Liljat puhtautta, ruusut rakkautta – Lue kukkien merkitykset

Oletko pohtinut, kätkeytyykö ystäväsi antamaan ruusuun piilotettuja merkityksiä? Kukkien kulttuurista symboliikkaa tutkinut tietokirjailija kertoo, miten kukat tulisi tulkita

Puheet kukkien kielestä eivät ole pelkkä kukkakauppiaiden mainostemppu. Sano se kukkasin – kasvit vertauskuvina -kirjan kirjoittaja teologian tohtori ja tietokirjailija Pentti Lempiäinen on tutkinut kukkien kulttuurisia merkityksiä ja havainnut, että niitä tunnetaan kaikkialla.

– Kaikissa mytologioissa ja uskonnoissa esiintyy symbolisia tulkintoja luonnonilmiöistä. Jossain maassa sama kukka saattaa tarkoittaa eri asiaa kuin toisessa, mutta paljon on myös yhteistä.

Lempiäisen mukaan merkitykset liittyvät usein kasvin väriin, muotoon ja tarkoitukseen. Parantavat kasvit kytkeytyvät Lempiäisen mukaan uskomuksiin maailmassa vaikuttavista henkivoimista, kun rikkaruohot merkitsevät pahan valtaa.

– Normaali värisymboliikka elää myös kukissa. Valkoinen on hyvin yleisesti puhtauden ja nuhteettomuuden – joskus kuoleman – väri, punainen taas sekä vihan että rakkauden väri, Lempiäinen selittää.

Liljat tulkitaankin usein puhtauden ja suloisuuden symboleiksi, kun punaiset ruusut, kuten lähes kaikki muutkin punaiset kukat, viestivät rakkaudesta. Kukilla ja rakkaudella onkin Lempiäisen mukaan tiivis yhteys: häät ja kukat ovat kuuluneet yhteen pitkään vuoroin neitsyyden, seksuaalisten nautintojen tai aviouskollisuuden symboleina.

Myös sillä on merkitystä, milloin kukka kukkii. Keväällä kukkivilla kukilla viitataan Lempiäisen mukaan usein tulevaisuuteen, siksi esimerkiksi kieloilla viestitään toiveikkuutta ja keltaisella orvokilla toivotetaan onnea tulevaan. Kasvin kukka on yleismaailmallinen kevään, nuoruuden ja toivon symboli.

Tiedostamatonta viestintää

Mistä kasvien käyttäminen symbolisissa merkityksissä on sitten kokonaisuutena lähtenyt? Siihen ei Lempiäisen mukaan osaa vastata kukaan, sillä kansanperinteet ovat kulkeutuneet tuhansien vuosien takaa.

– Joskus kukka on voinut olla kiertoilmaisu.

– Kukissa on myös se hyvä puoli, että kun sanat vetoavat pelkkääm kuuloaistiin, kukat vetoavat myös näköaistiin ja ovat siinä mielessä monipuolisempi ilmaisutapa. Tarkemmin on mahdoton sanoa.

Sukupolvelta toiselle siirtyvän kansanperinteen katoamisen riski on suuri. Lempiäinenkin toteaa, että nykyään vastaanottaja ei välttämättä tunnista symboliikkaa lainkaan tai se tunnistetaan eri tavalla.

– Kaikki, mihin liittyy symboliikkaa, on riskipeliä. Mutta tuskin riski on sen suurempi kuin se, että vastaanottaja ei pidä kukista.

Kokonaan kukkien symboliikka ei ole kuitenkaan kadonnut. Esimerkiksi ranskalaisessa kulttuurissa punaisten ruusujen antaminen vierailulle tullessa tulkitaan edelleen liian voimakkaaksi eleeksi.

Osa kukkien symbolisuudesta on juurtunut jo niin syvälle ajatteluumme, että käytämme niitä Lempiäisen mukaan jopa tiedostamatta.


Ikebana

Lue myös:

    Uusimmat