaista ahdistusta ulkomailla.

– Jos on taipumusta ahdistuneisuuteen, niin siellä, missä olosuhteet ovat vieraat, psyykkisiä oireita voi tulla, Turun yliopiston integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlsson toteaa.

– Moni oirehtii jo lentokoneessa: ei niinkään lentopelosta vaan koska kokee olevansa matkalla jonnekin uuteen ja tuntemattomaan ympäristöön.

Karlssonin mukaan ihmiset voivat oireilla myös lentokentillä.

– Kun ihminen joutuu ympäristöön, jossa omalle ympäristölle ominaiset vihjeet ja merkit puuttuvat, hän voi tuntea olevansa hukassa. Lentokenttä on paikka, jossa on periaatteessa mahdollista mennä minne vaan, mutta toisaalta ei kuitenkaan.

Kulttuurierot koettelevat

Karlssonin mukaan mieli järkkyy todennäköisimmin, jos matka suuntautuu hyvin erilaiseen kulttuuriin.

– Kun matkustetaan kokonaan toisenlaiseen kulttuuriin, ihmiseltä puuttuvat ne ankkurit, joihin normaali elämä tukeutuu. Puuttuu tieto siitä, miten käyttäydytään ja miten ihmisten kanssa ollaan. Kun ne puuttuvat, ei tiedetä oikein, keitä ollaan eikä tiedetä, miten kuuluu tehdä, Karlsson kuvailee.

– Ihmiset voivat saada esimerkiksi ensimmäiset paniikkihäiriökohtauksensa matkalla ollessaan.

Toisaalta matkustaminen vieraaseen kulttuuriin voi olla myös positiivinen koettelemus. Karlsson muistelee, kuinka hänenkin nuoruudessaan lähdettiin esimerkiksi Intiaan hakemaan arvoja ja ajattelutapaa, jota ei lännestä uskottu löytyvän.

– Usein nuorilla onkin tarve etsiä omaa identiteettiään, tapaa ajatella asioita. Matka voi heillä olla myös osa itsenäistymistä, kun on pakko selvitä yksin.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat