Lentävän spagettihirviön palvojat − nämä ovat maailman oudoimmat uskonnot

Palvoisitko sinä fantasiaelokuvan hahmoa, lentävää spagettiannosta tai avaruusolentoja? Nämä toinen toistaan oudommat uskonnot ovat keränneet maailmalla kannattajia.

Pastafarianismi

Pastafarianismi eli lentävä spagettihirviö -uskonto syntyi alkujaan protestina, kun Kansasin osavaltion opetuslautakunta päätti tarjota oppilaille evoluutioteorian ohella opetusta suunnitteluteoriasta. Vähitellen pastafarianismi kasvoi suureksi liikkeeksi, jolla on tuhansia kannattajia. Osa heistä on ateisteja, osa pitää koko juttua vitsinä, mutta yhä useampi suhtautuu pastafarianismiin vakavasti.

Pastafarianistit palvovat hyväntahtoista lentävää spagettihirviötä. Kyseessä on samaan aikaan sekä parodia, uskonto että argumentti, jonka mukaan minkäänlaista jumaluutta ei ole olemassakaan.

Oneida-yhteisö

Amerikkalainen John Humphrey Noyes perusti vuonna 1848 utopistisen Oneida-yhteisön. Oneidan harjoittaman avioliittokäsityksen myötä kaikki yhteisön naiset ja miehet olivat naimisissa keskenään. Kahdenkeskisiä romanttisia kytköksiä tuli vältellä.

Menopaussin saavuttaneet naiset opastivat yhteisön teini-ikäisiä poikia miehisyyden tielle sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla. Näin vältettiin myös epätoivotut raskaudet. Lasten ja biologisten vanhempien ei sallittu kiintyvän toisiinsa. Yhteisön erikoinen elämäntapa tuli 1800-luvun loppupuolella tiensä päähän.

Jedi-uskonto

Valosapeleita, kaapuja ja Jedi-voimaa − Jedi-uskonnon oppi on yksinkertainen ja varsin tuttu kaikille, jotka ovat nähneetStar Wars -elokuvia. "On olemassa yksi mahtava voima, joka yhdistää koko universumin. Kyseessä on kaiken elävän muodostama energiakenttä, joka ympäröi ja läpäisee meidät ja sitoo galaksin yhteen."

Jedi-uskonto syntyi kenties alkuun protestina, mutta sittemmin George Lucasin Star Wars -elokuvista tuttu uskonto on saanut yhä enemmän kannattajia. Sekä internetistä että maailmalta löytyy järjestöjä, joiden toiminta perustuu Jedi-sotureiden oppeihin.

Raëlilaisuus

Ranskalainen journalisti Claude Vorilhon julisti vuonna 1974, että elohim-nimiset avaruusolennot olivat ottaneet häneen yhteyttä. Kohtaamisessa hän sai tietoa maapallon kaikkien pääuskontojen synnystä. Vorilhon järjesti konferenssin, jossa hän jakoi kuulemansa yli 2000 osallistujan kanssa. Sen sijaan että mies olisi julistettu hulluksi, ranskalaiset päättivät aloittaa uuden uskonnon.

Tänä päivänä Raëlilaisuus on maailman suurin "ufouskonto". Raëlistit uskovat, että maanpäällinen elämä on ihmisen kaltaisten elohimien luomaa. Samalla he kiistävät evoluutioteorian ja sielun käsitteen. Raëlistien mukaan ihmismieli on siirrettävissä kehosta toiseen ja täten kuolemattomuus on mahdollista saavuttaa.

Diskordianismi

Diskordianismi perustuu ajatukseen, jonka mukaan kaaos on universumin ainoa voima. Järjestyksen ja epäjärjestyksen käsitteet ovat harhaa. Kyseessä on yksi harvoista uskonnoista, joissa kaaos on harmoniaa tavoiteltavampi vaihtoehto.

Diskordianismin jumala on kreikkalainen kaaoksen jumalatar Eris ja pyhä kirja Principia Discordian.

Maradoniaaninen kirkko

Maradoniaanisen kirkon jäsenet ihailevat palavasti argentiinalaista jalkapalloilija Diego Maradonaa. Uskonto syntyi vuonna 1998, kun Diego täytti 38 vuotta, ja sillä on jo yli 100 000 seuraajaa.

Jäsenet juhlistavat Diegon syntymäpäivää pyhänä päivänä sekä noudattavat maradoniaanisen kirkon ilmoittamaa kymmentä käskyä, joihin lukeutuu muun muassa käsky "rakasta jalkapalloa yli kaiken".

Woodismi

Woodismin kannattajat pitävät edesmennyttä elokuvaohjaaja Ed Woodia pelastajana ja hakevat johdatusta hänen elämästään. Woodistien silmissä ohjaajagurun filmit, kuten The Sinister Urge ja Orge of the Dead, ovat täynnä sekä hengellisiä että henkilökohtaisia viestejä.

Vuonna 1996 perustetulla uskonnolla on yli 3 000 kastettua seuraajaa.

Lähde: www.blurtit.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat