Oletko luopumassa haaveestasi? Kysy itseltäsi nämä kysymykset

Onko sinulla unelma, jonka olet aina toivonut saavuttavasi? Ehkä olet kuitenkin sulkenut haaveen piiloon mielesi perukoille – ja olet jopa luovuttamassa sen suhteen?

Ennen kuin heität hanskat lopullisesti tiskiin, pohdi muutamia Tinybuddha-sivustolla listattuja kysymyksiä.

Miksi alun perinkään unelmoit asiasta? 

Todennäköisesti sinulla oli hyvä syy unelmallesi. Ehkä toivoit haaveesi kautta taloudellisesti varmempaa tulevaisuutta – tai ehkä halusit laihduttaa kun ymmärsit, että elät terveemmin ja pidempään 20 kiloa kevyempänä. Tai ehkä halusit sisältöä elämääsi.

Kenties haluaisit tavoitella haavettasi edelleen, mutta koska yritys ei ole tuottanut tulosta, et usko pystyväsi toteutukseen. Jos kuitenkin puskisit läpi harmaan kiven, olisiko se lopulta sen arvoista?

Oletko liiallisen informaation hämmentämä?

Internetin ansiosta saatavilla on valtavat määrät tietoa – sitä on tarjolla jopa enemmän kuin mitä on mahdollista käsitellä ja ymmärtää. Näin saatat jopa käyttää enemmän aikaa toiminnan suunnitteluun kuin itse unelman eteen tekemiseen. Pyöritteletkö turhaan eri tapoja haaveen toteuttamiseksi, etkä keskity kunnolla vain yhteen?

Oletko asettanut tarkat tavoitteet?

Jollet aseta tarkkoja tavoitteita, asetat itsesi epäonnistumaan. Kuinka voisitkaan onnistua, jollet edes tiedä mitä haluat tai et todella usko itseesi?

Pidä huoli, että..

– Tiedät mikä haaveesi todella on
– Voit tarkasti mitata edistymistäsi matkasi varrella
– Asenteesi on kunnossa
– Haluat nähdä vaivaa ja pystyt siihen
– Olet asettanut aikarajan tavoitteen täyttymiselle

Mikä on pahinta, mitä voisi sattua, vaikket yrittämisestä huolimatta sittenkään saavuttaisi tavoitettasi?

Jos et yritä puskea eteenpäin, et koskaan saa tietää kuinka pitkälle olisit päässyt – etkä voi kasvaa ihmiseksi, joka sinusta muokkaantuisi yrittämisen kautta. Jos kuitenkin yrität, se jo itsessään palkitsee.

Pelkäätkö menestystä?

Moni pelkää vastuuta. Usein tähän liittyy tunteita siitä, ettei halua satuttaa tai aiheuttaa pettymyksiä toisille.

Vallasta toki seuraa vastuuta – mutta usein se myös palkitsee. Jos päätät pelata turvallista peliä, et ehkä loukkaa ketään, muttet silloin myöskään auta tai inspiroi ketään. Et myöskään inspiroi itseäsi.

Toimitko tunteiden vallassa vai harkitsetko?

Joskus tunteet antavat selviä vinkkejä siitä, mitä elämässä pitäisi tehdä. Joskus ne taas ovat stressireaktioita. Jos toimit ja teet päätöksiä hetken mielijohteesta tunnekuohun vallassa – olit sitten vihainen, pelokas tai turhaantunut – saatat katua sitä heti tunteiden hälvettyä.

Rauhoitu ja tarkkaile tilannetta. Anna tunteen tulla, äläkä tuomitse itseäsi. Toimi ja tee päätös sitten kun olet rauhoittunut. Silloin ainakin tiedät tehneesi päätöksen selkeässä mielentilassa.  

Voisitko kertoa läheisillesi luovuttamisen syyn – rehellisesti?

Usein luovuttamisen syy on oma saamattomuus tai sinnikkyyden puute. Oikean syyn kertominen läheiselle voisikin olla vaikeaa. Jos syyn kertominen hävettää, voi se olla merkki siitä, että ehkä tämän tavoitteen saavuttaminen todella olisi tärkeää.

Kohenisiko elämänlaatusi, jos luopuisit haaveestasi?

Joskus luovuttaminen voi olla myös hyvä asia. Jos tavoitteesi on täysin epärealistinen, sen havittelu voi tuottaa jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta sekä ahdistusta. Tai ehkä unelma ei muutoin ole sinulle tai perheellesi hyväksi? Silloin on hyvä jättää asia sikseen – ennen kuin siihen on hukannut niin paljon aikaa ja vaivaa, että on lähes mahdotonta antaa asian olla.

Kuinka paljon olet jo nähnyt vaivaa tavoitteesi eteen?

Mitä vahvemmin ihminen panostaa johonkin asiaan, sitä epätodennäköisemmin hän haluaa siitä eroon. Kuinka paljon olet uhrannut aikaa pyrkimyksellesi? Entä kuinka paljon rahaa olet sijoittanut haaveesi toteuttamiseen? Oletko tehnyt sen eteen joitain muita uhrauksia? 

Miten neuvoisit toista?

Ohjeistaisitko parasta ystävääsi luovuttamaan, jos hän ei mahdollisesti voisi saavuttaa tavoitettaan? Vai puhuisitko hänet parhaiden kykyjesi mukaan ympäri vielä jatkamaan? Ellet ole ihminen, joka toivoo läheisilleen pahaa, todennäköisesti kannustaisit häntä – mikset siis itseäsi?

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat