Olavinlinnan epäsiveät naiset – Kevytkenkäisyydestä roviolle

Naisen elämä ei ollut helppoa keskiajalla, varsinkaan jos hän syyllistyi rikoksiin. Useat Olavinlinnan naisvangeista olivat saaneet ankaran tuomion siveysrikoksista.

Lapsenmurhaajan kohtalo

Olavinlinnassa pidettiin muutamia vankeja vuonna 1707–1708. Kahdesta säätyläisvangista traagisemman kohtalon koki Sara Ursina, Rantasalmen kirkkoherran tytär.

Sara Ursina oli solminut edullisen avioliiton Karjalan ratsuväkirykmentissä palvelleen luutnantti Jakob Zittingin kanssa. Luutnantin ollessa sotimassa Ursinalla oli vispilänkauppaa kevytmielisen, ulkomaillakin haihatelleen Adam Pistolekorsin kanssa.

Tuloksena oli avioton lapsi, jonka nuori rouva epätoivoissaan surmasi vedessä tukehduttamalla. Hänet tuomittiin kuolemaan ja lähetettiin Rantasalmelle. Pian saapumisensa jälkeen hänet mestattiin ja poltettiin kirkon itäpuolelle pystytetyllä roviolla.

Piian ryöstö

Everstiluutnantti Nicolaus Limbach toimi Olavinlinnan päällikkönä vuosina 1657–1658 sekä 1662–1663. Linnanpäällikkyysaikanaan hän syyllistyi kaksinkertaiseen julkiseen haureuteen.

Vuonna 1662 Limbach haetutti Juho-räätälin palvelijattaren Margareta Heikintytär Ihannuksen luokseen. Myöhemmin väitettiin, että Juho oli luovuttanut piian viljaa vastaan, minkä Juho itse kiisti. Joka tapauksessa Margaretaa pidettiin lähes kuusi viikkoa väkisin linnassa, minkä aikana Limbach rakasteli häntä mielensä mukaan.

Vielä saman vuoden käräjillä Margareta antoi Limbachin ilmi ja väitti, että linnanpäällikkö oli yrittänyt maksaa hänet hiljaiseksi 10 kuparitalarilla ja uhkaillut vitsalla. Tuomioistuin siirsi asian siksi, kunnes Margareta synnytti Limbachin lapsen – oikealla ajoituksella. Lapsi kastettiin Limbachin nimiin.

Laillistamaton suhde

Oikeusasian käsittelyn ollessa vielä kesken Limbach kutsui luokseen uuden naisen, Kirsti Maununtyttären. Yhdessä nämä kaksi elivät täyttä avioelämää, mutta kuitenkin laillistamattomassa suhteessa.

Linnan vahtimestari Olli Utriaisen tehtäviin kuului linnan avainten hakeminen aamuisin linnanisännän huoneesta, ja illalla hän palautti ne sinne. Näillä käynneillä hän joutui näkemään luvattomia asioita.

Tilanne kävi Limbachille tukalaksi, joten hän naitti Kirstin eräälle linnan sotamiehelle. Kulissiavioliitosta huolimatta vanha touhu jatkui, eikä Kirsti edes valmistanut ruokaa oikealle aviomiehelleen. Limbach yritti kiemurrella asiasta sanomalla oikeudessa, että söihän Kirstin mies linnan keittiöllä laitettua ruokaa.

Korkeimman oikeuden tuomiota Limbachille ei tiedetä, mutta tuskin se käytti ankarinta tuomiota. Kirsti tuomittiin kuolemaan kaksinkertaisesta huoruudesta, mutta hän aavisti tuomionsa ja livisti.

Maaviskaali Martti Laurinpojan väitettiin olevan tietoinen Kirstin paosta, ja hänet tuomittiin karkulaisen avustamisesta kuolemaan. Hovioikeus lievensi tuomion viraltapanoksi. Martilla ei mennyt kuitenkaan huonosti, sillä myöhemmin hänestä tuli peräti Savonlinnan pormestari.

Lähde: Helge Pohjolan-Pirhonen: Olavinlinnan historialliset vaiheet

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat