Terve suhde liikuntaan? Näin onnistut!

Siinä, missä jotkut eivät saa itseään ylös sohvalta, toiset ramppaavat kuntosalilla ja lenkkipolulla jopa pakkomielteisesti. Miten ne, jotka ovat löytäneet tasapainon olemattoman ja liiallisen treenin väliltä, tekevät sen? Huffingtonpost-verkkolehden jutussa kerrotaan, millaiset ominaisuudet yhdistävät ihmisiä, joilla on terve suhde liikuntaan.

Neuvoja antoi kaksi verkkolehden haastattelemaa asiantuntijaa: tohtori Jennifer E. Carter sekä ravitsemusterapeutti, liikuntalääketieteellisen American College of Sports Medicine -järjestön sertifioima asiantuntija Marjorie Nolan Cohn.

Tunne ero hyvän poltteen ja oikean kivun välillä

”Ei kipua, ei tuloksia” on lause, jota kuulee usein kuntoillessa. Cohnin mielestä kivun määrittelyssä pitää kuitenkin olla tarkkana. Liikuntasuorituksen jälkeen on toki hyvä tuntea olonsa kaikkensa antaneeksi ja hieman uupuneeksi, ja seuraavan päivän lihasarkuudesta voi jopa vähän nautiskella. Epämukavuuden tunteminen nivelissä tai niin väsynyt olo, että haluaa vain kaatua sänkyyn, ei Cohnin mukaan kuitenkaan ole normaalia. Kipu voi olla vakavaa ja liikkuminen siitä piittaamatta aiheuttaa pahoja vammoja. Ihminen, jolla on terve suhde liikuntaan, tuntee rajansa.

Lepää välillä

Kun tervejärkisesti liikkuva tuntee kipua tai uupumusta, hän tietää, että on aika jättää hikitreeni väliin. Cohn vertaa tilannetta suklaakakun syömiseen: se on herkullista ja haluat uuden palasen, mutta koska se ei ole hyväksi sinulle, syöminen pitää lopettaa. Vaikka kuinka rakastaisi treenaamista, sitäkin voi tehdä liikaa. Liikuntaan hyvin suhtautuvat nauttivat lepopäivistään, ja Carter suositteleekin pitämään niitä vähintään yhden viikossa.

Älä liiku syödäksesi, syö liikkuaksesi

Liikkuminen puhtaasti painon tai ulkonäön muokkaamisen takia voi lipsahtaa helposti ongelmalliselle alueelle. Terveellisesti liikkuvalle ruoka on polttoainetta, ei vihollinen. Ihmiskeho vaatii tietyn määrän kaloreita jo elintoimintojen ylläpitämiseen, ja fyysistä aktiivisuutta varten sille pitää tarjota ylimääräistä energiaa.

Sen sijaan, että harrastaisi liikuntaa ”salliakseen” syömisen itselleen, terveellisesti liikkuva syö salliakseen itsensä harrastaa liikuntaa. Liikuntasuoritukset eivät myöskään oikeuta ahmimaan ruokapöydässä aivan mitä haluaa – leivos silloin tällöin ei tietenkään ole kiellettyä, mutta ”silloin tällöin” ei tarkoita jokaisen aterian päättämistä jälkiruokaan.

Anna aikaa elämälle

Monet asiantuntijat suosittelevat merkitsemään treenit kalenteriin kuten mitkä tahansa muutkin tapaamiset, jotta suunnitelmassa tulisi myös pysyttyä. Silti joustavuus täytyy säilyttää. Yksi merkki liikunnan muuttumisesta liian rajoittavaksi on se, että rutiineista poikkeaminen johtaa kohtuuttomaan ahdistukseen tai pahaan mieleen. Ajatellaan vaikka matkustamista: kun ihmisellä on terve suhde liikuntaan, hän ei panikoi treeniputken rakoilua. Jos asenne liikkumiseen sen sijaan on epäterve, ihminen saattaa jättää väliin tärkeitä tapahtumia tai herätä kukonlaulun aikaan mahduttaakseen kuntoilun päiväänsä.

Niinä päivinä, kun säännöllinen treeni joutuu jyrätyksi kalenterista, kannattaa pitää asiat perspektiivissä ja muistaa, että suunnitellun hikoilun lisäksi on muitakin tapoja olla fyysisesti aktiivinen. Jo se, että kävelee muutamia ylimääräisiä askeleita päivässä esimerkiksi kipuamalla portaita tai kulkemalla työmatkat jalan, helpottaa väliin jääneiden treenien aiheuttamaa ahdistusta.

Tiedä, mistä pidät…

Tasapainoinen ja terveellinen liikunta on liikuntaa, josta ihminen pitää – ei liikuntaa, josta ei pidä. Jos tekee jotain, mitä vihaa, sen tekemistä ei jatka kovin pitkään. Liikunnan ei kuulu tuntua kidutukselta, eikä kukaan ole velvoitettu kokeilemaan joka ikistä markkinoille tulevaa fitness-villitystä. Sama pätee liikunnan intensiteettiin. On ihan OK liikkua maltillisemmin, vaikka jotkut muut nauttisivat korkealla ja kovaa sykkimisestä.

… Mutta sekoita silti välillä pakkaa

Jos veivaa joka päivä samaa liikettä crosstrainerin kaltaisella ellipsilaitteella, tulokset voivat jäädä junnaamaan paikoilleen. On tervettä tasapainottaa treenirutiineja erilaisilla aktiviteeteilla. Vaihtele aerobista ja lihaskuntoa, käsi- ja jalkapäiviä, korkeaa ja matalaa tehoa… Tämä ei vaadi kalliin personal trainerin palkkaamista tai liikuntatieteen tutkinnon suorittamista – jo se, että lukee kuntosalilla ohjeet itselleen tuntemattoman laitteen käyttämiseen ja kokeilee sitä, vie eteenpäin.

Tee omilla ehdoilla

Terveellisesti kuntoiluun suhtautuva liikkuu milloin ja missä itse haluaa. Huolimatta siitä, minkälaisia hyötyjä esimerkiksi aamutreenistä kerrottaisiin olevan, loppujen lopuksi kyse on henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jotkut käynnistyvät aikaisin, toiset vihaavat aamuja. Jotkut luottavat kuntosaliin, toiset hakevat saman hyödyn lenkkipolun varrelle pystytetyistä telineistä ja kotiin ostetuista välineistä.

Hae tukea

Kaikilla on huonot päivänsä. Aina liikunta ei kiinnosta tai sen on päinvastoin vaarassa vetää ”yli”. Treenikaveri on turvaverkko, joka kehottaa liikaa sykkivää ystävää maltillisempaan meininkiin ja toisaalta vetää lenkille, kun itseä ei huvittaisi lähteä.

Ajattele henkistä hyvinvointia

Liikunnan tiedetään olevan mielenterveydelle hyväksi. Silti monet näkevät sen vain hien puskemisena ulkonäöllisten tavoitteiden takia. Kun ymmärtää, että liikunta helpottaa stressiä, ahdistusta ja masennusta, sen harrastamiselle on syvällisempiä ja kestävämpiä syitä.

Lähde: Huffingtonpost.com

Kuva: Colourbox.com

Miksi liikkeelle lähteminen on monelle niin vaikeaa? Liikuntavalmentaja Sirpa Arvonen antoi vinkkejä aloitteleville ja vähän edistyneemmillekin keventäjille Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2012. Katso video alta.

Kevennys ja liikunta. 32:52

Lue myös:

    Uusimmat