Väite: Syntymäjärjestys määrää elämääsi yhtä paljon kuin sukupuoli

Syntymäjärjestyksen vaikutusta ihmisen luonteenpiirteisiin on tutkittu myös tieteessä, mutta ei yksimielisesti.

Esikoinen on vastuullinen, keskimmäinen huomionhakuinen ja kuopus itsekäs. Näin usein määritellään ihmisiä syntymäjärjestyksen perusteella.

Syntymäjärjestyksen vaikutusta ihmisen myöhempään elämään on tutkittu tieteellisestikin. Amerikkalainen psykologian professori Frank Sulloway väittää, että syntymäjärjestystä voi verrata yhtä vahvaksi erottavaksi tekijäksi kuin sukupuolta!

Kuopus on altavastaaja

Sullowayn pääolettamus kirjassaan Born to Rebel on, että vanhin lapsi identifioituu eniten vanhempiin ja muihin auktoriteetteihin, kun taas nuorin kapinoi näitä vastaan.

Sulloway väittää, että mitä nuorempi sisarussarjasta on, sitä enemmän ihmisellä on taipumusta kapinointiin. Syyksi tähän Sulloway esittää, että nuoremmat lapset eivät useinkaan osaa tehdä samoja asioita kuin vanhemmat sisaruksensa, jolloin he yrittävät kiinnittää vanhempiensa huomiota mitä kekseliäimmillä tai jopa vaarallisilla tempuilla.

Nuorempien sisarusten kapina voi nousta myös vanhempien sisarusten kontrolloinnista. Tämä kapina voi johtaa aikuisena menestykseen. Argumenttiensa tueksi Sulloway mainitsee esimerkkejä historiasta: Thomas Jefferson, Karl Marx ja Fidel Castro olivat kaikki nuorempia veljiä.

Vanhemmat veljet puolestaan ovat konservatiivisempia, kuten veljesparit Carter ja Clinton. Bill Carter pyöritti olutbisnestä, ja Roger Clinton yritti laulajan uraa. Molempien pikkuveljistä tuli Yhdysvaltain presidenttejä.

Sullowayn mukaan esikoinen on tunnollinen, kunnianhimoinen ja saavutushakuinen. Nuoremmat sisarukset ottavat isosisaruksiaan enemmän riskejä, ovat seikkailijoita, jotka koettavat etsiä koko ajan jotain uutta ja jännittävää.

Keskimmäiset puolestaan oppivat jo pienestä pitäen diplomatiaa ja neuvottelutaitoja, jotta saavuttavat haluamansa. Ainoissa lapsissa näyttäisi olevan samoja piirteitä kuin esikoisissa.

Keskimmäinenkin on yksilö

Toinen tutkija, New Yorkin yliopiston sosiologian ja yhteiskuntapolitiikan professori Dalton Conley puolestaan sanoo, että syntymäjärjestyksellä on yhtä paljon merkitystä kuin astrologialla, eli ei paljon mitään. Enemmän vaikuttaa, miten vanhemmat kohtelevat lapsiaan, jotka kuitenkin aina kilpailevat vanhempien huomiosta.

The Pecking Order -kirjan kirjoittanut Conley huomasi omissa tutkimuksissaan, että mitä enemmän lapsia perheessä oli, sitä enemmän huomio jakautui esikoisten ja kuopuksen kesken.

Liian usein keskimmäiset tulevat vertailluksi vanhempiin tai nuorempiin sisaruksiinsa. Conleyn mukaan vanhempien tehtävä on pitää huolta siitä, että keskimmäiset lapset saavat vanhemmiltaan huomiota omana itsenään.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lähteet: http://abcnews.go.com, http://www.dattnerconsulting.com/

Lue myös:

    Uusimmat