Sarin avomies on 20 vuotta nuorempi – Näin suhde toimii

48-vuotiaan Sarin avomies on häntä parikymmentä vuotta nuorempi. Ikäeroa uudella kumppanilla ja Sarin esikoisella on vain viisi vuotta. Kun Sari muistelee Elviksen kuolemaa, Antti muistuttaa, ettei ollut vielä edes syntynyt.

Sari Järn erosi yli 20 vuoden avioliitosta vuonna 2007. Runsas vuosi myöhemmin hän heräsi samasta hotellihuoneesta 20 vuotta nuoremman kollegan kanssa. Edellisenä iltana oli juhlittu työkavereiden läksiäisiä.

– Totesimme Antin kanssa, että ai, tässä kävi nyt näin. Ei meillä ollut aikaisemmin ollut mitään varsinaista juttua, Sari muistelee.

48-vuotias Sari koetti toppuutella suhdetta kahdesta syystä, joista ikäero ei ollut se painavin.

– Antti oli naimisissa. Muutimme kuitenkin yhteen noin puolen vuoden kuluttua hotelliyöstä, ja Antti laittoi eropaperit vetämään. Siitä on nyt kulunut neljä vuotta.

Suhdetta epäiltiin

Yhteenmuutto ei ollut äkillinen päähänpisto.

– Olin aina sanonut, että minähän en ota ketään kotiini lusikoita jakamaan ennen kuin varmasti tiedän, että olemme yhdessä, Sari kertoo.

Selätettävinä oli myös muiden epäilyjä, sillä osa sivullisista ryhtyi "pelastustoimenpiteisiin".

– Työpaikan naiset olivat seuranneet tiiviisti sinkkuelämääni, johon oli ennenkin kuulunut nuorempia miehiä. Anttia pidettiin vain yhtenä jonon jatkossa ja ajateltiin, että ikävänä ihmisenä olin päättänyt tuhota toisten avioliiton. Tilanne rauhoittui, kun ihmiset huomasivat, että tosiaan aiomme olla yhdessä.

Ikäeroa esikoiseen viisi vuotta

Sarin omat lapset ovat syntyneet vuosina 1989, 1990 ja 1993. Antin ja esikoisen välillä on vain viisi vuotta ikäeroa.

– Antti voisi olla heidän isoveljensä ja minä Antin äiti. Tyttäreni eivät kuitenkaan vastustaneet suhdetta – he ovat oppineet, että äiti nyt on vähän tällainen.

Nykyään Antti on lapsille kuin isäpuoli.

– Keskimmäinen sanoi, että "kyllä minä sinua isänä pidän", vaikka onhan heillä tietysti omakin isä. Suhtautumista on varmaan merkittävästi helpottanut se, että kaikki lapset muuttivat aikaisin pois kotoa. He eivät koskaan ole asuneet Antin kanssa samassa huushollissa. En tiedä, miten siinä tapauksessa olisi käynyt, Sari sanoo.

Suhdetta saa selitellä

Antin vanhemmat suhtautuivat parin suhteeseen niin ikään yllättävän hyvin.

– Olen huomattavasti paremmissa väleissä tämän anopin kanssa kuin edellisen, Sari nauraa.

Antin vanhemmat ovat Saria 10–20 vuotta vanhempia.

– Nuoremman miehen vanhemmilla on oltava pokkaa, kun he joutuvat selittelemään suhdetta naapureille ja sukulaisille. Minäkin olen ehtinyt käydä jo monissa sukujuhlissa.

– Lisäksi miehen on itsensä täytynyt päästää irti lapsuudenkodista. Hän ei voi miettiä, mitä äiti sanoo, Sari lisää.

Pois omalta mukavuusalueelta

Antti ei ollut ensimmäinen nuorimies, johon Sari avioliittonsa jälkeen ihastui. Hän oli silti tapaillut myös saman ikäisiä ja jopa parikymmentä vuotta vanhempia miehiä.

Antin ja Sarin hitsasivat lopulta yhteen yhteiset kiinnostuksen kohteet.

– Koska olemme samassa työssä sanomalehteä tekemässä, puhumme maailman asioista vuorokaudet ympäriinsä vapaa-ajallakin.

Kummatkin ovat oppineet liikkumaan pois omalta mukavuusalueeltaan.

– En tiennyt aikaisemmin urheilusta mitään. Kaikenlainen penkkiurheilu oli aivan poissuljettua. Sitten totesin, että jos tätä ei voi voittaa, niin kannattaa liittyä! Aihe osoittautuikin mielenkiintoiseksi. Nyt osaan sijoittaa lauseeseen jalkapallojoukkueita tai -pelaajia. Antista puolestaan on tullut teatterin ystävä, Sari kertoo.

Samalla aaltopituudella

Päänvaivaa aiheuttaa välillä yhteisten kokemusten puuttuminen.

– Jotkin asiat eivät vain sano Antille yhtään mitään, sillä muistijälkeä ei löydy. Toisaalta meillä on myös todella hauskaa, kun puhumme vaikka 1970-luvulla ennen Antin syntymää tapahtuneista asioista, televisiosarjoista tai Elviksen kuolemasta. Niihin löytyy oma huumorinsa.

Samalla aaltopituudella eläminen pitää kipinän yllä.

– Antti sanoo, että tunnun nuoremmalta kuin hänen isosiskonsa, vaikka olen heitä vanhempi. Olen elämänasenteeltani toisinaan aika lapsellinen hihittelijä, Sari naurahtaa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Antti Mentula ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat