Treenaa muistiasi – Näin torjut muistisairauksia!

Elintapasi vaikuttavat merkittävästi aivojesi kuntoon ja sitä kautta myös muistiisi. 


Nuku tarpeeksi

Riittävä uni on muistin kannalta tärkeä asia. Science-lehden tutkimuksen mukaan unen puute lisää beeta-amyloidien määrää elimistössä. Nämä beeta-amuloidit tukkivat aivot.

”Häiriintynyt uni hidastaa muistojen varastoitumista ja saa meidät unohtamaan asiat nopeammin”, sanoo professori Chris Idzikowski, Edinburghin unikeskuksen johtaja.

Syö oikein

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että omega3-rasvahapot, joita saa runsaasti esimerkiksi kalasta, voivat hidastaa korkeasta iästä johtuvaa oppimisen heikkenemistä.

Kalan lisäksi muun muassa erilaisten kasvisten, marjojen ja pähkinöiden on osoitettu tutkimuksissa parantavan muistia.

Vuonna 2010 the Journal of Agricultural and Food Chemistry-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mustikat voivat parantaa muistia. Tutkimuksessa yhdeksän vanhusta, jotka olivat kokeneet lieviä muistiongelmia, joivat päivittäin mustikkamehua 12 viikon ajan. 12 viikon jälkeen mehua juoneet vanhukset oppivat ja muistivat paremmin, kun vastaava ryhmä, joka ei nauttinut mehua.

Lähde lenkille

Neurology-lehdessä vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan kymmenisen kilometriä viikoittain kävelevien vanhusten aivot eivät kutistu yhtä paljon kuin muiden. Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että liikkuvien vanhusten muisti ja muut tiedolliset mielentoiminnot pysyivät kunnossa pitempään.

Tiedetään, että aivojen harmaa aine kutistuu iän myötä. Tämä voi myös aiheuttaa muistiongelmia.

Tutkijat selvittivät tutkimuksen alussa kuinka paljon 299 keskimäärin 78-vuotiasta yhdysvaltalaista käveli viikoittain. Heidän aivonsa kuvattiin yhdeksän vuotta myöhemmin ja mielentoimintojen heikentymistä selvitettiin vielä neljä vuotta kuvausten jälkeen.

Havaittiin, että noin 9-10 kilometriä viikoittain kävelevien harmaan aineen tilavuus oli suurempi kuin vähemmän kävelevien. Lisäksi heillä todettiin selvästi vähemmän muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymiä.

Tapaa kavereita

Sosiaaliset suhteet auttavat hallitsemaan stressiä, ehkäisemään masennusta ja aktivoimaan aivoja. Aivojen terveyttä edistämällä sosiaalisten suhteiden ylläpito parantaa myös ihmisen muistia. Samalla kun juttelee kaverin kanssa saa työstettyä asioita mielessään ja kerrattua oppimista.

Ei tupakkaa tai alkoholia

Pitkäaikainen alkoholin käyttö voi aiheuttaa älyllisten toimintojen heikentymistä. Alkoholin käyttö voi heikentää tarkkaavaisuuden säätelyä, mikä vaikeuttaa keskittymistä ja mieleenpainamista. 

Tupakointi heikentää aivojen terveyttä välillisesti verenkiertoelimistön kautta nostattaen riskiä sairastua aivoverenkiertohäiriöön. Tupakointi myös nostaa verenpainetta ja kasvattaa verisuonitukoksen muodostumisen riskiä.

Lähteet: mirror.co.uk, tohtori.fi, livescience.com, muistimarkkinat.fi.

Lue myös:

    Uusimmat