Tunnetko näin? Nämä merkit voivat kertoa ruokariippuvuudesta

Kun ruoka muuttuu pakkomielteeksi 25:15

Ruoka ja riippuvuus -projektin projektipäällikkö Sanna Runsalan mukaan noin 100 000 suomalaista kärsii ahmintahäiriöstä.

Ahmintahäiriöisillä ihmisillä syöminen saattaa muuttua pakonomaiseksi ja hallitsemattomaksi. Pahan tavan ja sairauden välisen rajan hahmottaminen voi olla kuitenkin hankalaa.

– Riippuvuushan on sairaus ja me lähdemme siitä, että ihminen itse määrittää sen, milloin raja on ylittynyt. Jollekin joku käytös on täysin normaalia, kun toiselle sama käytös voi olla pakkomielteistä ja elämää rajaavaa, kertoo Ruoka ja riippuvuus -projektin projektipäällikkö Sanna Runsala Studio55.fi-lähetyksessä.

Monet merkit voivat kertoa ruokariippuvuudesta

Runsalan mukaan paras merkki ruokariippuvuudesta on henkilön oma tunne siitä, että hän ei hallitse omaa käyttäytymistään.

Myös piilottelu, salailu ja häpeän tunteminen syömisestä ovat merkkejä ruokariippuvuudesta.

Ahmimisen ei tarvitse tapahtua hetkessä

Ruokariippuvuuteen liittyy usein ahmintaa, kertoo Runsala. Hän kuitenkin kyseenalaistaa sen, mitä ahminta oikeastaan on.

– Ymmärrämme ahminnan yleensä sellaisena, että haetaan kaupasta esimerkiksi iso määrä ruokaa, jonka jälkeen vedetään se kerralla.

Ahminta ei ole kuitenkaan aina tällaista.

– Ahminta voi olla pitkin päivää tapahtuvaa napostelua. Riippuvuuden näkökulmasta myös tämä lasketaan ahminnaksi, Runsala kertoo.

Mieltymys esimerkiksi makeaa kohtaan, ei kuitenkaan tarkoita Runsalan mukaan automaattisesti riippuvuutta.

– Se, että pitää makeasta, ei tee kenestäkään riippuvaista, Runsala tarkentaa.

Katso lähetyksestä, miten ruokariippuvuutta voi hoitaa!

Lue myös:

    Uusimmat