Terveellisempi versio joulutortuista? Katso Antti Heikkilän ohjeet jauhopeukaloille

Lääkäri Antti Heikkilä varoittelee viljojen ja sokerin vaaroista, mutta leivonnaisista ei hänen mukaansa kuitenkaan tarvitse luopua. Näillä ohjeilla tehdyt herkut sopivat myös keliaakikoille ja karppaajille!

Lääkäri Antti Heikkilä on kattanut vaimonsa kanssa vähähiilihydraattisia herkkuja joulupöytään jo useamman vuoden ajan. Erityisesti vaimo Maarit on kunnostautunut vähähiilihydraattisten leivosten kehittelijänä.

Heikkilä vakuuttaa, etteivät vähähiilihydraattiset ja sokerittomat leipomukset ole sen työläämpiä tehdä kuin muutkaan leivokset. Vehnän ja sokerin sijaan näissä herkuissa käytetään mantelijauhoja ja steviaa.

Heikkilän mukaan mantelijauhot korvaavat vehnäjauhot leipomisessa hienosti, eikä maussakaan ole valittamista - päinvastoin.

– Maku on huomattavasti parempi kuin vehnäjauhoissa, paljon enemmän aromia. Mantelissa on paljon erilaisia hyviä aineita, vehnäjauhoissa ei mitään.

Luumutortut eli joululeivokset

150 g luomuvoita huoneenlämpöisenä

2 kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina

1 dl kuohukermaa vaahdotettuna

½ sitruunan raastettu kuori

1 tl hienonnettua kardemummaa

1 veitsenkärjellinen steviaa

1 vaniljatangon (mieluiten Bourbon) sisus

3,5 dl mantelijauhetta

12–15 kuivattua luumua

4–5 tähtianista

Aloita laittamalla luumut ja tähtianikset kattilaan pieneen määrään vettä niin, että luumut peittyvät puoliksi. Anna niiden kiehahtaa , laske sitten lämpötilaa ja anna

luumujen maustua ja mehevöityä miedolla lämmöllä taikinantekoajan. Kun vesi on haihtunet, poista tähtianikset.

Vaahdota erikseen valkuaiset ja kerma. Vaahdota huoneenlämpöinen voi omassa astiassaan ja lisää siihen keltuaiset. Lisää taikinaan kermavaahto. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Lopuksi sekoita joukkoon valkuaisvaahto.

Laita muffinivuoan koloihin paperiset leivosvuoat ja lusikoi jokaiseen vuokaan 1 rkl taikinaa. Muotoile se niin, että jokaisen leivoksen keskelle muodostuu pesä luumulle. Rypistä taikinaa luumun päälle kostetuin sormin. Paistetaan 175 asteessa

20 minuuttia, kunnes leivokset ovat kullankeltaisia.

Annoksesta tulee 12 torttua. Joululeivosten maku on parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä.

Mantelileipä

2 munaa

2 rkl turkkilaista jogurttia

2 tl Fiber Husk-psyllium-siemenkuorijauhetta

1,5 dl mantelijauhetta

3 rkl seesaminsiemeniä

2 tl leivinjauhetta

150 g juustoraastetta

Sekoita munat ja turkkilainen jogurtti keskenään. Lisää muna-jogurttiseokseen kaikki keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää lopuksi juustoraaste. Lusikoi yksi ruokalusikallinen taikinaa kerrallaan uunipellille leivinpaperin päälle ja muotoile siitä pyöreitä tai soikeita leipiä. Jätä leipien väliin kohoamisvara. Taikinasta tulee 8–9 leipää, jotka ruokailijan on helppo halkaista. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniin kullankeltaisia.

Kerro, miten reseptit onnistuivat – osallistu arvontaan!

Ohjeet: Antti Heikkilä: Pellingin joulu

Kuvat Antti Heikkilä: Pellingin joulu (Rasalas)

Lue myös:

    Uusimmat