Tämän takia Salattujen elämien näyttelijät vaihtuvat usein

Kun Salatut elämät -sarjan ääreen palaa tauon jälkeen, huomaa, että kuvioihin on ilmestynyt monta uutta roolihahmoa. Tuottaja ja ohjaaja Marko Äijö kertoo, kuinka usein näyttelijäkuntaa uudistetaan ja kuinka tärkeää uusiutuminen sarjalle on.

Salatut elämät on pyörinyt televisioruudussa yli kymmenen vuotta. Siinä ajassa sarjassa on ehtinyt vierailla monta roolihahmoa. Tuottaja ja ohjaaja Marko Äijön mukaan ei ole mitään sääntöä, kuinka usein sarjaan otetaan uusia hahmoja.

– Oleellista ei ole se, millä tahdilla näyttelijät vaihtuvat, vaan se, että kaikki ikäryhmät ovat edustettuna. Porukan täytyy olla riittävän monipuolinen ja kattava.

Kun joku lähtee pois sarjasta, tilalle ei kirjoiteta koskaan samanlaista hahmoa. Uudet henkilöt tulevat ensin sivuhahmoiksi. Jos henkilöt toimivat, niiden roolia kasvatetaan.

– Ismo ja Seppo ovat ainoat, jotka ovat olleet mukana sarjan alusta asti. Tiheintä vaihtuvuus on nuorten näyttelijöiden keskuudessa, Äijö sanoo.

Nuoremmat haluavat nopeammin pois sarjasta opiskelun, armeijan tai perheen perustamisen takia. Äijö on tyytyväinen tämän hetken nuoreen porukkaan ja toivoo, että se pysyy sarjassa pitkään.

Tiivistä yhteistyötä

Tuottaja ja ohjaaja Marko Äijön mukaan Salattujen elämien kuvauspaikalla riidellään harvoin. Tiukat aikataulut saattavat kenties joskus kiristää hermoja.

– Kaikki, jotka ovat töissä täällä, ovat halunneet tänne töihin. He hyväksyvät, että tämä on määrätynlainen maailmansa, Äijö toteaa.

Äijön mukaan sarjan kuvaaminen on selkeästi ryhmätyötä. Kameran takana työskentelevät henkilöt eivät ole julkkiksia samalla tavalla kuin elokuvantekijät ovat. Tekeminen ei siis henkilöidy kehenkään. Näyttelijät saavat loistaa sarjan tähtinä.

Ajankohtaisuus ja uusiutuminen

Äijö ei muista tapausta, jossa näyttelijä olisi kieltäytynyt esittämästä jotakin kohtausta. Jos näyttelijää kuitenkin arveluttaa jokin kohta käsikirjoituksessa, asia selviää yleensä puhumalla. Hänen kanssaan selvitetään, mitä kohtauksessa haetaan ja mikä sen tarkoitus on.

– Vaikeat aiheet voivat liittyä yhteiskunnassa poreileviin kysymyksiin, joihin tarttuminen on kuitenkin sarjalle tärkeää. Vaikeita aiheita ovat myös seksi, väkivalta, juopottelu ja sairaudet, Äijö luettelee.

Sarja uusii itse itseään. Kun hahmo rupeaa käymään hauskaksi, se ruokkii käsikirjoittajia kirjoittamaan hahmolle hauskoja kohtauksia. Siitä syntyy lumipalloefekti.

– Perusehto sarjan tuoreena pysymiselle on, että se haluaa ja suostuu uusiutumaan, Äijö toteaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Lue myös:

    Uusimmat