Lääkäri: Terveydenhoito liian kapea-alaista

Kokonaisvaltainen terveydenhoito. 26:41

Lääkäri väittää, että suomalaisessa terveydenhoidossa otetaan huomioon ainoastaan oire – ei sen syytä. Hän peräänkuuluttaa aikaa yksilölliselle ja kokonaisvaltaiselle hoidolle.

Lääkäri Olli Sovijärvi on huolissaan siitä, että lääkärin vastaanotolle tulevaa potilasta ei hoideta kokonaisvaltaisesti. Sovijärvi selittää Studio55.fi-ohjelmassa, että nykyään hoidetaan vain sitä kehon osaa, jossa oire on – yleensä lääkkeillä – ja jätetään esimerkiksi ympäristön vaikutus huomiotta.

– Nyt hoito on mennyt aika kapea-alaiseen lajitteluun, kun elimistö on kuitenkin kokonaisuus, Sovijärvi sanoi lähetyksessä.

– On hyvä, että on spesialisteja. Mutta täytyy olla myös näitä, jotka ymmärtävät kokonaisuuden, jotta potilas voidaan tarvittaessa ohjata oikein.

Ihmisen kokonaisvaltaista hoitamista kutsutaan funktionaaliseksi lääketieteeksi. Sovijärven näkemyksillä on myös vastustajansa, mutta hänen mukaansa funktionaalinen lääketiede ei ole ristiriidassa länsimaisen lääketieteen kanssa. Sen sijaan hän kuvailee sen olevan lähellä lääkärin työtä muutamia vuosikymmeniä sitten.

– On ollut tällaisia, jotka ovat hoitaneet kaikenlaista syntymästä kuolemaan. On ymmärretty koko elämänkaari. Se on vähän unohtunut.

– Funktionaalisessa lääketieteessä mennään perustasolle. Esimerkkinä tästä on vaikka poskiontelon tulehdus. Jos niitä tulee jatkuvasti, niin syynä voi olla esimerkiksi voimakas yliherkkyys maidolle tai vaikka homealtistus työpaikalla. Jos aina vaan hoidetaan antibiooteilla, pahimmillaan voi aiheutua se, että meidän suolistomme onkin huonossa jamassa. Tämä on aika tavallinen tarina.

Sovijärvi toteaa, että nykyään ihmisen tutkimiseen on jäänyt niin vähän aikaa, että oireen hoitaminen lääkkeellisesti on kaikkein nopeinta. Hänestä olisi kuitenkin parasta, että ihminen tutkittaisiin niin perusteellisesti, että hänen yksilölliset tarpeensa pystytään ottamaan huomioon.

– Meillä on kaikilla yksilöllinen biokemia. Tapahtuu erilaisia mutaatioita, ja se saattaa vaikuttaa jonkun vitamiinin tai hivenaineen tarpeeseen. Näitä ei saa selville, ellei ala mitata tai tutkia.

Lue myös:

    Uusimmat