Liikutko suositusten mukaan? Se ei ehkä riitäkään

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kaikkia liikkumaan vähintään runsaan kahden tunnin reipasta kävelyä vastaavan määrän viikoittain, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ei todennäköisesti riitä ehkäisemään monia keskeisiä sairauksia.

British Medical Journalin julkaisemassa tutkimuksessa tarkasteltiin varsinaisten liikuntaharrastusten lisäksi työssä, kotona ja muissa aktiviteeteissa kasaantuvaa viikoittaista liikkumisen kokonaismäärää.

Tulosten perusteella riski sairastua diabetekseen, rinta- tai suolistosyöpään, sydänsairauksiin tai aivoinfarktiin pienenee tasaisesti kokonaisliikuntamäärän kasvaessa. WHO:n minimitasoon verrattuna parhaat terveyshyödyt saa kuitenkin noin viisin- tai kuusinkertaisilla määrillä. Käytännössä tällaisiin määriin pääsee kokonaisvaltaisesti liikunnallisella elämäntavalla, jossa vapaa-ajan harrastusten lisäksi suositaan työmatkaliikuntaa ja ollaan muutenkin aktiivisia.

Monissa tutkimuksissa terveyshaittojen on havaittu kasautuvan henkilöille, jotka istuvat paljon ja joiden päivässä on paljon fyysisesti passiivisia jaksoja. Nyt julkaistut tulokset tukevat näitä havaintoja ja kannustavat ihmisiä olemaan fyysisesti aktiivisia muulloinkin kuin lenkkipolulla.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 174 aikaisemman tutkimuksen aineistot.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lisää lihasta!

Lääkäri ja kehonrakentaja Jan Sundell kertoi Studio55.fi-lähetyksessä helmikuussa 2014, miten seniori voi kasvattaa lihasmassaansa.

Lisää lihasta! 24:05

Lue myös:

    Uusimmat