Oho, tiesitkö tämän? Omasta valokuvasta verhot tai kaakelit!

Valokuvaamisen digitalisoituminen on avannut kuluttajille täysin uudet mahdollisuudet. Eirikuvan toimitusjohtaja Merja Ailama-Mäkitalo kertoo, mihin kaikkeen valokuva nykyään taipuu.

Filmikuvauksen ja digitaalisen valokuvauksen murros on ravistellut valokuvaamisen käytäntöjä 2000-luvun aikana. Filmikuvia räpsitään yhä melko paljon, mutta nyt murros on kääntynyt digitaalisen puolelle.

− Tämä tarkoittaa sitä, että kun ennen vanhaan puhuttiin fotobisneksestä, nyt koko fotobisnes on siirtynyt lahjabisnekseen. Valokuvaaminen on yhä tärkeää muistojen tallentamista, mutta siinä on myös kokonaan uusi ulottuvuus. Itse puhun ilahdutustuotteista, Merja Ailama-Mäkitalo sanoo.

Ilahdutustuotteilla Eirikuvan toimitusjohtaja viittaa erilaisiin lahjoihin, joihin on mahdollista painaa valokuva. Tarjonta monipuolistuu jatkuvasti.

− Digitalisoitumisen myötä vain mielikuvitus on rajana sille, mihin kuvan voi tehdä!

Valokuvan uudet muodot

Nykytekniikan myötä henkilökohtainen valokuva monistuu osaksi arkea mitä erikoisimmilla tavoilla. Ailama-Mäkitalolla riittää kerrottavaksi esimerkkejä jo omasta elämästään.

− Minua vastapäätä työhuoneessani on jättimäinen gerberaa kuvaava valokuvatapetti. Kun uusi värifiilis iskee, tilalle vedetään uusi. Haluaisin huoneeseen myös voikukkaruohikko-lattian. Se on ihan mahdollista.

− Oma poikani taas halusi huoneensa seinään mustavalkoisen kuvan Lahden kaupungista. Siinä piti näkyä radiomastot, hyppyrimäki sekä kaupungintalo.

Eirikuvalta on myös muun muassa tulossa piakkoin markkinoille tekstiilisarja, jonka tuotteisiin asiakas voi painattaa haluamansa kuvan. Ailama-Mäkitalon mielestä valokuva on hieno sisustuselementti.

− Voit täsmästailata kodin, aloittaa vaikka kaakeleista, tehdä verhopaneeleja tai hakea koristetyynyä varten kuvan, joka sopii omaan ajatusmaailmaan.

− Toki hommassa on oltava joku tolkku ja tyyli, Ailama-Mäkitalo lisää.

Luovuus kukkii

Toistaiseksi valokuvatuotteiden kärkisijaa kuitenkin hallitsee netissä tehtävä valokuvakirja. Suosituimpia aiheita ovat lapset ja lomamatkat.

− Kuvakirja on mahtava tapa kertoa tarina ja saada muistot elämään. Lapsiaiheisissa kirjoissa tarina lähtee useimmiten siitä, että vastasyntynyt on äidin vatsan päällä synnytyslaitoksella.

Suosittuja ovat myös historiikit pyöreiden ikävuosien kynnyksellä. Filmiaikaa eläneellä vanhemmalla polvella on usein tallessa vain yhdet valokuvat, eikä lainkaan negatiiveja. Skannauksen ja valokuvakuvakirjaan tallentamisen myötä historiikki on helppo jakaa koko suvulle.

Ailama-Mäkitalo pääsee todistamaan työssään myös ihailtavaa kekseliäisyyttä.

− Kerran äiti teki tyttärelleen satukirjan, jossa tyttö seikkailee itse. Haukoin happea, että onpa hieno.

− Suomessa on myös pöytälaatikkorunoilijoita vaikka kuinka paljon. Tekniikka mahdollistaa, että he voivat tilata vaikka kymmenen kirjaa ja mennä niiden kanssa myyjäisiin.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat