Näin karppaat joulun: Antti Heikkilän herkkuvinkit juhlapöytään

Suomalainen joulupöytä on ollut perinteisesti vähähiilihydraattinen. Esimerkiksi lihat, kalat, lanttu ja nauris ovat vähähiilihydraattisia herkkuja.

Joulupöydän ongelmat aiheuttaa sokeri, jota on lisätty moniin ruokiin tarpeettomasti, sillistä alkaen, moittii lääkäri Antti Heikkilä.

Heikkilä painottaa, että paras ruoka syntyy, kun tekee itse. Silloin voi kontrolloida esimerkiksi lisäämänsä sokerin määriä. Heikkilä kehottaa rohkeasti välttämään sokeria, koska silloin ruuan luonnollisten ainesosien maku tulee esiin.

Heikkilän kehittämässä Pellinki-ruokavaliossa proteiineilla, mutta erityisesti rasvalla, on suurin merkitys. Hiilihydraatit on siinä karsittu minimiin. Heikkilän uusin kirja Pellingin joulu - VHH herkkusuille (Rasalas, 2011.) sisältää vähähiilihydraattisten jouluherkkujen ohjeita.Reseptejä löytyy aamiaisesta alkuruokiin, pääruokiin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

Tässä Antti Heikkilän viisi valintaa vähähiilihydraattiseen joulupöytään.

Luomulihaa, esimerkiksi poroa

Läskiäkin saa olla, kunhan sen on hyvälaatuista eikä tehokasvatetun sian läskiä.

Meritaimen tai lohi

Lohi graavataan vuorokausi ennen käyttöä.Parasta olisi, jos kalan voi ostaa suoraan paikalliselta kalastajalta.

Lipeäkala

Nostalginen herkku, jota ei nykyään enää tarvitse liotella, vaan sen voi käyttää sellaisenaan suoraan paketista.

Lanttulaatikko ilman makeutusaineita, myös nauris käy

Kaalien sukuun kuuluva lanttu on vähähiilihydraattista ruokaa.

Haudutettu punakaali

Maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä.

Ei alkoholia

Alkoholi ei kuulu Heikkilän mielestä lainkaan jouluun, jonka pitäisi olla ennen kaikkea perheen yhteinen juhla, jolloin kokoonnutaan syömään kiireettömästi. Alkoholi ei kuulu myöskään vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Kirjaan onkin koottu alkoholittomien glögien ohjeita.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Kuvat: Antti Heikkilä

Lue myös:

    Uusimmat