Vanhempiensa unelmia toteuttava opiskelija voi päätyä psykologille

Vielä sata vuotta sitten Suomen yhteiskuntarakenne oli sellainen, että vanhempien uran jatkaminen oli lapsille lähes itsestään selvää. Enää vanhempien jalanjälkiä ei seurata, vai seurataanko?

Silloin tällöin ammatinvalintapsykologi Arja Ahoniemen vastaanotolle tulee asiakkaita, jotka kesken opiskelujensa huomaavat toteuttavansa vanhempiensa unelmia omiensa sijaan.

"Muistan asiakkaan, joka oli hakeutunut opiskelemaan kauppakorkeakouluun vanhempiensa kehotuksesta", Ahoniemi kertoo.

Kyseisen opiskelijan vanhemmat olivat aikanaan käyneet saman koulun ja todenneet sen hyväksi. Vaihtoehtohoidoista kiinnostuneen kauppatieteiden opiskelijan mieli alkoi täyttyä kapinahengestä. Opintojen keskeytys oli suunnitelmissa.

Itsetutkiskelu tärkeää

Omaa uravalintaansa epäileville asiakkaille Ahoniemi antaa kotiläksyksi pohdintatehtäviä.

"Tällaisissa tilanteissa itsetutkiskelu on erittäin tärkeää, mutta omien haaveiden erottaminen vanhempien unelmista voi olla yllättävän hankalaa", Ahoniemi sanoo.

Ahonimen esimerkkiasiakkaan ongelma ratkesi, kun hän rupesi tarkastelemaan opiskeluaan uudesta näkökulmasta ja huomasi, että kauppakorkeakoulussakin pystyy opiskelemaan omien arvojen mukaisia aineita.

Ahoniemen kokemuksen mukaan sellaiset ammatit, jotka näkyvät vahvasti myös kotielämässä ovat usein "periytyviä".

"Yrittäjien lapsista kasvaa yrittäjiä ja näyttelijöiden lapsista näyttelijöitä, mutta se ei välttämättä ole huono asia", Ahoniemi toteaa.

Urapaineet syntyvät useimmiten omassa päässä

Ilmiö on tuttu myös ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön terapiapsykologi Leena Klockarsille.

"Jokaisella vanhemmalla on toiveita ja unelmia, jotka toisaalta kannustavat ja toisaalta rajoittavat. Lapset myös imevät vanhempiensa tiedostamattomia toiveita", Klockars toteaa.

Klockarsin mukaan ilmiöstä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Hän kertoo joidenkin opiskelijoiden toki kokevan paineita kotijoukoilta. Mutta se ei kuitenkaan johdu siitä, että vanhemmat pakottaisivat lapsiaan tiettyyn ammattiin. Yleensä kyse on loppujen lopuksi opiskelijan itse itselleen asettamista odotuksista.

Lue myös:

    Uusimmat