Musiikkiterapiasta apua masennukseen ja ahdistukseen – "Voidaan löytää väylä alitajuntaan"

Moni masennuksesta tai ahdistuksesta kärsivä löytää avun musiikkiterapiasta. Musiikki tuo mielihyvää ja voi tehdä hyvää myös mielenterveydelle.

Musiikkiterapeutti, psykoterapeutti Kaija Oivamäki-Tähtinen tietää, millainen voima musiikilla voi olla. Mutta mitä musiikkiterapia oikeastaan on?

– Musiikkiterapia on hoitomuoto, jossa musiikin mahdollisuuksia käytetään monipuolisesti hyväksi, Kaija kiteyttää.

Musiikkiterapia soveltuu muun muassa masennuksesta, ahdistuksesta, syömishäiriöistä, paniikkihäiriöstä tai työuupumuksesta kärsiville, ja nykyään siitä haetaan apua myös neurologisiin ongelmiin.

Alun perin musiikkiterapiaa on käytetty psykiatrisissa sairaaloissa ja esimerkiksi kehitysvammaisten hoidossa, mutta nyt siitä pääsevät nauttimaan sekä vauvat että vaarit.

– Periaatteessa musiikkiterapia sopii kenelle vain, mitään vaatimuksia tai edellytyksiä potilaalle ei ole. Ei tarvitse osata soittaa tai laulaa tai olla musikaalinen. Kiinnostus ja musiikista pitäminen riittävät, Kaija rohkaisee.

Musiikkiterapeutilta sen sijaan edellytetään musiikillisia taitoja, musiikin tuntemusta sekä oman terapian läpikäymistä.

Puhua ei tarvitse

Aluksi musiikkiterapiassa ei tarvitse puhua. Joskus tunteita ja ajatuksia on ehkä helpompikin ilmaista musiikin keinoin. Tärkeintä on vuorovaikutus.

– Musiikin avulla voidaan saavuttaa intensiivistäkin vuorovaikutusta, ilman puhetta, Kaija toteaa ja sanoo puheen tulevan mukaan ajan myötä.

– Vain mielikuvitus on rajana: voidaan soittaa, kuunnella, laulaa, liikkua musiikin tahtiin, tehdä rentoutusharjoituksia, leikkiä. Ei ole rajoja.

Alun kokeilujen myötä asiakkaalle syntyy oma tapa olla terapiassa. Terapiaprosessit ovat jopa useamman vuoden pituisia ja voivat muuttua matkan varrella.

Vaikutus tieteellisesti todistettu

Kaija painottaa, että musiikkiterapia ei ole mitään huuhaata vaan vakavasti otettava tieteenala, jonka positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen on myös tutkittu. Hän mainitsee, että Jyväskylän yliopistossa toimii maailmanluokan musiikkiterapian opetus- ja tutkimusklinikka.

– Musiikin avulla voi päästä helpommin kiinni tunteisiin. Se tuo kosketuspintaa tunteisiin ja vie niiden äärelle. Musiikin kautta voidaan löytää väylä alitajuntaan. Sieltä voi lähteä jotain liikkeelle, ja niin sitä päästään sitten käsittelemään, Kaija kuvailee musiikkiterapian vaikutusta.

– Musiikilla on voima paljastaa, ja sillä on voima parantaa. Musiikki osaa edelleen yllättää. Aina ei osata sanallisesti selittää asioita, eikä tarvitsekaan.

Tutkimuksissa on todistettu, että aivoissa tapahtuu muutoksia musiikkia kuunnellessa.

– Musiikki voi vaikuttaa sydämen sykkeeseen, hengitykseen ja verenpaineeseen. Se vaikuttaa siis hyvin kokonaisvaltaisesti fyysisestikin.

Lisätietoa musiikkiterapiasta ja oman terapeutin löydät Suomen Musiikkiterapiayhdistyksen sivuilta.

Juttu on uusinta helmikuulta 2012.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat