Menneen maailman dieettihitit – nykyiset yhtä uskomattomia

Ihmiset ovat laihduttaneet vuosisatoja ja jotkut menneen maailman villitykset ovat olleet terveydelle jopa vaarallisia. Nykyiset ihmedieetit eivät ole juuri turvallisempia.

Ruoan sylkeminen

Amerikkalainen Horace Fletcher kehitti 1900-luvun alussa dieetin, jonka teho perustui siihen, että ruokaa ei nielty lainkaan. Sitä jauhettiin suussa niin kauan, että "hyvä maku ja ravinteet" ehtivät kadota, jonka jälkeen se syljettiin ulos.

Fletcher kuvaili hyvin tarkasti sitä, kuinka hanakasti kutakin ruokaa tulisi jauhaa. Esimerkiksi salottisipulia tulisi Fletcherin mukaan purra 700 kertaa ennen ulos sylkemistä. Dieetti oli hyvin suosittu 1900-luvun alussa ja sillä tiedetään olleen myös kuuluisia seuraajia kuten Henry James ja Franz Kafka.

Lapamadot

Lapamatodieetillä syötiin pillerin muodossa lapamadon munia. Ajatuksena oli, että aikuiseksi kasvettuaan lapamadot aiheuttaisivat laihtumisen. Kun haluttu paino oli saavutettu, tuli ottaa lääke, jonka tarkoituksena oli tappaa lapamato. Kuoltuaan lapamato oli tarkoitus ulostaa elimistöstä.

1800-luvun alussa suositulla dieetillä on riskinsä. Vatsaongelmien lisäksi lapamadot voivat aiheuttaa lukuisia muita sairauksia, kuten päänsärkyä, silmäongelmia ja dementiaa.

Arsenikki

Dieettilääkkeet, pillerit ja rohdot olivat iso bisnes jo 1800-luvulla. Ihmelääkkeissä oli yleensä vaarallisia myrkkyjä, kuten arsenikkia ja strykiiniä. Ainesosia ei aina eritelty tuoteselosteessa, joten ihmiset eivät välttämättä edes tienneet, millä laihduttivat.

Vaikka arsenikkiannokset olivat dieettipillereissä pieniä, pillerit olivat todella vaarallisia. Usein laihduttajat ottivat lääkkeitä suositeltua enemmän toivoen myös laihtuvansa enemmän – tämä altisti heidät arsenikkimyrkytyksille.

Viinietikka

1700-luvun alussa runoilija lordi Byron teki suosituksi ruokavalion, joka koostui enimmäkseen viinietikasta. Puhdistaakseen kehoaan hän joi viinietikkaa päivittäin ja söi viinietikoituja perunoita. Sivuvaikutuksina hän kärsi oksentelusta ja ripulista.

Byronin voi sanoa aloittaneen ihmisten kiinnostuksen sitä kohtaan, miten julkkikset pudottavat painoaan. Runoilijalla oli paljon vaikutusvaltaa ja nuorison pelättiin seuraavan hänen esimerkkiään tavoitellessaan Byronin laihaa ja kalpeaa olemusta

Kokeilisitko näitä – Ensivuodet hitit

Nykyäänkin osataan. British Dietetic Association on listannut vaarallisimpia nykypäivän dieettivillityksiä. Uusimmat tulokkaat ovat valoravinto ja biotyyppiin perustuva ruokavalio.

Niin sanottua valoravintoa nauttivat uskovat, että voivat elää pelkällä ilmalla ja auringonvalolla. Julkisuuden henkilöistä esimerkiksi Michelle Pfeiffer on kertonut kuuluneensa kulttiin, jossa noudatettiin kyseistä dieettiä.

Biotyyppi-ruokavalio perustuu siihen, että ihmiset jaetaan kuuteen eri hormonityyppiin, jonka väitetään vaikuttavan siihen, mihin kohtaan kehoa rasva kertyy. Pseudo-tieteeksi mielletty ruokavalio perustuu sille, että hormonitasapainoa kontrolloitaisiin oikeilla ruoka-aineilla ja tämä mahdollistaisi paikallisen rasvanpolton. Julkimoista dieetin avulla väittää laihtuneensa Boy George.

 

Lähteet: BBC News, Daily Mail, British Dietetic Association

Lue myös:

    Uusimmat