Lääkärin neuvo vaihdevuosiin: Pysähdy miettimään omaa terveyttäsi

Pahaa oloa, alakuloa ja hormonihoitoja: vaihdevuodet ovat kova paikka monelle naiselle. HYKS:in Naistenklinikan synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola näkee niissä kuitenkin tilaisuuden panostaa omaan hyvinvointiinsa entistä enemmän.

– Noin 80 prosentille naisista vaihdevuodet aiheuttavat jonkinlaisia vaihdevuosioireita. Välittömiä oireita ovat kuumat aallot, univaikeudet, mielialamuutokset, sydämentykytykset ja nivel- ja lihaskivut, synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola kuvailee.

Pienelle joukolle asia ei aiheuta oikeastaan minkäänlaisia oireita ja he eivät sitä mitenkään huomaa – lukuun ottamatta kuukautisten poisjäämistä.

– Vaihdevuosista kannattaa muistaa se, että oireeton nainen ei voi etukäteen tietää, milloin ne todella alkavat. Voidaan katsoa vain taaksepäin, ja kun kuukautiset ovat olleet poissa kuudesta kuukaudesta vuoteen, voidaan vasta sanoa vaihdevuosien alkaneen, Mikkola muistuttaa.

Mikkolan mukaan vaihdevuosiin voi liittyä tuntemuksia, jotka aiheuttavat mielialan vaihtelua. Alakulo ei aina johdu kuitenkaan juuri vaihdevuosista.

– Tähän aikakauteen liittyy naisen elämässä paljon muutakin, esimerkiksi lapset voivat kasvaa aikuisiksi.

Mikkola sanoo, etteivät useimmat naiset eivät kuuluttele huonoa oloaan, ja useimmiten vaihdevuodet pyritään pitämään aivan omana tietona.

Apua hormonihoidoista soijavalmisteisiin

Mikkola kertoo, että tavat helpottaa vaihdevuosioireita ovat hyvin yksilöllisiä, ja joku voi kokea pärjäävänsä parhaiten ilman hoitoja.

– Osa kokee pärjäävänsä paremmin ilman hoitoja, osa taas pärjää liikunnalla, osa jollain ihan muulla tavalla. Toki terveelliset elämäntavat ylipäätään vaikuttavat. Hyvässä kunnossa on helpompi olla, myös silloin vaihdevuosissa.

Myös luontaistuotteet ja soijavalmisteet ovat auttaneet joitakin naisia. Mikkola kehottaa kuitenkin olemaan varuillaan luontaistuotteiden käytön kanssa.

– Lähes kaikissa tutkimuksissa luontaistuotteilla ei paljon lumetta kummempaa vaikutusta ole ollut. Luontaistuotekaupan tuotteita ei ole tutkittu turvallisiksi, ja meillä on jopa varoittavana esimerkkinä tähkäkimikkivalmisteet. Tähkäkimikki on maksamyrkky, jota käytettiin niin paljon, että osa naisista joutui maksansiirtoon.

Yleisin pelastus vaikeisiin vaihdevuosioireisiin on hormonihoito. Mikkola muistuttaa hormonihoitojenkin olevan hyvin luontainen hoitomuoto.

– Hormonihoidossahan nainen saa täysin samaa hormonia kehoonsa, mitä tulee naisen omista munasarjoista, joten hormonihoitojen estrogeenikin on luontainen valmiste, Mikkola huomauttaa.

– Meillä on olemassa tietysti myös rintasyövän sairastaneiden ryhmä, joille ei suositella hormonihoitoa. Silloin voimme yrittää hoitaa oireita masennuslääkkeillä, sillä niistä on saatu jonkinlaista tehoa.

Aikaa pysähtyä

Mikkola kehottaa vaihdevuosi-ikäisiä naisia pysähtymään miettimään omaa terveyttä.

– Terveet elämäntavat ovat asia, johon naisen pitäisi viimeistään tässä vaiheessa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä olisi hyvä arvioida viimeistään nyt.

– Tässä vaiheessa moni nainen on riittävän hyväkuntoinen, mutta kehossa saattaa olla riskitekijöitä, kuten ylipainoa. Jos asiaan pystyy puuttumaan tässä vaiheessa, niin se on hyvä asia koko loppuelämää ajatellen, Mikkola huomauttaa.

– Viimeistään vaihdevuosi-ikäinen nainen ansaitsee hyvän gynekologin, jonka kanssa voi keskustella terveyteen, hyvinvointiin ja vaihdevuosiin liittyvistä asioista.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat