Näin Arno Kasvi vastasi puutarhakysymyksiin!

Arno Kasvi oli Studio55.fin verkkovieraana 14. huhtikuuta. Tässä miehen vastaukset puutarhakysymyksiin.

Voiko omenapuiden juurille ja marjapensaille laittaa ruosilppua, ja jos voi, kuinka paksulti?

T:Mummeli maalta

Voi laittaa. Noin 5 senttiä kerrallaan, pöyheästi. Yhtä laajalle alueelle, kun latvus on leveä. Mutta ei enää elokuun jälkeen. Pari kertaa kesässä.

Asun Rovaniemellä. Istutin viime kesänä marja-aronia ja koristearonia pensasaidan. Haluan saada aidasta kauniin ja hyvän näköesteen. Miten tulisi nyt keväällä leikata ja lannoitta?. Tai mitä muita tärkeitä toimenpiteitä tarvitaan?

T:Jaanuli

Katkaise versot puolivälistä. Katso, että pensaat ovat pienellä harjulla. Lannoita joko pussilannalla tai hyvällä karjalannalla molemmin puolin pensasriviä. Levitä lannoituksen päälle puuhaketta. Muista kalkitus!

Kirsikka-ja luumupuu kärsivät talvi- ja lumivaurioista, ja jouduin päärungon leikkaamaan alas. Nyt versoo pensasmaiseksi,tuleeko vielä hedelmiä?

T:toiveikas

Tulee ehdottomasti. Poista osa uusista versoista. Jätä vahvimmat jäljelle.

Voinko vielä tehdä kesäksi, jos maata ei ole käsiteltykynnetty ollenkaan viime syksynä? Haluaisin tehdä omakotitalon pihalle. PIhalla on tällä hetkellä nurmikko. Taimet puutarhaa varten on jo itämässä.

T:Lassi

Kyllä voit. Joko käsikääntönä maa muokataan tai jyrsitään puutarhajyrsimellä. Lisää karkeaa hiekkaa ja turvetta, jos maa on huonoa. Älä unohda apulantaa. Ensimmäinen viljelykasvi, usein peruna, tiheään istutettuna tappaa rikkaruohoja.

Voiko vielä leikata esm. Terijoensalavaa ja omenapuita vai onko jo kevät liian pitkällä?

T:Lumi esteenä

Ehdottomasti voi. Terijoensalavalle jätä aina ohuempia versoja nuorentaessasi vähintään tuuma tai 5 senttiä, kun ne katkaistaan päärungosta. Uusi versonkehitys alkaa silloin nopeammin.

Olen yrittänyt viljellä avomaankurkkua lämpimällä seinustalla tomaatin seuralaisena useana kesänä. Tomaatit kasvavat, mutta avomaankurkun taimet eivät kasva millään, ja pienet kurkun alutkin näivettyvät pois. Taimet olen ostanut valmiina. Missä mahtaa olla vika? Paikka on ollut koko ajan sama, joten onko vika maaperässä?

T:Epätoivoinen

Älä viljele avomaakurkkua lähellä seinää. Paikka on liian kuuma. Istuta vähintään 5 metriä rakennuksen seinästä. Tee laaja harju. Noin 15 senttiä perusmaata korkeampi. Istuta kesäkuun alussa suuret, karaistut taimet. Kun kasvu on päässyt hyvään alkuun, lannoita ainakin 2 viikon välein.

Istutimme kuusiaidan viime vuonna Loimaan jankkoon. Toimme taimet metsän syrjästä. Taimet n.½ m.korkuisia ½ m. välein pieneen vakoon ja suo multaa juureen. Nyt taimet ovat mielestäni vähän kalpeita. Voisiko jotenkin hoitaa tai lannoittaa aitaa ja saada kasvua aikaan?

T:Savisormi

Istutusmaa olisi pitänyt sekoittaa paremmin ennen istutusta. Pääasia, etteivät taimet ole liian syvällä. Pintajuurten pitäisi melkein näkyä. Voitte hyvin lapiolla kääntämällä nostaa niitä ylemmäs, jotta saatte ne matalalle harjulle. Huolehdi kalkituksesta! Osa taimista voi kuolla, mutta hanki metsästä uusia. Keltaisuus johtuu kasvupaikan muutoksesta. Väri korjaantuu varmasti vuoden, parin kuluessa.

Voiko ruskeaksi muuttunutta tuijaa pelastaa?

T:tuija

Odota juhanukseen asti. Kastele, jos on tarpeen. Voit vielä varjostaa tainta, jos se on siedettävän kokoinen. Laita tukikeppi puun viereen ja peitä se vanhalla verholla. Jos puu ei ala tekemään uutta vihreää versoa, hae kaupasta uusi.

Miten voin leikata 37 vuotta vanhat tuomipihlajat, vai onko parempi uusia ne?

T:Kalevi

Jos puut ovat valoisalla paikalla, voit nuorentaa ne alas puoleen metriin. Tuomipihlajalajeja on paljon, ja voi olla että tämä lajike ei tee enää versoja rungosta, mutta pääosa lajeista tekee. Suorita pintalannoitus nuorennuksen jälkeen.

Voiko tyrnipensaiden juurille laittaa heinäsilppua, vai onko parempi vaan ajella trimmerillä alustat puhtaiksi? Ja kasvaako juuriversoista kunnon marjovia tyrnejä? Ostin juuri kokeeksi linnunkarkottimen,kun kahtena syksynä marjat hukkuneet yhdessä yössä lintujen suihin.

T:Riitta

Kyllä voi. Mutta tyrnien alla ei saisi kasvaa mitään monivuotista rikkaruohoa, juolavehnää etc. Juuriversoista tulee kunnollisia uusia tyrnipensaita. Vanhoja voi vastaavasti poistaa.

Saako elämänlankaa mitenkään hävitettyä puutarhasta tai edes hillittyä? Olen menettänyt puutarhani sille, joten neuvot ovat tarpeen.

T:HJ

Elämänlanka on vaikea rikkaruoho. Rikkahävitteellä sivelemällä kasvaviin versoihin, kun ne ovat noin puolimetriä pitkiä, saadaan hormoni menemään juuristoon. Käsittely on toistettava monta kertaa.

HEI! Minulla on puutarhassa tosi suuri, kuusivuotias perennapenkki. Viime kesänä kuitenkin rikkaruohot alkoivat vallata luvattomasti alaa! Jopa niin paljon, että kitkeminen oli turhauttavaa ja melkein hyödytöntä. Kasvit ovat mielestäni melko tiheässä. Istutin vielä syksyllä uusia.

Auttaako, jos nyt keväällä lyön penkin "niskaan" reilun kasan uutta multaa. Kasvien ylöskaivaminen ja uudelleenistuttaminen on penkin koosta johtuen liian iso urakka ja se ihan vihonviimeinen keino! Kiitos vastauksesta ja mullantuoksuista kesää!

T:anitta

Valitettavasti monivuotiset perennat on otettava ylös. Puhdistettava monivuotisista rikkaruohoista ja istutettava siirteeseen. Varattava uusi, rikkaruohoton paikka lopulliselle istutukselle. Vanha penkin rikkaruohot hävitettävä rikkahävitteelle. Uusi multa vanhojen perennojen päälle ei hävitä vanhoja rikkaruohoja.

Miten tuhoan myyrät, jotka ovat myllänneet uskomattomia kasoja ja onkaloita puutarhassani?

T:hÄMMÄSTYNYT

Peltomyyrä on viime talvena ollut vaikea ja lisääntynyt lumen alla tehden pahojaan puutarhassa. Ilmeisesti sinulla on vesimyyrästä ollut haittaa. Vesimyyrää pyydystetään isoilla peltisillä rotanloukuilla. Käytävä kaivetaan auki. Loukku ladataan erittäin herkästi. Laatikko tms. laitetaan loukun päälle, etteivät linnut mene sinne. Vesirotta tulee myöhemmin ja jää loukkuun, eikä tarvitse laittaa syöttiäkään.

Kysyisin könnösruusun kasvattamisesta. Ostin itselleni kaksi tainta. Milloin on hyvä istuttaa kyseiset taimet ja menestyvätkö, jos kasvualustana ruukku tai puinen laatikko? Onko taimet siirrettävä eim. astioissaan talveksi kylmävarastoon, tai miten suojaan ensi talven pakkasilta?

T:Terassille kauneutta ja suojaa

Köynnösruusut viihtyvät rajoitetussa juuritilassakin. Jos on arkoja lajeja, voidaan syksypakkasten jälkeen siirtää koko komeus kellariin. Kestäviä ovat mm flammentans, silti ne on suojattava kuivattavalta kevätauringolta, jos istutetaan seinän viereen. Istuta mieluummin ilta-aurinkoon, noin metrin päähän talon seinästä.

Miten kärhöjä pitää leikata ja koska? Miten lannoitetaan?

T:mumppa

Isokukalliset kärhöt voi leikata syksyllä pakkasten jälkeen noin 20 senttiin. Alppikärhöjä ja siperiankärhöjä ei leikata, eikä muitakaan pienikukallisia kärhöjä. Lannoita ennen juhannusta pintalannoituksena. Hyvää luonnonlantapohjaista pussilantaa. Käytä mielellään hyvää puukatetta taimen ympärille noin metrin verran.

Mitenkä hyvin vanha tuija kestää leikkaamista. Kuoleeko herkästi, vai innostuuko kasvamaan?

T:utelias

Vanha tuija voidaan sekä latvoa että sivuoksia lyhentää. Tehtävä heti keväällä. Sen jälkeen suoritetaan pintalannoitus juuriston alueella hyvällä kompostimullalla. Katetta ja kastele.

Kysymys on ns. Vuorimännystä? Voiko mäntyä muotoilla leikkelemällä? Männystä on katkottu uudet vuosikasvaimet Juhannuksen aikoihin, eikä muuta silti kasvavat näkösuojaksi liikaa. Kiitollinen neuvoista ja hyvistä ohjelmista.

T:Rivitaloasukas Hämeestä

Vanhojakin oksia voidaan sahaamalla poistaa harkitusti. Niin, ettei ulkonäkö kärsi liikaa. Jos tulee suuria aukkoja, käytä narua ja lähennä jäljellä olevia latvoja toisiinsa. Leikkaa aina vuosiversot juhannuksen maissa kuten olet tehnyt ennenkin.

Miten mustaherukan äkämäpunkista pääsisi eroon?

T:Matti

Lajiketta vaihtamalla. Nyt on äkämäpunkin kestävia lajikkeita saatavilla. Turvonneet silmut on poistettava käsipelillä. Pidä pensas ilmavana ja oksat maasta irti. Muista lannoitus ja kate!

Miksei alppiruusuni kuki? Se ei ole kukkinut vielä koskaan. Istutettu metsämaastoon.

T:kukkaloisto

Alppiruususi on ehkä liian varjossa. Poista läheisten havupuitten oksia, jotta pensas saa lisää valoa. Anna sen kuivahtaa kunnolla heinäkuun aikana.

Kiitän kaikkia kyselijöitä, ja toivon erittäin hyvää puutarhakesää kaikille puutarhaharrastajille! Terveisin Arno Kasvi, Ylipuutarhuri emeritus.

Lue myös:

    Uusimmat