Onko parisuhteesi hyvällä pohjalla? Punnitse näitä

Ajan kuluessa pitkät parisuhteet voivat urautua ja alun perin suhdetta kannatelleet hyvät asiat voivat unohtua. Millaiset voimat hallitsevat sinun parisuhdettasi?

Terveet ihmissuhteet pohjautuvat rehellisyyteen ja luottamukseen – kun taas haitallisemmat voivat sisältää manipulointia, eikä niissä toisen ihmisen etu ole enää ensisijalla. Joskus rakkauttaankin vannova voi jopa olla itsensä sokaisema, eikä toimi oikein. 

Epäitsekäs antaminen vs. antaminen oman hyödyn vuoksi

Terveessä ihmissuhteessa osapuolet haluavat antaa toiselle hyvää ilman että odottavat automaattisesti saavansa jotain takaisin. Hyvä suhde pohjautuu vapaaehtoisuuteen ja luottamus näytteleekin isoa osaa – molemmat ovat silloin valmiinta turvamaan toisen selustan automaattisesti. 

Huonossa suhteessa taas harvoin annetaan ilman, että odotetaan jotain vastavuoroista palvelusta takaisin: jokaisesta saadusta hyvästä teosta joutuu maksamaan jonkin hinnan. 

Toisen aito hyväksyminen vs. kumppanin muuttaminen

Hyvässä suhteessa osapuolet hyväksytään aitona omana itsenään. Vaatii paljon työtä selvittää kuka toinen ihminen oikeasti on, ja vielä oppia rakastamaan tätä sellaisenaan. 

Haitallisessa suhteessa toinen voi yrittää muuttaa kumppaniaan vastaamaan omia tarpeitaan tai toiveitaan. Tuolloin esimerkiksi toisen kontrollointi oman edun nimissä onkin tavallista.

Aito halu tehdä hyvää vs. painostaminen

Epäterveessä suhteessa yksi oman tavoitteen saavuttamisen keino voi olla toisen syyllistäminen. Syyllisyydentunteesta kärsivä ihminen voi olla helpommin painostettavissa tekemään haluttuja asioita. Tällaisessa suhteessa antaminen ei ole vapaaehtoista – siinä annetaan koska täytyy. Terveessä suhteessa osapuolet toimivat toistensa onnellisuutta edistävästi vapaaehtoisesti.

Nolaaminen vs. yksityisyyden varjelu

Hyvässä parisuhteessa osapuolet tahtovat suojella kumppaninsa heikkouksia tai herkkiä aiheita – niitä käsitellään hienovaraisesti, eikä levitellä muille. Intiimejä ja yksityisiä asioita on ehkä tarkoituksella suhteen vahvistuessa jaettu, eikä niitä paljasteta edes perheelle tai läheisimmille ystäville. Onnellinen pari kunnioittaa toistensa yksityisyyttä. Epäterveessä suhteessa kumppanin negatiivisista ominaisuuksista saatetaan heittää ilkeitä vitsejä – jopa intiimejä hetkiä jaetaan muille.

Kosto vs. suhteen vahvistaminen

Rakastavaisten riidat voivat vahvistaa suhdetta, sillä kiistojen myötä voi toista oppia tuntemaan paremmin. Hyvässä suhteessa riitoja tai niissä esille nousseita asioita ei kuitenkaan käytetä aseena puolisoa vastaan myöhemmin. Huonosti voivassa suhteessa ilmapiiri voi olla kostonhimoinen ja riidat vain johtavat syyttelyihin ja uusiin riitoihin.

Itsekeskeisyys vs. yhteiset haaveet

Rakastuminen ja rakkaus voivat saada kaksi ihmistä tuntemaan toisensa yhdeksi. Suhteessa tehdään tuolloin usein yhteisiä suunnitemia, joista parhaassa tapauksessa versoo molempien hyvinvointiin tähtääviä yhteisiä tavoitteita. Huonossa suhteessa taas unelmistaan voi joutua luopumaan, eikä se tee unelmista totta – se voi päinvastoin jopa varastaa niitä.

Lähteet: lifehack.org, lovepanky.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat