Sosiaalisesta mediasta median vahtikoira? "Täysin odottamaton ilmiö"

Mediatutkija Veijo Hietala sanoo, ettei kukaan ole osannut odottaa sosiaalisen median kärkkäyttä puuttua valtamedian virheisiin. Hän pitää ilmiötä tervetulleena.

Viime viikolla Helsingin Sanomat pyysi anteeksi lehdessään ilmestynyttä juttua, jossa suomalaisilta vaikuttaneiden haastateltavien sitaatit oli kaivettu englanninkielisiltä verkkosivuilta lähdettä mainitsematta.

Tapaus paljastui, kun Katleena Kortesuon Ei oo totta -blogin lukijat selvittivät asiaa.

Onko sosiaalisesta mediasta tullut median vahtikoira, mediatutkija Veijo Hietala?

– Kyllä. Tämä ilmiö on täydellisen yllättävä, mielenkiintoinen, virkistävä ja tervetullut. Kukaan ei osannut varautua siihen, että sosiaalisen median kautta voitaisiin vahtia valtamediaa, Hietala sanoo.

– Ihmiset haluavat selvästi varmistaa journalismin ja viestinnän rehellisyyden ja aitouden. Aikaisemmin kenellekään ei ole tullut mieleen epäillä jopa perinteisesti arvovaltaista printtimediaa.

Netti mahdollistaa

Hietala arvelee, että vastaavanlaisia tapauksia on voinut tapahtua huomaamatta muuallakin.

– Tämän jälkeen se on täysin epäiltävissä. Monilla toimittajilla ja avustajilla on kiire saada juttunsa tehtyä. Houkutus kirjoittaa teksti mahdollisimman vähällä vaivalla kasvaa suureksi varsinkin omilla jutuillaan elävillä freelance-journalisteilla.

– Sen sijaan, että käytettäisiin aikaa haastateltaviin, poimitaan sitaatteja netistä. Toisaalta juuri internet mahdollistaa myös median vahtimisen.

Hietala huomauttaa, että internetin laajuutta käytetään hyväksi muuallakin.

– Koululaisetkin kopioivat koulutehtäviään netistä. Moni saattaa helposti ajatella, että "ei tätä kukaan huomaa".

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat