Vaihdevuodet nuorena? Harvinaista, mutta mahdollista

Naisella vaihdevuodet voivat yllättää jopa alle 40-vuotiaana, synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola kertoo.

HYKS:in Naistenklinikan synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola sanoo vaihdevuosien alkamisen tarkoittavan käytännössä sitä, että naisen munasarjojen toiminta loppuu. Näin voi käydä naiselle jo reilusti ennen yleistä menopaussi-ikää.

– Joskus näin voi käydä jo alle 40-vuotiaalla naisella, kun estrogeenin, eli naissukupuolihormonin tuotanto loppuu munasarjoista. Tästä voivat seurata vaihdevuosioireet.

Aikaisin alkavat vaihdevuodet eivät ole Mikkolan mukaan kuitenkaan kovin yleisiä. Keskimäärin ne alkavat suomalaisnaisella noin 51-vuotiaana, ja siinäkin vaihtelu on suurta.

– Mutta naisen munasarjojen toiminnan loppumista ennen 40 ikävuotta pidetään sitten jo Kela-korvattavana sairautena. Useimmiten syytä siihen, miksi vaihdevuodet alkavat joillakin naisilla aikaisemmin, ei tiedetä.

Mikkola sanoo geeneillä voivan olla vaikutusta.

– Jos äidillä alkavat vaihdevuodet kovin aikaisin, niin näin tapahtuu todennäköisesti myös tyttärellä. Tutkimusten mukaan myös vaihdevuosioireet kulkevat jossain määrin suvuittain, Mikkola toteaa.

Munasarjojen poisto laukaisee

Vaihdevuosioireista voi joutua kärsimään äärimmäisissä tapauksissa jo hyvin nuorena. Tällöin Mikkolan mukaan voi olla kyse esimerkiksi siitä, että munasarjat on jouduttu poistamaan esimerkiksi vaikka endometrioosin tai pahanlaatuisen sairauden vuoksi.

– Nämä tilanteet voivat tapahtua ihmiselle kuinka nuorella iällä vain. Myös solunsalpaaja- tai sädehoidot voivat tuhota munasarjakudosta.

Tämän seurauksena voi siis esiintyä vaihdevuosioireita, jotka ovat käytännössä ihan samanlaisia kuin yli 50-vuotiailla.

– Nuoremmalla iällä oireet voivat olla jopa voimakkaampia. Poikkeuksellisen nuorella iällä alkaneet vaihdevuodet katsotaan myös sairaudeksi, jota hoidetaan hormonihoidoilla, Mikkola sanoo.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat